Eveniment
FOTO: Spitalul din Alba Iulia, dotat cu un sistem de digitizare la Secţia de Radiologie. Aparatură performantă de analize medicale
Vineri, în prezenţa autorităţilor judeţene, dar şi a reprezentanţilor Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba au fost inaugurate proaspăt renovatele departamente ale unităţii, respectiv laboratorul de analize medicale şi secţia de Radiologie. În total, Consiliul Judeţean a alocat pentru cele două compartimente 1.398.456 lei, respectiv 440.965 de lei pentru laboratorul de analize medicale şi 957.490 lei pentru secţia de Radiologie. A fost achiziţionat şi un sistem de digitizare cu plăci de fosfor, sistem de arhivare, vizualizare, procesare, comunicare imagini radiologice şi robot pentru scris CD-uri pentru vizualizare imagini medicale, Spitalul din Alba Iulia fiind printre puţinele unităţi medicale publice din ţară care este dotat cu un astfel de echipament. Pentru această dotare au fost alocaţi 364.623 de lei.
După opt luni în care au fost executate lucrări capitale la secţia de Radiologie şi Laboratorul de analize medicale, vineri au fost inaugurate oficial în prezenţa preşedintelului CJ Alba, Ion Dumitrel, vicepreşedintelului CJ Alba, Florin Roman, administratorului judeţului Alba, Sorin Bumb, managerul spitalului, Nicoleta Coşarcă, directorului medical, Dan Crainic, şefei Laboratorului de analize medicale, Mariana Cornelia Manu şi şefului secţiei de Radiologie, Marius Popa, dar şi a altor medici ai unităţii medicale şi oameni politici din judeţ.
Ion Dumitrel a spus că pentru Consiliul Judeţean Alba investiţiile făcute în spital sunt prima prioritate. „Investim pentru pacienţii din Alba Iulia. Eu cred că reforma din sănătate nu tebuia oprită. Cele 75 de miliarde de lei care le-am dat către Asistenţă Socială, mergeau în sănătate şi se mai făceau 2-3 secţii ” a mai adăigat acesta.
Nicoleta Coşarcă a spus că spălătoria unităţii medicale a intrat în reparaţii capitale, urmând ca în luns august să vină rândul secţiei de Chirurgie şi a instalaţiilor spitalului.
De asemenea a precizat că lucrările la Secţia de Boli Infecţioase ar urma să fie finalizate în jurul datei de 15 septembrie.
Şefa Laboratorului de analize medicale din cadrul Spitalului Judeţean Alba a spus că unitatea medicală a reuşit să atingă, odată cu renovările făcute şi aparatura medicală cumpărată, standardele europene. Astfel că în cadrul acestui compartiment au fost făcute lucrări la Imunologie, Hematologie, Bacteriologie şi Însămânţări, Preparare medii, Cameră sterile, grupurile sanitare, birourile medicilor, Sterilizare. Valoarea reparaţiilor a fost de 351.461 de lei, finanţare de la Consiliul Judeţean Alba. De asemenea laboratorul a fost dotat cu un aparat în valoare de 58.999 de lei, Autoclav sterilizare, tot cu finanţare de la CJ Alba. În cadrul laboratorului au mai fost făcute dotări cu diverse echipamente în valoare de 30.505 lei cu finanţarea de la administraţia judeţeană şi din sponsorizarea unei firme cu suma de 15.000 de lei. Laboratorul are acreditare Renal din 2010.
Spitalul din Alba Iulia, printre puţinele din ţară cu sistem de digitizare cu plăci de fosfor pentru radiografii
Spaţiile Secţiei de Radiologie a Spitalului Judeţean Alba au intrat în reparaţii capitale de la mijlocul lunii octombrie și termenul iniţial de finalizare era sfârșitul lunii decembrie. După aproximativ 40 de ani s-a intervenit cu lucrări precum înlocuirea uşilor, a ferestrelor din lemn, dar şi alte reparaţii necesare în această secţie. Lucrările executate au presupus înlocuirea uşilor, a ferestrelor din lemn, dar şi alte reparaţii necesare în această secţie. Valoarea lucrărilor se ridică la 565.885 de lei finanţare de la CJ Alba, din care 30.000 de lei din sponsorizări.
De asemenea secţia de Radiologie a fost dotată cu un echipament de care puţin spitale publice din ţară beneficiază. Este vorba despre un un sistem de digitizare cu plăci de fosfor care cuprinde un sistem de arhivare, vizualizare, procesare, comunicare imagini radiologice şi robot pentru scris CD-uri pentru vizualizare imagini medicale. Astfel că transformă radiaţiile X prin intermediul casetelor fosforice în informaţie digitală. Dan Crainic, directorul medical al spitalului spune că aceste casete nu mai folosesc film, pentru că există nişte senzori cu fosfor care se impregnă pe razele X. Se introduc în aparat şi apoi în câteva secunde apar pe un monitor, astfel că citeşte imaginea digital.
„De acolo poţi să faci cu imaginile ce vrei, poţi să o îmbunătăţeşti, să o transmiţi într-o reţea. Se elimină filmul, iar doza de radiaţii pe care o primeşte pacientul este mai mică ca şi în cazul filmelor. Avem un sistem impelmentat în toate secţiile spitalului şi se poate transmite mai departe. Se scurtează şi timpul de prelucrare al filmului. Este accesibil orcărui medic din spital. Avem o rezervă de câteva filme în cazul în care sistemul care orice aparat se strică o zi sau două. Le putem da acces şi altor spitale în baza noastră de date, dar numai bolnavul căruia îi dăm noi acces. Atsfel că ştiu de la început la ce să se aştepte când ajunge bolnavul la ei. Bolnavul ar avea un dosar imagistic electronic”, a mai precizat Dan Crainic. Pacientul primeşte şi un CD cu filmul făcut la RMN, astfel că orice calculator poate să-l citească.
La secţia de Radiologie a spitalului au fost alocaţi pe lângă banii pentru reparaţii şi 364.623 pentru sistemul de digitizare cu plăci de fosfor, şi 26.981 lei pentru alte dotrări. Totalul investiţiei se ridică la 957.490 de lei. De asemenea sescţia mai are şi o donaţie de la AVON, de anul trecut, care a constat într-un ecograf Siemens Acuson în valoare de 120.000 de dolari.
Lucrările aveau termn de finalizare sfârșitul anului 2013. Reparaţiile s-au făcut mai întâi în prima jumătate a spaţiului secţiei şi apoi în cealaltă parte, astfel încât activitatea medicală să nu fie afectată.
Lucrările care care au fost realizate în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba, respectiv la Secţia de Radiologie şi imagistică medicală au fost finanţate de Consiliul Judeţean, dar şi din sponsorizări de la diferite firme locale şi nu numai.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News