Actualitate
FOTO: „Statu la vase”, obiceiul unic în ţară, din Lunea Paştelui, la Şugag, pe Valea Sebeşului. Anul acesta, cinci perechi de tineri au primit cadouri
Cinci perechi de tineri din Şugag, care s-au căsătorit după sărbătorile de Paşti din 2015 au fost celebrate de comunitatea de pe Valea Sebeşului, în cadrul unui eveniment ce reprezintă un obicei unic în ţară, „Statu la vase”. Îmbrăcaţi în costume populare, cu brâu albastru, simbol al trăiniciei căsătoriei, tinerii au fost în centrul atenţiei, în fiecare moment al festivităţii.
În Lunea Paştelui, tinerii îi aşteaptă pe localnici să iasă de la slujba ţinută la biserica ortodoxă din Şugag, iar în curte, în faţa unei mese împodobite tradiţional, pe care se află cozonaci, ouă, prăjituri, vin, ţuică şi alte bunătăţi, primesc cadouri de la naşi, rude şi săteni. Tinerii sunt îmbrăcaţi în costume populare specifice zonei, iar în această zi poartă brâu albastru, semn de consolidare a relaţiei lor. Primesc din nou binecuvântarea preotului şi sunt sărbătoriţi de comunitate.
Este unul dintre cele mai frumoase obiceiuri de familie de pe Valea Sebeșului și a fost reluat de acum opt ani, printr-o colaborare între Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba, Primăria comunei Şugag şi și biserica ortodoxă din localitate. Dacă în trecut se practica în toată zona etnografică a Munţilor Șureanu, astăzi, după o pauză de 18 ani obiceiul a fost reluat și se mai practică doar la Șugag.
Anul acesta, în organizarea Consiliului județean Alba prin Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba și cu sprijinul primăriei și al bisericii ortodoxe din Șugag a avut loc cea de-a IX-a ediție a obiceiului.
Cele cinci perechi de tineri căsătoriţi sărbătoriți la ediţia evenimentului din acest an sunt Nelica şi Florian Bărbuşiu, Adela Nicoleta şi Florin Ştefan Căta, Codruţa şi Vasile Cernat, Mădălina şi Florin Gheorghescu şi Raluca şi Dănuţ Ştefan. Din partea CJ Alba, aceștia au primit ciubere, după cum se obișnuia încă de la începutul obiceiului, de la primărie alte cadouri, dar și de la nași și rude, fiecare oferind câte două produse de același tip, pentru cei doi membri ai noii familii.
Daniela Floroian, de la Centrul de Cultură „Augustin Bena”, a precizat pentru Alba24 că, de la reluarea obiceiului, tipurile de cadouri primite de tineri au început să fie adaptate perioadei în care trăim, astfel încât, pe lângă vase tradiţionale sau moderne ori alte obiecte utile pentru gospodărie, cuplurile mai primesc şi roboţi de bucătărie sau râşniţe de cafea, de exemplu. De asemenea, odată cu mediatizarea evenimentului, au început să vină în sat şi comercianţi de vase, în această perioadă, pentru a susţine „oferta” de daruri pentru tinerii căsătoriţi.
Nici perechile sărbătorite anul trecut nu au fost uitate. Aceste au primit albume cu fotografii de la evenimentul din 2015.
Aproximativ 500 de persoane au participat la evenimentul de luni, 2 mai, care a început la ora 11.00 şi, pe lângă manifestarea din curtea bisericii, a cuprins şi spectacol folcloric cu Leontina Fărcaş şi Cornel Borza (Bihor), Ansamblul folcloric al judeţului Alba (dirijor Alexandru Pal), soliştii Roxana Reche, Maria Filimon, Floricica Moga, Dorina Nariţa, Cătălin Haşa, formaţia de fluieraşi a Căminului Cultural din Şugag şi Grupul vocal folcloric al Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeş.
Citește și Obiceiuri de PAȘTE păstrate în satele din județul Alba: „Fugărește mirele”, „Udata”, „Statu la vase” sau „Prăgșorul”
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News