Actualitate
FOTO: Tradiții, cultură și promovare turistică într-un eveniment special organizat la Ciugud de GAL Țara Secașelor Alba-Sibiu
Duminică, la Ciugud, a avut loc un eveniment special. Trei GAL-uri din ţară şi-au dat întâlnire în Tăul Ciugudului pentru a-şi promova tradiţiile, produsele agricole, turismul, dar și dobândirea de competenţe în cadrul proiectului de cooperare între microregiunile Ţara Secaşelor, Valea Ampoiului şi Valea Mureşului şi Muntele Şes Bihor.
Evenimentul a făcut parte din proiectul de cooperare dintre cele trei GAL-uri și a fost organizat de GAL Țara Secașelor Alba-Sibiu.
Proiectul și-a propus cooperarea între trei GAL- uri autorizate de către Ministerul Agriculturii pentru a implementa Axa 4 Leader în teritoriile pe care le reprezintă: GAL Țara Secașelor Alba-Sibiu, GAL Valea Mureșului și Valea Ampoiului și GAL Muntele Șes Bihor.
Evenimentul a debutat duminică la Ciugud în zona terenului de fotbal din localitate cu un târg de promovare a produselor tradiţionale locale şi a turismului local din microregiunea Ţara Secaşelor, Valea Ampoiului şi Valea Mureşului şi Muntele Şes Bihor. Momentul a fost urmat de o paradă a portului popular care a strâns peste două sute de participanți din localitățile membre în cele trei GAL-uri.
Parada a avut punctul de pornire Școala Generală din Ciugud. În fața primăriei din localitate fiecare ansamblu participant a dat un mic recital în fața oficialităților prezente la eveniment: președintele Consiliului Județean, Ion Dumitrel, vicepreședintele Consiliului Județean Alba, Florin Roman, primarului comunei Ciugud, Gheorghe Damian și a altor primari din localitățile prezente la eveniment.
În cadrul manifestării, cei trei veterani de război din comuna Ciugud au fost premiați de primarul Gheorghe Damian, cu ocazia împlinirii a 70 de ani de la încheierea celui de Al Doilea Război Mondial.
După acest moment, în prezența a câtorva sute de spectatori, ansambluri din localitățile membre în cele trei GAL-uri au oferit un adevărat regal folcloric de dansuri, tradiții și cântece populare.
Au urcat pe scenă: Ansamblul de cântece şi jocuri populare “Doina Mureșului’’ din comuna Ciugud, Ansamblul folcloric, Florile Burmulacii, comuna Suplacu de Barcău, judeţul Bihor, Ansamblul folcloric, Palisada’’ comuna Popeşti, județul Bihor, Ansamblul “Izvorașul” Almașu, Ansamblul “Stejaurul” Sebeșel; Ansamblul “Vințana” Vințu de Jos, Ansamblul Căminului Cultural Săliștea, Ansamblul Doina Şibotului, Grupul Folcloric Tradiții Presecane din Presaca Ampoiului, comuna Meteş; Ansamblul de cântece şi jocuri populare “Doina Secașelor” din comuna Păuca județul Sibiu, Ansamblul de cântece şi jocuri populare “Fântânița de Piatră’’ din comuna Şpring, Ansamblul de cântece şi jocuri populare din comuna Daia Română, Ansamblul de cântece şi jocuri populare “Ciorgovenii’’ din comuna Cergău.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News