Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Tradițiile și folclorul românesc, promovate la Alba Iulia. Colocviile Naționale de Etnografie „Gheorghe Pavelescu”

Publicat

Profesori universitari, cercetători și etnografi din întreaga țară participă, la sfârșitul acestei săptămâni, la Alba Iulia, la Colocviile Naționale de Etnografie și Folclor „Gheorghe Pavelescu”, întâlnire în cadrul căreia sunt dezbătute teme de interes privind păstrarea și promovarea zestrei românești de tradiții și folclor.

Lucrările colocviilor s-au desfășurat, sâmbătă, la Muzeul Principia din Alba Iulia și au cuprins atât susținerea unor lucrări de specialitate cât și lansări de carte. Tema generală a ediției din acest an a fost „Animatori ai vieții culturale în satul românesc tradițional. Omagiu lui Augustin Bena”. De asemenea, colocviile au fost completate de Gala Tezaurelor Umane Vii din Județul Alba, eveniment în cadrul căruia au fost premiați păstrătorii tradițiilor populare.

Colocviile Naționale de Etnografie și Folclor poartă numele lui Gheorghe Pavelescu, etnolog și folclorist român, autor a peste 200 de studii despre arta tradițională și folclor. Gheorghe Pavelescu s-a născut în anul 1915 în satul Purcăreţi, comuna Pianu, și a fost elev al lui Lucian Blaga, Dimitrie Gusti și Romulus Vuia, fiind la rândul său profesor universitar la Cluj și Sibiu. Gheorghe Pavelescu a fost Doctor Honoris Causa al universităților din Cluj, Sibiu și Alba Iulia. În acest an atât Gala Tezaurelor Umane Vii din Județul Alba cât și și Colocviile Naționale de Etnografie și Folclor „Gheorghe Pavelescu” se desfășoară în cadrul primei ediții a Festivalului Cultural „Augustin Bena”.

Festivalul a cuprins, sâmbătă, un recital extraordinar susținut, la Biserica „Sfinții Ioan Botezătorul, Ioan Teologul și Ioan Hrisostom” din Micești, de corul înființat de Augustin Bena în anul 1945, Corala „Voci Transilvane” din Cluj-Napoca. La ora 19.00, Corala „Voci Transilvane”, dirijată de maestrul Adrian Corojan, a susținut un concert și în Catedrala Româno-Catolică „Sfântul Mihail” din Alba Iulia, acest cor primind în anul 2000, din partea Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea ”Indulgența sa plenară”, acordată în Piața San Pietro din Roma.

Festivalul continuă, duminică, 8 decembrie, cu un recital susținut, începând cu ora 13.00, la Muzeul Principia din Alba Iulia, de Fanfara „Augustin Bena” a Județului Alba. Programul va continua, duminică seara, cu un concert extraordinar al Filarmonicii de Stat „Transilvania” din Cluj-Napoca. Evenimentul este programat la ora 19.00, la Casa de Cultură a Studenților din Alba Iulia, iar intrarea este liberă.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax