Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

(FOTO-VIDEO) ALBA A VOTAT: Află tot ce s-a întâmplat în ziua alegerilor și vezi cum au votat candidații

Publicat

Secțiile de votare și-au deschis porțile la ora 7.00, duminică dimineață, pentru ca locuitorii să-i aleagă pe cei pe care îi vor în fotoliile de conducere ale administrației locale, la Primăria orașului sau a comunei în care locuiesc, în Consiliul Local, la conducerea Consiliului Județean și în scaunele de membri CJ. Până la ora 8.00, președinta Biroului Electoral Județean, Maria Teodora Țâmpea, nu înregistrase nicio reclamație, nicio contestație iar, potrivit acesteia, votarea se derula în regulă în tot județul.

În jurul orei 8.45, a fost înregistrată prima neregulă, în Alba: La Secția de votare nr. 1 din Valea Lungă a fost sesizată dispariția unei ștampile de vot. Reprezentanții secției au verificat ultimele 7 persoane care votaseră și au descoperit că aceasta fusese uitată în tocul ochelarilor unei femei în vârstă. Ștampila a fost recuperată.

Până la ora 15.00, alte două reclamații au ajuns la Biroul Electoral Județean, din localitățile Cergău și Fărău. La Cergău, reclamația semnată de co-președintele USL Alba, Teodor Atanasiu, vizează „încercări de fraudare a procesului de votare”, prin intermediul unor urne mobile. Potrivit reclamantului, în comuna Cergău au fost formulate 50 de solicitări pentru deplasarea urnei mobile, iar unui cetățean (Surchea Savu) prezent la secția de votare i s-a refuzat dreptul la vot pe motiv că ar fi cerut o urnă mobilă. În biroul secției de votare, acesta a declarat că nu a făcut o astfel de solicitare. La Fărău, Ion Chiorean, candidat USL la funcția de primar al comunei, a sesizat în scris Biroului Electoral Județean că în apropierea secției de vot „se află un banner care reprezintă candidați ai PDL, la mai puțin de 100 m”. Totodată, „președintele secției de votare nr. 1 din Fărău, a intrat cu mai multe persoane în cabina de vot, influențând astfel opțiunea de vot a acestora”.

Președinta BEJ Alba, Maria Teodora Țâmpea, a declarat că cele două reclamații sunt în curs de verificare, iar deocamdată nu s-a luat nicio măsură în privința lor. La ora 18.30, cele două reclamații nu erau soluționate în niciun fel. Potrivit Mariei Teodora Țâmpea, aceste probleme nu sunt de competența BEJ, (cu toate că adresele erau înaintate acestuia), ci, pentru că de problema din Cergău, răspunde președintele secției de votare, care a aprobat lista urnelor mobile, reclamația trebuia adresată Biroului Electoral de Circumscripție. Cât despre reclamația de la Fărău, și aceasta a fost înaintată aceleiași autorități regionale, „pentru verificări”. Cele două reclamații nu au fost soluționate în niciun fel până la ora 18.30.

În ziarul Ocnamuresonline.ro, aseară la ora 20.00, candidatul PDL la Primăria Ocna Mureș, Silviu Vințeler, reclama faptul că la postul de radio „Delta”, candidatul USL la aceeași funcție, Augustin Drăguț, continua campania electorală. Cererea acestuia de a i se da drept la replică, a fost respinsă.

Care a fost situația prezenței la vot, comparativ cu anul 2008?

În Alba Iulia, de dimineață secțiile de votare și-au primit aparținătorii, dornici de a-și alege viitorii conducători. Până la ora 10.00, prezența la vot anunțată de Biroul Electoral Central (BEC), în Alba, era de 8,63%. Această cifră reprezintă o creștere față de alegerile din 2008, când, la aceeași oră, în Alba votaseră doar 5,46% dintre cetățeni.

Biroul Electoral Central a anunțat, la ora 15.30, numărul celor prezenți la vot până la ora 14.00. În județul Alba, până la ora 14.00, votase 27,14% din populație, mai puțin decât media de țară (27,69%). Dintre votanții din Alba, 24,36% sunt din mediul urban (sub media pe țară, 24,72%), iar 31,35% (sub media pe țară, 31,74%). Această cifră reprezintă o creștere față de anul 2008, când în județul Alba, până la ora 14.00, votaseră 22,37% dintre cetățeni.

La ora 18.30, Biroul Electoral Central a transmis numărul celor prezenți la vot până la ora 17.00. Județul Alba s-a ridicat deasupra mediei pe țară, cu 40, 24% (media pe țară fiind de 39,01%). Dintre cei care s-au prezentat la vot, 35,21% provin din mediul urban (peste media pe țară, 33,55%), iar 47,87% sunt din mediul rural (peste media pe țară, 46,47%). Față de anul 2008, județul alba a înregistrat o creștere semnificativă (în 2008, până la ora 17.00, votaseră 34,59% dintre cetățeni).

La ora 22.30, Biroul Electoral Central a anunțat că, până la ora 21.00, în județul Alba, a votat 60,9% din populație, peste media pe țară, care a fost de 56,39%. Dintre aceștia, 55,19 % votaseră în mediul urban (peste media pe țară – 49,88%), iar 69,55% din mediul rural (peste media pe țară – 65,30%). Creșterea față de anul 2008 a fost semnificativă, de aproximativ 8 procente (în 2008, până la ora 21.00 votaseră 52,95% dintre cetățeni).

Cum au votat candidații la conducerea administrațiilor locale și județene?

Politicienii din Alba s-au prezentat, și ei, de la primele ore ale dimineții la secțiile din cartierele lor de domiciliu.

Primul care a pus ștampila pe buletinele de vot în dimineața de 10 iunie, a fost Sorin Ioan Bumb, candidat PDL la un nou mandat în Consiliul Județean.  „Am votat pentru că Alba Iulia a dovedit că poate să fie cel mai frumos oraș din țară. Rezultatele se văd și sunt sigur că echipa care le-a realizat va continua lucrările”.   

Ion Dumitrel, candidatul PDL la președinția Consiliului Județean Alba, a votat la ora 8.30 la secția de votare nr. 22, de la Școala Generală cu clasele I-VIII „Mihai Eminescu”, împreună cu soția și cu fiul. Zâmbitor și optimist, acesta și-a exprimat încrederea că alegerile se vor derula „ca și campania electorală”, „în mod responsabil”. De la votarea de duminică se așteaptă să câștige: „Mă aștept să câștig și voi câștiga”. „ Am votat pentru continuarea proiectelor Consiliului Județean Alba Iulia și a Primăriei și sunt convins că și locuitorii județului vor face la fel”, a adăugat Ion Dumitrel.

La ora 8:30, Alexandru Pereș, împreună cu soția și fiica sa și-a exercitat dreptul de cetățean la secția de la Liceul cu Profil Sportiv din Alba Iulia. ”Am votat cu gândul că activitatea de 4 ani a administrației din localitate și din județ, să fie dusă mai departe. Cu siguranță că acest lucru se va realiza”, a declarat Alexandru Pereș.

Liderul PSD Alba, Ioan Dîrzu, a votat împreună cu familia la ora 9:00, la secția din Lipoveni: ”Cel mai mult așteptăm ca alegătorii să vină cu toții la urnele de vot și să voteze ceea ce consideră dânșii că este mai bine, pentru familiile lor pentru copii lor. Noi am dorit schimbarea, de asta am și venit astăzi la urne și sperăm că începând de mâine România să-și schimbe alura în ceea ce privește abordarea economică”, a declarat Ioan Dîrzu.

Candidatul PP-DD la Primăria Alba Iulia, Dorin Șerdean, a votat, împreună cu doi colegi de partid la Grădinița Partoș. „Am votat cu gândul schimbării în bine a lucrurilor care nu au funcționat în Alba Iulia. Apreciez lucrurile care s-au făcut în oraș, nu pot sa apreciez ceea ce s-a făcut rău sau nu s-a făcut deloc. Sunt lucruri care așteaptă să fie făcute în folosul cetățenilor acestui oraș. Sunt singurul candidat de profesie economist, sunt cel mai tânăr, este și un avantaj dar și o responsabilitate”, a spus Dorin Șerdean.

Ion Marincaș, candidatul PP-DD la președinția Consiliului Județean, a votat la ora 9.30 la secția de la Școala generală „Mihai Eminescu”, alături de doi colegi de partid. Acesta a introdus buletinele de vot în urnă cu gândul la o viață mai bună: „Am votat pentru o schimbare, o schimbare adevărată, o schimbare în bine și pentru ca populația acestui județ și acestei țări să o ducă mult mai bine”, a declarat Ion Marincaș.

Dorin Nistor, candidatul PDL la Primăria Sebeș a votat la secția din Lancrăm, împreună cu soția și bunica sa, Ana Cotruș, în vârstă de 86 de ani. „Am votat pentru un primar nou, hotărât să facă mai multe pentru oraș, pentru că sebeșenii merită un nivel de trai mai bun și condiții de viață respectabile. Sunt sigur că și cetățenii își doresc același lucru”, a declarat Dorin Nistor.

Liberalul Horațiu Josan și candidatul USL pentru funcția de primar al orașului Aiud, a votat, pentru cel de-al treilea mandat, împreună cu familia, la ora 9.10. „Am votat pentru Aiud, am votat pentru județul Alba și pentru România”, a spus acesta la ieșirea din secția de votare.

Candidatul USL la Primăria Alba Iulia, Călin Potor, a votat împreună cu soția și cu fiul la secția de de la Colegiul Tehnic „Dorin Pavel”, la ora 10.15. „Am venit la vot cu gândul să fac ceea ce trebui pentru familia mea, pentru Alba Iulia – familia mea, cu gândul că anul 2012 este un an de schimbare și spun o schimbare majoră în ceea ce privește viața românilor albaiulieni, în ceea ce privește șansa lor de a trăi mai bine în propriul lor oraș, șansa să își păstreze copiii aici acasă, la Alba Iulia și nu prin orașele ardelene și dincolo de granițele țării, în ideea în care să fie mai bine pentru toată lumea!”, a spus Călin Potor.

Oana Badea, candidată la Primăria orașului Aiud din partea PDL, a votat la secția numărul 11, după slujba de la Catedrala din oraș, alături de fiul ei, Marian, care a votat pentru prima dată. „Am votat cu gândul schimbării radicale a direcției descendente în care merge orașul Aiud. În ultima perioadă, nu se poate de descreștere economică, demografică și a perspectivelor. Cred că mulți oameni doresc această schimbare de direcție în sensul ascensiunii”, a declarat Oana Badea.

Mircea Hava a votat pentru cel de-al cincilea mandat de primar al orașului Alba Iulia, împreună cu soția la secția de la școala generală „Mihai Eminescu” din Alba Iulia. Cu bucurie și optimism, acesta a declarat că a venit la vot cu gândurile unui om normal care își dorește o Alba Iulia normală: „Am venit la vot cu gândurile unui cetățean normal, cu gânduri pentru Alba Iulia, cu demnitate pentru ce s-a făcut în oraș”. Despre obținerea noului mandat de primar, acesta și-a exprimat certitudinea că va câștiga: „Nu sper, sunt sigur de noul meu mandat”.

Candidatul independent la Primăria Alba Iulia, notarul Ioan Florin Homoștean Milaciu, a votat la ora 10.30 la secția de la școala generală „Vasile Goldiș”. „În primul rând, eu am oferit o alternativă albaiulienilor, că reprezint o altă concepție despre modul în care ar trebui să arate un oraș, nu ca un șantier permanentă desfășurare, în care nimic nu se termină de 2, 3 ani!”, a declarat Ioan Florin Homoștean Milaciu.

Liderul PNL Alba și candidatul USL la președinția Consiliului Județean Alba, Teodor Atanasiu, a intrat în secția de votare de la Grădinița de pe strada Vasile Goldiș împreună cu soția și cu fetița sa. „Am venit la vot cu gândul schimbării, pentru un oraș mai bun, pentru un județ mai bun. Aș vrea să fac un îndemn pentru că cei  care au făcut legea, au făcut-o în așa fel încât să avem un singur tur de scrutin pentru a putea da legitimitate aleșilor locali, să iasă lumea la vot, să avem un număr mare de voturi astfel încât și aleșii să aibă legitimitate, deși legea este strâmbă”, a declarat Teodor Atanasiu.

Liberalul Simion Crețu a fost prezent, împreună cu soția, la secția de votare numărul 38, la Colegiul Tehnic „Alexandru Domșa”, la ora 11.00. „Am venit la vot în primul rând cu o obligație civică pe care o avem fiecare dintre noi. Este un drept pe care ni-l oferă constituția, dreptul la vot și trebuie să îl exercităm. Odată la 4 ani, puterea administrativă este în mâinile cetățenilor și trebuie folosit acest prilej pentru a ne exercita votul pentru orașul nostru, pentru viitorul orașului nostru, pentru viitorul județului Alba”, a declarat Simion Crețu.

Vasile Crișan, candidatul UNPR la Primăria Alba Iulia a votat la secția din clădirea FLIPS din Alba Iulia, la ora 11.00, împreună cu colegul său de partid, Marian Nedelcu, candidat la o funcție de consilier local. „Am votat cu un singur gând, pentru o nouă administrație locală în Alba Iulia, pentru un oraș care să fie pentru anul 2012, care să răspundă tuturor cerințelor locuitorilor și a nevoilor lor, și în primul rând cu gândul la copiii noștri, la frații și surorile noastre, ca aceștia să aibă locuri de muncă în interiorul acestui oraș, să se ridice nivelul de trai. Constatăm că în Alba Iulia, nivelul de trai este extrem de scăzut, ori dacă avem un nivel de trai extrem de scăzut, celelalte nu mai contează”, a spus Vasile Crișan.

Liberalul Florin Roman, candidat din partea USL la funcția de consilier județean, și-a exercitat dreptul cetățenesc la secția numărul 10 de la Colegiul Național „Horea, Cloșca și Crișan” din Alba Iulia. „Am venit la vot cu gândul schimbării, cu gândul să se facă dreptate, cu gândul pentru Alba Iulia – Capitală Culturală Europeană 2020, cu gândul pentru noi locuri de muncă în județul Alba”, a spus acesta la ieșire din secția de votare.

Cristina Anghel Cândea, președinta Asociației RYMA din Alba Iulia și candidată independentă la Consiliul Local Alba Iulia, a votat la ora 12.00 la secția de la școala generală „Vasile Goldiș”, alături de familie. „Îmi doresc ca mulți oameni să vină la vot, pentru că e important ca măcar o dată la 4 ani, să își exprimi părerea față de cei care te conduc, sau care ai vrea să te conducă. Aștept să se producă o schimbare în bine, fie că rămân cei care sunt și își fac treaba mai bine, fie că vin alții cu forțe noi și mai puțin obosiți de atâta conducere. Sper ca independenții să aibă succes, să înțeleagă lumea că de-asta au ales să candideze pentru că nu își doresc să facă politică, ci administrație. Dacă m-ați votat, ați făcut o alegere bună, vă promit”, a spus Cristina Anghel Cândea.

Social-democratul Ovidiu Jidveian, candidat la funcția de consilier județean Alba, a votat tot la școala generală „Vasile Goldiș”, împreună cu familia. „În primul rând votez pentru schimbare, am așteptări foarte mari de la viitorul primar al municipiului Alba Iulia, de la viitorul președinte al Consiliului Județean, de la viitoarea echipă de consilieri locali și județeni. Vreau ca Alba Iulia să progreseze, să vedem un progres în domeniul economic, să vedem locuri de muncă create, să vedem agenți economici investitori, dezvoltare culturală adevărată. Mai ales, vreau ca tinerii să își găsească locuri de muncă în Alba Iulia și în județul Alba, să aibă un viitor aici, pentru că majoritatea colegilor mei și-au căutat viitorul în alte județe”, a declarat Ovidiu Jidveian.

Nicolaie Moldovan, candidat pe listele PDL la o funcție de consilier local, și-a exprimat votul la secția numărul 40 de la Colegiul Tehnic „Alexandru Domșa”. „La aceste alegeri locale am gânduri de speranță că locuitorii orașului Alba Iulia vor da un vot pentru continuarea proiectelor de dezvoltare a orașului, inițiate de primarul Mircea Hava și de către echipa PDL. Gândurile mele investesc cu încredere pentru o nouă administrație Hava în fruntea acestui oraș. Este un gând pe care îl am în ziua de astăzi, bazat pe entuziasmul pe care cetățenii l-au manifestat, mai ales în ultima perioadă a campaniei electorale când și-au arătat o deschidere foarte mare față de primarul Mircea Hava, față de echipa sa de consilieri și față de realizările pe care acesta le-a avut în ultimul mandat”, a declarat Nicolaie Moldovan. Cât despre rezultatul alegerilor, acesta și-a exprimat părerea, cum că acestea vor „consfinți un procent de 65% cel puțin pentru Mircea Hava și aproximativ 52% pentru echipa PDL, de consilieri ai acestuia în municipiul Alba Iulia”.

Simone Albani „Am votat pentru schimbare, o schimbare pe care de mult o așteptăm cu toții, o schimbare care să îi facă pe toți albaiulienii să vadă că se poate face mult mai mult decât s-a făcut până acum. Eu îmi doresc, ca și consilier local, să schimb imaginea Consiliului Local, cu o implicare mult mai puternică”. Despre rezultatele alegerilor, anunțate în această noapte, Simone Albani s-a arătat încrezător, fără a se pronunța asupra procentelor obținute de partide: „Am încredere, însă prefer să nu spun nimic până când nu văd scris negru pe alb, dar am încredere că albaiulienii, și în general românii, au înțeles că într-adevăr este nevoie de o schimbare generală”.

La Ocna Mureş, pe o căldură insuportabilă, încă de la primele ore ale zilei, cetățenii din Ocna Mureș s-au prezentat la vot. Principalii candidați ai orașului au votat aproximativ în același timp, de la ora 9.30, la secții de vot diferite. Până la ora 15.00, la Ocna Mureş votaseră aproximativ 900 de locuitori, la două dintre cele trei secţii de votare din oraş.
Parcă înțeleși, primii trei candidați din sondaje, Augustin Drăguț, Silviu Vințeler și Horea Herțeg au votat în același interval orar. Au diferit doar secțiile de votare. Silviu Vințeler, candidatul PDL la primăria orașului s-a prezentat la vot la ora 9.30, însoțit de soția, fiica și echipa de campanie. Silviu Vințeler s-a declarat încrezător la ieșirea din secția de vot: „Am votat pentru schimbare. Pentru schimbare în bine. Am asistat, din păcate, cu toții, la o campanie murdară a adversarilor noștri, dictată de la centru. Acest lucru se vede cel mai bine în limbajul suburban folosit pe blogul contracandidatului meu. Dacă nu ai respect față de contracandidat, trebuie să ai respect măcar față de funcția ce o deții.”

Deși anunțase inițial că se va prezenta la urne la ora 10.00, Augustin Drăguț, candidatul USL, a ales să fie puțin mai matinal, votând în același timp cu contracandidatul său. La ora 10.00, acesta nu a mai putut fi contactat telefonic. Imediat după acesta, la aceași secție de votare s-a prezentat și candidatul PP-DD, Horea Herțeg.
În noaptea de vineri spre sâmbătă (finalul campaniei electorale), în mai multe zone ale orașului au fost împărțite flyere care prezentau o fictivă scrisoare a candidatului USL, Augustin Drăguț. Acesta „anunța” cetățenii că, din cauza unor probleme medicale, se retrage din cursa pentru fotoliul de primar al orașului. În continuare, îi sfătuia pe cetățeni să-l aleagă pe contracandidatul său, căruia își cerea scuze.

Într-o reacție pe blogul său, Augustin Drăguț a respins ferm acestă scrisoare, reclamând-o ca practică a adversarilor de la PDL. De cealaltă parte, staff-ul PDL a respins acuzația, considerând-o o metodă a rivalilor de a prelungi campania electorală. Ambele partide consideră însă oportună găsirea vinovaților și răspunderea lor în fața legii.
De fapt, relațiile dintre cei doi candidați se răciseră încă de joi. Atunci, ambii au fost invitați la o dezbatere la un post de radio local. Din păcate, patosul cu care cei doi au discutat a condus la un interminabil conflict verbal. Cireașa de pe tort a fost pusă de un mic conflict fizic. Enervat de faptul că partenerul de dezbatere primea mesaje pe telefon în timpul discuției, Augustin Drăguț a încercat să-i ia aparatul pentru a-l așeza pe masă. În acel moment, Silviu Vințeler i-a îndepărtat mâna, un gest foarte agresiv după părerea candidatului USL. Augustin Drăguț consideră că adversarul său era ajutat în dezbatere, prin acele mesaje, de către doi dintre oamenii staffului său, aflați în zonă.
Referitor la această problemă, Silviu Vințeler a declarat: „Știam cel mai bine problemele, așa încât nu aveam nevoie de mesaje. După 12 ani de administrație, și fără să vrei înveți ceva. Mesajele ce le primeam, le am și acum înregistrare, nu aveau cum să mă ajute. Erau mici glume.” (Serafim ARMANCA)

La Cugir, la ora 14.00, se prezentaseră la vot 5.622 de alegători, din totalul de 23.983 înscrişi pe liste. Candidatul USL la primărie, Adrian Teban a ajuns la secţia de votare în jurul orei 14.35, alături de soţie şi cele două fiice. „Am votat pentru dezvoltarea economică a judeţului Alba şi a oraşului Cugir”, au fost cuvintele edilului, la ieşirea din secţia de votare. (Sorin GIURCA)

Alba24.ro va prezenta, pe parcursul întregii zile, informații în timp real de la secțiile de votare, iar după ora 21,00 informații despre rezultatele alegerilor din localitățile județului Alba.

[nggallery id=340]

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax