Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO-VIDEO: Amplasarea vagonului Mocăniței de la Alba Iulia dă bătăi de cap muncitorilor. Vagonul, la un pas de distrugere

Publicat

Amplasarea vagonului restaurat al Mocăniței de la Alba Iulia dă bătăi de cap muncitorilor. Programată inițial pentru marți dimineața, în jurul orei 08:00, operațiunea a fost amânată pentru prelungirea unor profile.

În jurul orei 14:20, în timp ce era ridicat cu ajutorul unei macarale, unul dintre profile s-a îndoit, fiind astfel necesare noi modificări. 

La un moment dat, în zonă și-a făcut apariția și primarul Gabriel Pleșa care a supravegheat amplasarea.

Chiar sub ochii lui, vagonul era să fie făcut praf, când a fost ridicat la un moment dat. Se întâmpla în jurul orei 16: 15, la două ore de la prima încercare de amplasare.

După câteva ajustări vagonul a fost ridicat și în jurul orei 16.40 a fost amplasat pe șină.


Reamintim faptul că vagonul restaurat după o investiție de peste 200.000 de lei urmează să completeze locomotiva de linie îngustă din centrul municipiului, în zona Electrica.


Vagonul este unicat național, fiind singurul exemplar clasa pe 2 osii pentru cale îngustă, păstrat într-o stare atât de bună.

A fost construit în anul 1912, la Uzinele Gyor, din Ungaria.

Vezi și FOTO: Cum era o cursă cu Mocănița, între Alba Iulia și Zlatna. Povestea trenului, relatată de un fost mecanic de locomotivă

Vagonul a făcut serviciul pe Regionala de cale ferată Cluj până la desființarea căii ferate înguste Satu-Mare (1986) și Turda – Abrud (1997).

Lucrările au fost executate la Atelierele CFR Grivița SA București. Costul lucrărilor a fost de 204.000 lei + TVA.

Vagonul va fi amplasat în spatele locomotivei de cale îngustă (zona ADR Centru).

Primăria Alba Iulia intenționează să expună vagonul de cale ferată îngustă tip B/2, nr. de fabricație 16.586 SZ, ca exponat muzeistic și să îl amenajeze ca spațiu pentru punct de informare turistică, expozițional sau pentru evenimente de dimensiune restrânsă.

Vezi și FOTO Imagine de arhivă cu mocănița, în piața gării din Alba Iulia. Cum arăta trenul de călători care asigura legătura cu Zlatna

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    marți, 01.08.2023 at 16:10

    Foarte frumos. Dacă aş fi societate locală de pariuri aş deschide poziţie, în cât timp va fi mâzgălit cu grafitti.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax