Actualitate
FOTO-VIDEO | Atmosferă de poveste în cetatea Alba Carolina: Păpuși uriașe, dansuri medievale și spovedania domnitorului Mihai Viteazul
După luptele pline de adrenalină ale gladiatorilor veniți tocmai din Italia și Bulgaria, dar și din Alba Iulia, cea de-a doua seară a „Zilelor Cetății-Festivalul Roman Apulum”, a continuat într-o atmosferă de joc, dans și voie bună. Reponsabili pentru asta au fost păpușile istorice uriașe, trupa de dans medieval „Nosa” din Bistrița, grupul de dans medieval al Colegiului Militar Liceal „Mihai Viteazul” din Alba Iulia, dar și grupul „Eroii veacurilor apuse”, care a reconstituit un minunat scenariu istoric, spovedania domnitorului Mihai Viteazul.
După ce adrenalina și forța au pus stăpânire pe Cetatea Alba Carolina sâmbătă după amiază, spre seară, cei prezenți s-au putut bucura de vizita unor personaje istorice cu totul aparte. Este vorba despre două păpuși uriașe, înalte de peste doi metri, reprezentând figurile a două personalități de seamă pentru istoria Bistriței, dar și a României: conducătorul Andreas și soția sa, Katarina. Aceștia au trăit în secolul al XVI-lea și s-au remarcat prin vitejia cu care au apărat cetatea Bistriței la invazia trupelor conduse de generalul Basta. Păpușile cu chipurile conducătorului Andreas și al soției sale, Katarina, au avut ca sursă de inspirație imaginea regăsită pe o piatră funerară ce se află în Biserica Evanghelică din Bistrița.
Uimiți de înălțimea neobișnuită a celor două păpuși, cei mari, dar mai ales cei mici, nu au vrut să plece acasă fără să fi făcut măcar o poză cu acestea. Mai mult chiar, drept recompensă pentru îmbrățișările și zâmbetele de care au avut parte, uriașele păpuși s-au plimbat de mână cu copiii, pe pietonala din fața porții a III-a a cetății din Alba Iulia.
Seara a continuat mai apoi cu un spectacol de dans susținut de trupa de dans medieval „Nosa”, din Bistrița, care, spre final, i-au antrenat și pe cei din public în jocul lor. Acestora li s-au alăturat și cei din grupul de dans medieval al Colegiului Militar din Alba Iulia, care au demonstrat că sunt, pe cât de bine instruiți, pe atât de talentați.
Lucrurile au luat mai apoi o turnură ceva mai serioasă, odată cu reconstituirea spovedaniei domnitorului Mihai Viteazul, făcută în fața preotului Ioan de Prislop. Scenariul istoric semnat de Florin Săsărman, a pus accent pe zbuciumul interior al voievodului și pe lupta acestuia pentru păstrarea creștinismului și dragostea de țară și neam.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News