Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO-VIDEO: Cască de război, model Adrian 1915, folosită de majoritatea trupelor Antantei, prezentată la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia

Publicat

IMG_8609 Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia a prezentat marți, în cadrul manifestării „Exponatul lunii august”, o cască de război, model Adrian 1915.

Această cască de de război a fost folosită de majoritatea trupelor Antantei, inclusiv de România în Primul Război Mondial. În această lună, mai exact în 27 august, se vor împlini 100 de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial.

„Casca are o istorie interesantă. La începutul războiului, la 1914, lumea este surprinsă de amploarea distrugerilor, de numărul deceselor. Medicii francezi, la sfârșitul anului 1914, raportează că din numărul rănirilor, 80 la sută erau în zona capului, iar din numărul deceselor, 90 la sută din cei morți erau răniți în zona capului. Se încearcă diferite variante. În primă fază, soldații își puneau sub chipiul din material textil boluri de supă. Încercau să se protejeze, dar era foarte ineficientă această variantă. Se găsește această formulă de cască, casca Adrian, inspirată din căștile pompierilor din Paris. Era formată din trei părți componente, deci era relativ greu de făcut”, a declarat Marius Cristi.

YouTube video

Casca era produsă din tablă de oțel îmbogățit cu crom și nichel cu o grosime de 0,7 mm. Producția începe în aprilie 1915 în opt fabrici care, până la sfârșit au produs peste 7.000.000 de bucăți. În total s-au produs până la sfârșitul războiului peste 20.000.000 de căști Adrian folosite de armata franceză, Legiunea Străină, trupele coloniale și de aliați: România, Rusia, Italia, Belgia, Serbia, Polonia, Cehoslovacia, Olanda. În contrapartidă englezii produc căștile Brodie mai simple dar cu o grosime a tablei mai mare de 0,9 mm. Germanii își produc propria cască, care avea o grosime a metalului de 1,1 mm.

Au existat și încercări de a asigura o protecție ochilor dar au fost abandonate datorită faptului că erau incomode și împiedicau ochirea rapidă.

Casca a devenit simbol al armatei române, asimilat victoriilor de la Mărășeti, Mărăști și Oituz.

Expoziția poate fi vizitată în perioada 2 august – 4 septembrie. Evenimentul a fost organizat de Consiliul Județean Alba și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax