Connect with us
Publicitate

Eveniment

FOTO-VIDEO: Ce poate face pasiunea pentru Street Art. ”Different”, grafică de 63 mp pe clădirea unei școli din Aiud

Publicat

Un tânăr originar din Aiud, student la Universitatea de Arte și Design din Cluj-Napoca, este autorul unei lucrări de grafică impresionante, ce atrage atenția pe clădirea unei școli.

Alexandru Cotleanu (21 de ani), acum în anul trei la arte, a avut ideea acestei creații pentru lucrarea de licență.

Vorbește cu maturitate despre ce l-a determinat să aleagă această formă de exprimare. Amintește de ”căutarea sinelui”, ”definirea unicității”,  de faptul că ”individul contează altfel decât o asamblare coerentă de piese de lego” și că tinerii sunt chemați să se întrebe ”dacă a fi la modă nu înseamnă pierderea unicității”.

Lucrarea are dimensiuni impresionante, 6,7/9,5 metri, acoperind o parte din peretele exterior al Școlii ”Axente Sever” Aiud. Este realizată în tehnica stencil (șablon). Din cercetările făcute, Alexandru spune că este printre cele mai mari lucrări cu această tehnică, din țară.

Ce spune Alexandru despre pictura murală pe care a realizat-o

”Lucrarea propune atenției spectatorului citadin, și nu numai lui, o imagine cu o dorită consistență ce survolează o temă importată în actualitatea și demersurile de căutare a sinelui și definire a unicității. Căci, în pragul tinereții, la ieșirea din tumultoasa adolescență, persoanele își anunță public opțiunea spre unicitate. Și cine nu ar face-o? Dar, oare, acest demers firesc, deloc ușor, este accesibil?

O parte a acestei lumi aglomerate și îngrijorate de destructurări haotice, vede în uniformitate, standardizare și algoritmuri de construire simple – dar oare nu simpliste?- o soluție la temeri firești. „Cine sunt eu?”este întrebarea care ne marchează existența

Pe palierul discursului statistic, unde individul dispare în valori date de standardizare, tot acest demers poate fi orientat înspre interesul de masă sau grup, renunțarea la unicitate pentru a-ți dobândi liniștea la suprafața oceanului social. Dacă referința se schimbă și individul contează altfel decât o asamblare coerentă de piese de lego, tot ce se întâmplă în jurul nostru e provocator de disconfort sau mai degrabă îngrijorare.

E un semnal de alarmă firesc, iar tinerii sunt cei invitați spre a recepționa acest fapt și de a se întreba dacă a fi la modă nu înseamnă pierderea unicității. De aceea, spațiul ales nu este întâmplător, școala fiind primul mediu în care individul trăiește acest zbucium interior și caută soluții pentru a-și defini identitatea”.

Alexandru a descoperit pasiunea pentru street art din primii ani de facultate. Și asta vrea să facă și în viitor: artă urbană care să pornească de la un concept și să surprindă aspecte definitorii ale vieții.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Altul

    luni, 17.05.2021 at 08:45

    Bravo! E un gen de artă mai puțin cunoscut, și din acest motiv, acceptat ușor în România. Perjovschi face așa ceva la Sibiu, cu alt mesaj, însă pâna acum era singurul. Stiu că în Alba Iulia dl. Moldovan, vechiul city manager, la Bruxelles acum, avea în plan revalorizarea , exact în acest fel, a unor fațade anoste ale unor imobile din oraș (blocurile lui Ceașcă mai ales). Inițiativa dânsului era aproape de finalizare însă după plecarea sa totul a fost abandonat. Un sfat pentru tânărul autor al lucrării de la Aiud: ia legătura cumva cu dl. Moldovan, si arată ce faci… Pe vremea când era city manager-ul orașului mulți tineri din preajma lui au sporit cu un pic de frumos câte un colț prăfuit și cenușiu al locurilor publice cu care ne-a cadorisit cârmaciul. Ăsta e un fel de sterge cumva imaginea dezolantă a peisajului urban ceaușist.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate