Connect with us
Advertisement

Aiud

FOTO-VIDEO: Centru multicultural cu sală de spectacole de 300 de locuri și ruta Transcultural Apuseni, proiecte lansate la Aiud

Publicat

Primăria Aiud și Consiliul Județean Alba au semnat contractul pentru realizarea studiului de fezabilitate în vederea construirii Centrului Multicultural ”Liviu Rebreanu” Aiud, care se va construi pe un teren de 2.335 mp, în locul cinematografului ”Progresul”, dărâmat în 2018.

De asemenea, tot vineri, a fost lansată ruta Transcultural Apuseni din județul Alba, recunoscută de Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri (prin adresa nr. 33.337 din data de 2 septembrie 2020), alături de  Ruta Unității Naționale 1848-1918-1922 și Drumul Icoanei, drept rute cultural turistice dezvoltate pe plan regional.

Cele două obiective au fost prezentate vineri într-o conferință de presă la Aiud, la care au participat președintele Consiliului Județean, Ion Dumitrel, primarul Oana Badea, Helga Lorincz – viceprimar, Liviu Florea – administrator public și Ioan Hădărig – manager al Centrului Cultural Liviu Rebreanu.

Centrul multicultural ”Liviu Rebreanu” Aiud

Centrul va avea sală de spectacole (multifuncțională), sală studio, bibliotecă, centru de informare turistică (pentru DJ 107 I), spații administrative, dar și spații pentru spectacole în aer liber și parcaje.

Primarul Oana Badea a prezentat detalii despre proiect.

Centrul, construit în regim subsol, parter și etaj, va avea:

– sală de spectacole și de proiecție cinema cu 300 de locuri, inclusiv pentru persoane cu dizabilități, sistem audio dolby, echipament proiecție 3D

– sală multifunctională cu capacitate de 100 de persoane, cu ecran de protecție acționare electrică; opțiune traducere simultan în două limbi străine pentru 50 de persoane simultan

– bibliotecă

– centru de promovare turistică

– zonă adminisrativă pentru 20 de funcționari – tip open space

– zonă de casierie cu sistem automat de ticketing;

– parcare subsol cu control acces și unitate automatizată de plată

– terasă circulabilă cu spații verzi

– galerie expozițională

– panouri digitale pentru informarea publicului.

La subsol vor fi parcările, la parter va fi foaier pentru expoziții și sălile multifuncționale, iar la etaj va fi biblioteca.

Valoarea necesară pentru elaborarea Studiului de fezabilitate pentru obiectivul de investiții „Centrul multicultural Liviu Rebreanu Aiud” este de 80.000 de lei cu TVA.

Centrul Multicultural de Interes Județean va fi construit la Aiud în baza parteneriatului dezvoltat între Consiliul Județean Alba și Primăria municipiului Aiud, cele două instituții împărțind costurile.

Ruta Transcultural Apuseni

”Dezvoltarea rutelor culturale la nivelul județului Alba reprezintă un concept complex ce îmbină punerea în valoare a obiectivelor de patrimoniu, culturale de artă, a moștenirii istorice, cu dezvoltarea turismului și stimularea dezvoltării economice și sociale locale.

Crearea acestor rute la nivelul județului Alba, are ca scop punerea în valoare a obiectivelor culturale şi istorice ale judeţului Alba şi evidenţierea acestui patrimoniu bogat dintr-o perspectivă atractivă din punct de vedere turistic”, au precizat reprezentanții CJ Alba.

Ruta Transcultural Apuseni reprezintă un adevărat laborator de reinterpretare a tradițiilor, artei, patrimoniului multicultural și multietnic prin diferite activități și proiecte artistice definite de cultura contemporană, potrivit sursei citate.

Ruta Transcultural Apuseni va oferi oportunități de dezvoltare a turismului cultural datorită diversităţii obiectivelor turistice naturale şi antropice, dar şi bogăţiei elementelor de patrimoniu imaterial.

Este localizată în partea de nord – vest a judeţului Alba şi urmează traseul a două drumuri judeţene: DJ107M şi DJ107I; Aiud – Buru și Aiud – Abrud.

Vizitatorii zonei pot descoperi un patrimoniu etnografic bogat – gospodăriile tradiționale ce păstrează moduri de organizare și modele arhitecturale multiseculare, exploatând judicios resursa locală (lemnul, piatra, paiele). Anexele gospodărești (șuri, grajduri, mici ateliere de meșteșuguri) sunt mărturia vie a unei tradiții arhaice de locuire.

Bisericile, troițele, mănăstirile din zonă – o moștenire valoroasă ce îmbină tradiția arhitecturală cu măiestria meșterilor locali, expozițiile etnografice, evenimentele tradiționale ale locului, costumele bogat ornamentate, toate acestea constituie în esență o radiografie a multiculturalității unei Transilvanii multietnice concentrate pe o singură rută cultural turistică.

Potrivit cerinţelor sistemului de recunoaştere, pe traseul rutei se găsesc multiple unităţi de cazare şi alimentaţie care îndeplinesc cele mai riguroase standarde, dar şi variate posibilităţi de agrement cum ar fi parcuri de aventură, ştranduri şi alte atracţii.

Scopul Rutei Transcultural Apuseni este conservarea și dezvoltarea patrimoniului cultural regional și valorificarea acestuia prin turism.

Evidențierea existenței unui patrimoniu material și imaterial de importanță majoră atât la nivel local cât și la nivel național, european, este un obiectiv principal al creării rutei.

Prin dezvoltarea acestei rute se urmărește integrarea ofertelor culturale și turistice cu dezvoltarea economico – socială a zonei, având în vedere importanța creșterii competitivității sectorului turistic având la bază dezvoltarea și promovarea turismului cultural.

Acest lucru se bazează pe corelarea evidențierii valorilor istorice locale, a patrimoniului cultural – artistic, a patrimoniului natural, cu zonele aferente rutei, inclusiv cu infrastructura de transport și cu infrastructura de cazare și alimentație.

Ce se urmărește:

1. Crearea unei unități de management a rutei cultural turistice și formarea echipelor mixte pentru implementarea proiectelor rutelor cultural turistice

2. Elaborarea unui Plan de marketing pentru a îmbunătăți calitatea produselor și a serviciilor

3. Elaborarea criteriilor de includere a noilor obiective turistice

Acțiuni pentru dezvoltarea rutei

1. Modernizare  DJ107I – Transalpina de Apuseni una dintre cele mai importante investiții de infrastructură locală din Transilvania. Este vorba despre construcția unei șosele lungi de 78,5 kilometri, care străbate o zonă până acum inaccesibilă și legă Munții Apuseni de autostradă, la Aiud.

Șoseaua este supranumită ”Transalpina de Apuseni”, datorită pantelor abrupte și a priveliștilor extraordinare. Scopul construcției unui astfel de drum fiind revitalizarea comunităților pe cale de dispariție din zona muntoasă punânduse accent pe dezvoltarea turistică.

Drumul pleacă din Aiud (DN1) spre Rîmeț și ajunge în Bucium Sat (DN 74), trecând prin mai multe sate și cătune aproape izolate, dar cu potențial turistic natural important. Astfel, drumul a fost numit și ”Transalpina de Apuseni”.

Drumul va face ușor accesul spre diferite monumente ale Apusenilor, iar pe de altă parte va revitaliza comunitățile locale din zonă.

2. Construcția Centrului Multicultural Liviu Rebreanu Aiud

Investiția are în vedere crearea unui centru cultural multifuncțional, la standarde europene, dotat cu toate mijloacele tehnice necesare pentru atingerea scopului propus – dezvoltarea unui sistem de spectacole de teatru, film, conferințe, întâlniri, dezbateri, expoziții din diverse domenii culturale.

Obiectivul general al proiectului constă în a oferi locuitorilor municipiului Aiud un nucleu cultural, spre care să se îndrepte pentru petrecerea timpului liber.

4. Crearea unui LOGO

În vederea realizării unui produs turistic popularizat și o recunoaștere sporită pe piețele interne și externe a fost creat un Logo pentru fiecare rută cultural turistică certificată.

5. Dezvoltarea de produse turistice noi pentru îmbunătățirea experienței turistice

Pentru dezvoltarea rutei se are în vedere crearea de noi produse turistice în scopul dezvoltării economice și sociale.

6. Semnalizare turistică

Crearea unei imagini coerente a produsului turistic prin realizarea panourilor de informare turistică. Se vor realiza panouri de promovare atât pentru ruta în sine cât și pentru fiecare obiectiv turistic inclus în rută.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement