Connect with us
Advertisement

Actualitate

FOTO-VIDEO: „DE GUSTIBUS TABERNA ROMANA”. Mâncăruri, băuturi şi dansatoare romane, la Palatul Apor din Alba Iulia

YouTube video

Publicat

Spaţiul expoziţional al Palatului Apor din Alba Iulia s-a transformat, pentru câteva ore, în locul de petrecere al romanilor şi a dacilor, cu tot ceea ce presupune un ospăţ reuşit. Nu a lipsit mâncarea, băutura şi nu în ultimul rând dansatoarele. Totul face parte dintr-un proiect numit “DE GUSTIBUS – Bucătăria romană şi obiceiurile culinare în Apulum-ul antic”, care a fost vernisat joi în prezenţa a zeci de albaiulieni.

Soldaţii de la Garda Romană, dacii şi gladiatorii i-au întâmpinat, joi, pe albaiulieni la o petrecere tradiţională romană, cu bucate alese, vin şi un dans oferit de o frumoasă femeie romană. Curioşii au putut să guste din preparatele precum, linte, mazăre, pâine cu ierburi aromate, pui, peşte, anghinare, tocana de oaie dar şi multe mâncăruri inspirate din reţetele originale romane.

Evenimentul a avut loc cu ocazia vernisării proiectului “DE GUSTIBUS – Bucătăria romană şi obiceiurile culinare în Apulum-ul antic”. Acesta a fost declarat câştigător de către Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN), în urma sesiunii de finanţare a proiectelor culturale, etapa a II-a 2013, la aria Activităţi Muzeale.

„Proiectul De Gustibus se raportează direct la preocupările tot mai insistente ale istoricilor de a reconstitui aspecte din viaţa de zi cu zi a comunităţilor antice. Proiectul îşi propune să prezinte publicului vizitator, un aspect important, poate mai puţin cunoscut din viaţa cotidiană romană, şi anume alimentaţia şi obiceiurile culinare specifice populaţiei care a trăit în oraşul antic Apulum.” a declarat organizatoarea Beatrice Cită.

Aceasta a mai precizat că bucatele prezentate joi, erau în general consumate de romanii din clasa de mijloc, la un banchet şi nu în viaţa de zi cu zi.

Printre cei prezenţi la eveniment s-au numărat şi viceprimarul, Dorin Şedean şi vicepreşedintele, CJ Alba Florin Roman.

Organizatorii proiectului sunt Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia, în colaborare cu Institutul de Arheologie Sistemică “Iuliu Paul”, din cadrul Universităţii “1 Decembrie 1918 Alba Iulia”. Proiectul menţine aceeaşi direcţie a programelor de reenactment istoric cu finanţare AFCN, suma de 40.000 de lei, organizate şi promovate de Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia (Ţinutele Istoriei, Ţinutele Istoriei II – Garda Romană de la Apulum și Ţinutele Istoriei III – Războinicii Daci), în perioada 2010 şi 2013.

YouTube video

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement