Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO-VIDEO: Festivalul de Folclor „STRUGURELE DE AUR” 2014. LISTA artiștilor care au trecut PRESELECȚIA pentru concurs


Publicat

Peste 100 de tineri artiști au participat miercuri la preselecția Festivalului-Concurs de folclor „Strugurele de Aur”, ce își va derula ediția cu numărul XIV între 11 și 14 septembrie 2014, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia. Timp de două zile, aceștia vor urca pe scenă pentru a prezenta piese vocale sau instrumentale în fața juriului prezidat, ca în fiecare an, condus de artistul Sergiu Cipariu. Valoarea totală a premiilor puse în joc este de aproape 50.000 lei, acordate de organizatorul principal, compania Jidvei. În acest an, la preselecție participă un număr record de artiști față de edițiile anterioare.

Preselecția candidaților la festivalul de folclor “Strugurele de aur” ediția a XIV-a,a început, miercuri, 9 iulie, de la ora 10:00, la Hotel Cetate din Alba Iulia.

UPDATE: MIercuri seara, juriul a stabilit concurenții care vor putea participa la festival,

Festivalul de Folclor Strugurele de Aur-2014: Vezi mai jos lista candidaților care au trecut preselecția:

STRUGURELE DE AUR- PRESELECȚIE- PAG 1

STRUGURELE DE AUR- PRESELECȚIE- PAG 2

 

Organizatorii au asigurat penntru toţi participanţii la preselecţie o masă gratuită, pe perioada desfășurarii concursului. Concurenţii care au vârsta mai mică de 18 ani au avut dreptul la un loc suplimentar la masă, pentru însoțitor, iar celor care au venit de la mai mult de 150 de kilometri distanţă, li s-a asigurat cazarea, gratuit. Eforturi pe care organizatorii le-au făcut pentru a încuraja participarea la preselecția celuli mai important festival de folclor din România.

Festivalul „Strugurele de Aur” va avea două momente de desfăşurare: preselecţia şi concursul propriu-zis. Concursul se va desfășura pe două secţiuni, solişti vocali şi solişti instrumentişti, fiind deschis interpreţilor amatori ai folclorului muzical din întreaga ţară. Din fiecare judeţ pot participa solişti vocali şi instrumentişti având vârsta cuprinsă între 16 şi 32 de ani. În concurs nu se primesc artişti consacraţi sau profesionişti.

Membrii juriului:

Sergiu Cipariu – președinte juriu prof. dr. Elise Stan – etnomuzicolog, realizator de emisiuni la TVR

prof. Gelu Stan – dirijor, etnomuzicolog, realizator de emisiuni folclorice la Radio Timișoara

conf. univ. dr. Gabriela Rusu Păsărin – realizator de emisiuni Radio România Oltenia Craiova

Eugenia Florea – etnomuzicolog, realizator de emisiuni și evenimente folclorice la Radio România

prof. univ. dr. Ioan Bocșa – Academia de muzică “Gheorghe Dima”

prof. Sergiu Cipariu – președintele festivalului național de folclor “Strugurele de aur”

prof. Daniela Florian – directorul centrului de cultură “Augustin Bena”

Nicolae Botgros – dirijorul Orchestrei “Lăutarii” din Chișinău

prof. Stelian Stoica – dirijorul Orchestrei Naționale “Jidvei”România

PROGRAMUL DE DESFĂŞURARE A CONCURSULUI:

Alba Iulia – Prima zi de concurs şi recitaluri – 11 septembrie 2014 orele 18:30

Alba Iulia – A doua zi de concurs şi recitaluri – 12 septembrie 2014 orele 18:30

Alba Iulia – Gala Laureaţilor – 13 septembrie 2014 orele 18:30

Jidvei – Ecoul Galei Laureaţilor – 14 septembrie 2014 orele 18:30

PREMIILE FESTIVALULUI:

Marele Premiu – 8000 lei

Locul I solişti vocali – 5000 lei

Locul I solişti instrumentişti – 5000 lei

Locul II solişti vocali – 4000 lei

Locul II solişti instrumentişti – 4000 lei

Locul III solişti vocali – 3000 lei

Locul III solişti instrumentişti – 3000 lei

Premiul „Drumul Vinului, Ţara Vinului” – 3000 lei

PREMIILE SPECIALE ALE FESTIVALULUI:

Premiul Cramei Jidvei – 2500 lei

Premiul special al juriului – 2000 lei

Premiul de popularitate – 2000 lei

Premiul special al Orchestrei Jidvei România – 2000 lei

Premiul pentru autenticitatea repertoriului – 2000 lei

Festivalul contribuie într-o mare măsură la educarea şi influenţarea în mod pozitiv a gustului publicului larg, consumator de muzică live, prin repunerea în circulaţie a unor piese valoroase, din diferite zone ale ţării, consolidând şi confirmând astfel sintagma “Unitate în diversitate”, unul dintre „argumentele” festivalului. Ajuns în acest an la cea de-a XIV-a ediție, festivalul a devenit deja o tradiţie în Alba și în România. Obiectivul principal al evenimenului este unul pe cât de simplu pe atât de eficient: scoate satul în lume, aducând lumea în sat. Festivalul a devenit un reper în rândul evenimentelor folclorice din România și prin organizarea amplă, complexă, cu implicare naţională, premiile valoroase, de nivel european.

Raul BACIU

FOTO-VIDEO: Raul BACIU, Raul KNALLȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

3 Comentarii

3 Comments

 1. Popa Andy

  joi, 10.07.2014 at 16:46

  Totul se trece pe pile…jalnic ca va pretati la asa ceva!

  • somesanca

   vineri, 11.07.2014 at 09:36

   Atunci cand afirmi asa ceva trebuie sa argumentezi.Asa ca te rog sa faci acest lucru

 2. Popa Andy

  duminică, 20.07.2014 at 10:59

  Daca ai fi participat la preselectie trebuia sa iti dai seama.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Contribuţiile lunare pentru pensii cresc din această lună. Cât costă cumpărarea vechimii

Publicat

bani

Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP) a anunţat că toate veniturile asigurate înscrise în contractele de asigurare socială al căror nivel se situează sub nivelul salariului minim se vor modifica, prin notificarea asiguratului. De asemenea, odată cu majorarea salariului minim brut pe țară a crescut și suma pentru cumpărarea retroactivă a vechimii.

Potrivit CNPP, începând cu data de 13 ianuarie 2021 salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată este de 2.300 lei. În cazul asiguraților care au încheiat contracte de asigurare socială conform Legii nr. 263/2010, cu modificările și completările ulterioare, baza lunară de calcul al contribuției de asigurări sociale o constituie venitul lunar asigurat înscris în contractul de asigurare socială, dar nu mai puțin decât valoarea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată.

În consecință, începând cu data de 13 ianuarie 2021, nivelul minim al venitului lunar asigurat înscris în contractul de asigurare socială încheiat în baza Legii nr. 263/2010, cu modificările și completările ulterioare, este de 2.300 lei.

Din inițiativa casei teritoriale de pensii, toate veniturile asigurate înscrise în contractele de asigurare socială al căror nivel se situează sub nivelul minim de 2.300 lei se vor modifica, prin notificarea asiguratului. De asemenea, salariul minim brut pe țară garantat în plată de 2.300 lei se va utiliza și în cazul contractelor de asigurare socială încheiate în baza O.U.G. nr. 163/2020 începând cu data de 13 ianuarie 2021.

Noua valoare de 2.300 lei nu are implicații în ceea ce privește contractele de asigurare socială ce au fost încheiate până la data de 13 ianuarie 2021, în temeiul O.U.G. nr. 163/2020.

Având în vedere că, potrivit legii, contribuţia pentru pensii este de 25% din salariul brut, înseamnă că aceasta se va majora de la 558 de lei (prin rotunjirea făcută de CNPP pentru suma de 557,5 lei, cât era anul trecut) la 575 de lei pe lună. Adică 17 lei în plus în fiecare lună.

Cât costă cumpărarea vechimii

În toamna anului trecut, prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 163/2020, a fost reglementată posibilitatea asigurării retroactive în baza unui contract de asigurare socială pentru o perioadă de maxim 6 ani.

Încheierea unui astfel de contract, pentru cumpărare retroactivă a vechimii pe o perioadă de maximum 6 ani, poate fi solicitată numai în perioada 28 septembrie 2020 – 31 august 2021. În intervalul de 6 ani, poate fi solicitată asigurarea pentru una sau mai multe perioade de timp, continue sau disparate, anunţa atunci CNPP.

„Contractul de asigurare socială se încheie doar în vederea obţinerii pensiei pentru limită de vârstă şi numai pentru perioade anterioare. Perioadele de timp pentru care se poate încheia contract sunt perioadele cuprinse între data împlinirii vârstei de 18 ani şi data împlinirii vârstei standard de pensionare”, se mai arată în ordonanţă.

Baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale, respectiv venitul asigurat la care se achită contribuţia de asigurări sociale, înscris în contractul de asigurare socială, este ales de persoana care încheie contractul şi nu poate fi mai mic decât salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, în vigoare la data încheierii contractului de asigurare socială.

Pentru anul 2020, valoarea salariului minim brut pe ţară garantat în plată utilizat la calculul contribuţiei de asigurări sociale datorate a fost de 2.230 lei, respectiv o sumă minimă lunară de plată de 558 lei.

Cum din 13 ianuarie salariul minim brut pe ţară a fost majorat la 2.300 de lei, rezultă o sumă minimă lunară de plată de 575 de lei, respectiv 6.900 lei pentru cumpărarea unui singur an de vechime şi 41.400 de lei pentru cumpărarea a 6 ani de vechime.

Suma este considerabil mai mare decât cea percepută anul trecut pentru cumpărarea a 6 ani de vechime în muncă, diferenţa fiind de 1.224 lei.

sursa: cnpp.ro, adevărul.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ABRUD

FOTO ȘTIREA TA: Căprioară căzută într-un bazin de apă, salvată de pompierii din Abrud

Publicat

O căprioară căzută într-un bazin de apă a fost salvată joi, 21 ianuarie, de pompierii din cadrul Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Abrud.

Reamintim faptul că în urmă cu două zile, marți, 19 ianuarie, pompierii din Câmpeni au salvat o altă căprioară care a rămas blocată într-un sloi de gheață.

Vezi și FOTO-VIDEO: Căprioară rămasă blocată într-un sloi de gheață, salvată de pompierii din Câmpeni

„Pompierii Primăriei Abrud au intervenit, astăzi, pentru salvarea unei căprioare căzute în bazinele de apă de la Cristea.

Deși speriată, căprioara este în siguranță datorită unor oameni dedicați și determinați să lupte pentru orice suflet aflat în nevoie”, au transmis reprezentanții Primăriei Abrud.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Ministerul Agriculturii va lansa un program nou de susținere a cultivării plantelor aromatice și va extinde programul „Tomata”

Publicat

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, a anunţat miercuri că anul acesta va extinde programul „Tomata”, acordând sprijin agricultorilor care vor cultiva legume în spaţii protejate, dar va veni şi cu unul nou dedicat plantelor aromatice, pentru a acoperi „un deficit comercial foarte mare”.

„Vor rămâne acciza la motorină, programul „Usturoiul”, „Bazna şi Mangaliţa”, programul de minimis pentru sprijinul apicultorilor. Un nou program gândesc colegii acum legat de plante aromatice, pentru că am observat în deficitul balanţei comerciale că şi aici înregistrăm un deficit comercial foarte mare şi mult discutatul program „Tomata”, despre care, sigur, în mod eronat s-a spus că s-a renunţat. Nu. El se va extinde şi se va îmbunătăţi. Programul „Tomata” a consumat în patru ani 172 de milioane de euro, iar efectul lui nu a mai venit. În patru ani importurile au crescut în fiecare an, iar acolo unde am fost sesizaţi am verificat şi ne-am dat seama că programul era atât de prost gestionat încât putea fi foarte uşor fraudat. Doar la o simplă verificare, la Olt, am găsit anul trecut 417 dosare fictive, dar cel mai important lucru care ne-a făcut să îl extindem este că majoritatea legumicultorilor, membrii şi liderii asociaţilor au spus: „Domnule ministru numai tomate există? De ce nu faceţi un program de sprijin al legumelor în spaţii protejate?”, a declarat Adrian Oros, într-o conferinţă de presă.

El a subliniat că în următoarea perioadă vor exista consultări pe fiecare măsură care urmează să fie lansată „atât cu bani de la buget cât şi din banii Programului Naţional Strategic pe perioada de tranziţie”.

„Împreună cu legumicultorii vom stabili care anume dintre legume vor intra în acest program „Legume în spaţii protejate”. Lumea trebuie să ştie, legumicultorii ştiu că în continuare se va derula sprijinul cuplat vegetal de 4.880 de euro pe hectar anul acesta pentru legume în spaţii protejate şi de aproximativ de 1.800 de euro pentru tomate pentru procesare. Sunt măsuri care se continuă şi merg în paralel cu acest program”, a adăugat ministrul Agriculturii.

Programul „Tomate în spaţii protejate” a fost lansat de fostul ministru al Agriculturii, Petre Daea, odată cu preluarea mandatului, la începutul anului 2017, fiind considerat ca un produs deficitar, pe care România il importă masiv.

sursa: agerpres.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Sorin Bumb: Consumatorii au la dispoziție încă 5 luni pentru a-și alege cea mai bună ofertă de furnizare a energiei electrice

Publicat

Senaorul de Alba, Sorin Bumb, a transmis un comunicat în cafe anunță simplificarea procedurii de încheiere a contractelor de furnizare a energiei electrice.

În plus, spune acesta, consumatorii casnici au la dispoziție încă 5 luni pentru a-și alege cea mai bună ofertă concurențială de furnizare.

Comunicatul senatorului Sorin Ioan Bumb: 

Liberalizarea pieței de energie electrică, începând cu data de 1 ianuarie 2021, permite acum fiecărui consumator casnic să-și aleagă cea mai bună ofertă concurențială de furnizare, care să-i ofere cel mai mic preț, în concordanță cu nevoile sale și cu obiceiurile sale de consum.

Pentru că perioada anterioară nu a fost suficientă pentru ca românii să se hotărască asupra unei oferte de pe piața concurențială, s-a intervenit pentru extinderea perioadei în care aceștia pot alege o anumită ofertă concurențială, astfel încât să aibă mai mult timp la dispoziție pentru a se informa și a compara toate ofertele concurențiale de pe piață.

Astfel, ordinul ANRE 5/2021, intrat în vigoare de ieri, extinde până la 30 iunie 2021 perioada în care consumatorii casnici își pot alege furnizorul de energie electrică.

Începând de acum și până la 30 iunie, abonații vor beneficia automat de cea mai bună ofertă concurențială, fără abonament, cu prețul cel mai mic practicat furnizorul cu care au contract în prezent.

Pentru ca lucrurile să fie clare pentru toată lumea, toți abonații casnici vor primi în fiecare lună, odată cu factura pentru energie electrică și o scrisoare de informare din parte furnizorului, precum și un formular de selecție a ofertei, care să-i ajute să compare prețurile.

În acest formular vor fi prezentate comparativ: oferta concurențială cu prețul cel mai mic (cea aplicabilă automat până la 30 iunie, dacă abonatul nu solicită altă ofertă), oferta de serviciu universal (cea din contractul vechi, încheiat anterior datei de 1 ianuarie 2021), valoarea reducerii comerciale acordate de furnizor (diferența între prețul din oferta cea mai mică și prețul din vechiul contract) și o altă ofertă concurențială, alternativă.

Totodată, se simplifică și modalitatea de încheiere a unui nou contract, pentru că este de ajuns pentru orice abonat casnic să completeze acest formular pe care îl primește o dată cu factura, să bifeze în el oferta care îi convine, să îl semneze și să îl transmită apoi furnizorului de electricitate.

În baza acestui formular semnat, un nou contract, realizat în termeni aleși de consumator prin intermediul formularului, intră în vigoare automat în termen de 5 zile de la primirea formularului semnat de către furnizor.

Subliniez că toți consumatorii casnici sunt liberi să aleagă ce furnizor doresc și nu sunt în niciun fel obligați să aleagă în continuare furnizorul actual, decât dacă doresc acest lucru.

Primirea acelei scrisori și a formularului de ofertă este doar o modalitate practică care să le ușureze încheierea unui nou contract, dar nu îi obligă să rămână la furnizorul actual.

Ei pot căuta alte oferte și pot încheia contracte cu orice furnizor doresc, dintre cei care sunt disponibili în zona lor. Este însă important să facă acest lucru, adică să aleagă cea mai bună ofertă concurențială pentru ei.

Am avut mai multe discuții pe această temă cu reprezentanții ANRE și cu cei ai ministerului Energiei și am insistat ca toți consumatorii casnici să fie corect informați și să poată beneficia de cea mai avantajoasă ofertă concurențială.

Voi urmări această situație și voi cere periodic informări  în cadrul Comisiei pentru energie, infrastructură energetică și resurse minerale a Senatului, al cărui membru sunt.

Cred că termenul de 30 iunie va fi suficient de lung pentru ca fiecare să poată alege în funcție de necesitățile sale dar, dacă vom constata că este necesară extinderea acestui termen, vom căuta măsurile legale pentru a-l extinde.

Sorin Ioan Bumb, senator PNL de Alba

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate