Contacteaza-ne si pe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO-VIDEO: Inaugurare cu fast a Laturii de Vest din Cetatea Alba Iuliei. Cel mai atractiv obiectiv turistic al oraşului este restaurat complet

Publicat


Moment istoric pentru Alba Iulia. Cetatea Alba Carolina este acum redată complet vizitatorilor. Sâmbătă dimineața a fost inaugurată cu mare fast Latura de Vest, element definitoriu pentru vechea formă a Cetății de timp Vauban. În prezența a sute de albaiulieni, primarul Mircea Hava, președintele CJ Alba, Ion Dumitrel, ÎPS Irineu, alături de trei cetățeni au tăiat panglica ce unește toate cele patru laturi ale Cetății. La eveniment a fost prezent și fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu.

Data de 30 noiembrie va rămâne cu siguranță în istoria orașului Alba Iulia. Ultima parte a Cetății Alba Carolina, Latura de Vest a fost inaugurată și deschisă publicului. Manifestarea a reunit sute de cetățeni curioși să vadă cum arată ce mai mare cetate din România în forma sa finală. Reprezentanții administrației locale și județene au fost cei care au găzduit evenimentul.

Începând cu ora 12.15, în fața Catedralei Reîntregirii Neamului a fost arborat Drapelul Național al Românei și a fost intonat Imnul Național.

Evenimentul a continuat cu tăierea panglicii de către primarul Mircea Hava, președintele CJ Alba Ion Dumitrel, ÎPS Irineu și alți trei cetățeni.

 

Onoruri și salve de tun

Într-un cadru festiv, primarul municipiului Alba Iulia a primit onorul de la Garda Cetății. Nu au lipsit salvele de tun care au au încântat publicul prezent la eveniment.

Momentele au fost continuate cu câteva precizări despre ultima parte a Cetății, venite din partea reprezentanților administrației locale.

„Toată Latura de Vest pare așa un paradox. În 1921 s-a demolat totul pentru ca să putem să defilăm și să ne bucurăm de încoronarea primilor regi ai României. După 92 de ani, după aproape trei ani de lucru, reușim să reconstruim Cetatea. Anul acesta se împlinesc 300 de ani de când s-au aprobat planurile Cetății, iar la anul vor fi tot 300 de ani de când au început lucrările la Cetate. Ei au terminat-o în câți ani au terminat-o, noi am refăcut-o în câți ani ați văzut, cu trudă și în special cu înțelegerea albaiulienilor, cărora le mulțumesc” a precizat primarul Mircea Hava.

Acesta a mai spus că munca încă nu s-a terminat și că pentru a se putea conserva în stadiul actual se va munci în fiecare zi.

„Vom lucra în fiecare zi, avem proiectele pentru a reface tot ceea ce înseamnă zidurile, avem proiectele pregătite pentru ca toate aceste spații pe care le vedeți să fie scoase la licitație și mai există un proiect care este în curs de derulare, în Piața Cetății. Este vorba despre restaurarea Palatului Guvernatorului Castrului Roman Principia”, a mai adăugat primarul.

Concert Corala Armonia

Evenimentul a continuat în aceeași notă de sărbătoare cu un concert susținut de Corala Armonia în fața Catedralei Romano-Catolice. Mai bine de 20 de minute, corul a încântat publicul cu balade tradiționale și muzică specifică acestui moment. Unul dintre cei mai impresionați spectatori a fost chiar fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu, care a aplaudat fiecare moment muzical și pentru care a și cerut un bis.

Clopotul – Monumentul Unirii, inaugurat oficial

Deși de este amplasat de ceva vreme în Piața Cetății, Clopotul-Monumentul Unirii a fost dezvelit și el sâmbătă.

Cu această ocazie, primarul a explicat celor prezenți la eveniment semnificația acestuia.

Forma clopotului este identică cu a celui din Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia, primit de la Regele Ferdinand.

„Ce poate fi mai frumos decât sunetul unui clopot. El ne cheamă la biserică, el ne spune și lucruri care nu ne place să le auzim, dar de când ne știm, de când suntem creștini, clopotul ne spune foarte multe lucruri. Acesta este o copie fidelă, fără această crăpătură, a clopotului pe care Regele Ferdinand l-a donat Catedralei”, a declarat primarul.

Valoarea totală a proiectului „Reconstituire şi punere în valoare acces Latura de Vest Cetatea Alba Carolina, Fortificaţia de tip Vauban, Municipiul Alba Iulia” a fost de 68.347.406,8 lei, din care cheltuielile de implementare au fost de 50.562.051,68 lei. Din această sumă, 80,35% au reprezentat fonduri europene, 17,65% bani din bugetul de stat şi 2% de la bugetul local.

În total, pe Latura de Vest a Cetăţii Alba Carolina a fost reabilitată o suprafaţă de aproximativ 46.000 mp, din care pe 27.000 mp au fost amenajate parcări, piste de biciclete şi trotuare şi 19.000 mp spaţii verzi. Au fost construite trei poduri auto din beton, cu lungimi de 8 ml, 10 ml, respectiv 37 ml, și are cinci puncte de acces între zona din faţa Catedralei şi Şanţurile Cetăţii.


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

4 Comentarii

4 Comments

 1. ISU

  duminică, 01.12.2013 la 13:47

  Oare cand se va termina cu hegemonia lui DODEL ??? Si a neamurilor si acolitilor din ISU ???

 2. Pingback: GALERIE FOTO | Cum ne-am petrecut Ziua Națională la Alba Iulia. Emoții, senzații și distracții la „Festival de România” | Alba24

 3. HH

  luni, 02.12.2013 la 22:36

  1. IN CE CALITATE A INAUGURAT UNGUREANU ZONA RESPECTIVA ?!
  2. CE CREMUIT ERA !
  3. CE APROPIERE INTRE UNGUENT SI IPS IRINEU , AU FOST CUMVA „COLEGI” ?

 4. Pingback: Proiectul “Respiră aerul istoriei”: Finanţare de 500.000 de lei din bugetul local, anul viitor, pentru promovarea Cetăţii Alba Carolina | Alba24

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Comunicat: Deputatul PNL de Alba Sorin Bumb, ales vicepreședinte al Comisiei pentru Industrie și Servicii a Camerei Deputaților 

Publicat

Deputatul PNL de Alba Sorin Bumb a fost ales, marți, 12 noiembrie, în funcția de Vicepreședinte al Comisiei Permanente pentru Industrie și Servicii a Camerei Deputaților. ”Este comisia în care am activat de la începutul mandatului meu și în care am susținut, alături de colegii mei din PNL și de domnul ministru Virgil Popescu, cel […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Lovitură pentru cei care vând pe OLX, Publi24 și Okazii. Reguli noi și amenzi mari în comerțul online

Publicat

cumparaturi online

Persoanele care vând în mod repetat diferite produse pe site-uri de specialitate vor fi nevoiți să se supună regulilor impuse de obicei comercianților. Dacă nu vor respecta noile prevederi persoanele fizice, care sunt comercianți în mediul on-line, riscă amenzi între 400 şi 10.000 de lei. Acest lucru se datorează faptului că Autoritatea pentru Protecţia Consumatorilor […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

ISU Alba: Atenționări și recomandări pentru locuitori, la utilizarea mijloacelor de încălzire. Măsuri de prevenire a incendiilor

Publicat

ISU Alba reamintește că, pe timpul sezonului rece, pentru asigurarea prevenirii şi stingerii incendiilor, este necesară verificarea instalaţiilor de încălzire, repararea şi curăţarea sobelor şi coşurilor pentru evacuarea fumului, verificarea stingătoarelor (de toate tipurile), umplerea lor cu încărcătura de iarnă sau protejarea acestora împotriva îngheţului, a instalaţiilor de alimentare cu apă şi protejarea lor împotriva […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

VIDEO: Acțiune de amploare a polițiștilor la centrele de fier vechi și în trenurile de persoane și marfă

Publicat

fier vechi

În perioada 13 – 14 noiembrie 2019, peste 2.500 de polițiști de la transporturi, ordine publică și rutieră acționează pentru prevenirea și combaterea furturilor de componente de la infrastructura critică (transportul feroviar, telecomunicaţii, aprovizionarea cu electricitate, petrol şi gaze naturale, transport şi depozitare carburant, etc.), a faptelor săvârșite cu violență, depistarea migranţilor ilegali şi verificarea […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate