Eveniment
FOTO-VIDEO: Celebrarea Vigiliei Pascale la Alba Iulia: Învierea Domnului, sărbătorită la Catedrala romano-catolică „Sfântul Mihail”
Zeci de credincioşi romano-catolici s-au adunat sâmbătă seara, la sărbătoarea Învierii Domnului, în cea mai veche catedrală din Transilvania, Catedrala „Sfântul Mihail” din Cetatea Alba Carolina.
Într-un cadru sobru și elegant, comunitatea romano-catolică, maghiară și nu numai celebrează, ca în fiecare an, Paștele, după ritualul respectat la Roma și în toată lumea.
Vigilia Pascală a început la ora 21.00, fiind oficiată de ÎPS Arhiepiscop György Jakubinyi.
Ritualul a începeut în faţa bisericii catedrale, prin binecuvântarea focului şi aprinderea Lumânării Pascale, de la care au fost aprinse lumânările credincioşilor, iar apoi credincioşii ascultă vestirea solemnă a Învierii.
La finalul slujbei oamenii, conduși de preoți, înconjoară, cu lumânările în mână, curtea Palatului Episcopal.
Citeşte şi MESAJE de PAŞTE FERICIT 2017: Cele mai frumoase urări și felicitări pentru cei dragi, colegi şi cunoscuţi, de Sărbătoarea Învierii
Reamintim că în acest an Paştele catolic şi cel ortodox se sărbătoresc în aceeaşi zi.
Vezi și URĂRI DE PAŞTE 2017: Mesaje și felicitări de Învierea Domnului. Transmite un gând bun celor dragi de Sărbători
PASTORALA
Lăudat să fie Isus Cristos!
Dragi Frați în Cristos, iubiți Credincioși!
Anul acesta, întreaga creștinătate – Răsăritul și Apusul – sărbătorește din nou împreună Învierea Domnului nostru, Sfintele Paști. Aceasta este sărbătoarea cea mai importantă a credinței noastre creștine, deoarece Învierea Domnului nostru Isus Cristos este fundamentul credinței noastre sfinte. Sfântul Paul spune: „Căci dacă morţii nu învie, nici Cristos nu a înviat… Şi dacă ne-am pus speranţa în Cristos numai în viaţa aceasta, suntem cei mai de plâns dintre toţi oamenii. Dar acum, Cristos a înviat din morţi, fiind începutul [învierii] celor adormiți.” (1Cor 15,16.19-20)
Este evident că evangheliștii nu relatează că Înviatul i-ar fi apărut mai întâi mamei sale. Nu era nevoie de asta? Sau poate că evanghelia nu menționează acest fapt, deoarece părinții nu pot fi martori în procesul copiilor lor? Sunt convins că Domnul Isus i-a apărut mai întâi mamei sale! Maica Domnului nu poate fi ștearsă din evanghelii/din vestea cea bună a mântuirii/, deoarece ea este prima creștină care acceptă și face voia lui Dumnezeu: „Iată, slujitoarea Domnului: fie mie după cuvântul tău.” (Lc 1,38) Ea îl naște pe Omul-Dumnezeu, Mântuitorul nostru și din această cauză este mijlocitoarea tuturor harurilor. Anul acesta Biserica Catolică aniversează 100 de ani de la aparițiile de la Fatima cu un an comemorativ. Revelația s-a încheiat. Știm tot ceea ce este necesar pentru mântuirea noastră. Aparițiile Mariei recunoscute de Biserică nu pot aduce nimic nou. Fecioara Maria repetă în aparițiile ei ceea ce a făcut și la nunta din Cana. A arătat spre nevoile oamenilor: „Nu mai au vin!” (In 2,3), iar slujitorilor le spune în bucătărie: „Faceţi tot ce vă va spune/fiul meu”. (In 2,5) În aparițiile mariane autentice, Maica Domnului ne atrage atenția asupra adevărurilor uitate ale tezaurului credinței noastre (depositum fidei). Mesajul de la Fatima este: Convertiți-vă și rugați-vă Rozariul. De Fatima se leagă și devoțiunea către Inima Neprihănită a Mariei, practica primelor cinci sâmbete din lună pentru vocații la preoție și la viața consacrată, precum și comemorarea solemnă a Sfintei Fecioare Maria Regină. Mesajul de la Fatima este mereu actual!
Arhiepiscopia noastră s-a alăturat anului jubiliar dedicat Sfântului Ladislau, instituit pe teritoriul liturgic maghiar. Comisia noastră Pastorală a publicat o broșură cu material auxiliar pentru pastorație. Conform tradiției, regele Sfântul Ladislau i-a colonizat pe secui în Ținutul Secuiesc de astăzi. Așa a devenit Sfântul Ladislau patronul Transilvaniei (NB! Patronul Arhiepiscopiei de Alba Iulia este Arhanghelul Mihail). Ne mândrim cu monumentele transilvănene ale regelui Sfântul Ladislau. Să profităm de acest an jubiliar, pentru a urma în viața noastră creștină exemplul regelui Sfântul Ladislau de: catolic practicant, fidel Bisericii sale, tată exemplar a mai multor copii, vitejia sa și patriotismul său fiind bazate pe credința sa creștină. Cu ocazia aniversării a 940 de ani de la urcarea pe tron și a 825 de ani de la canonizare, îl rugăm pe Patronul Ardealului, să ocrotească în continuare pe poporul său credincios!
În viața publică, ne deranjează Propunerea legislativă privind parteneriatele civile dintre persoane de același sex și adopția de copii de către aceștia. Ne bucurăm că Parlamentul a respins, până acum, aceste propuneri. Totodată avortul – România se află, din păcate, pe primul loc în Europa – este o sinucidere națională. Conferința Episcopilor Catolici din România și-a exprimat adeseori dezaprobarea în această privință. Împărtășim această poziție cu Biserica Ortodoxă Română majoritară, Bisericile Istorice Maghiare din Transilvania și „cultele” creștine.
După schimbarea regimului politic (1990-) a început reglementarea juridică a bunurilor bisericești confiscate în timpul comunismului, adică retrocedările. După 27 de ani de „democrație” a trebuit să vedem cum o parte a bunurilor care au fost restituite Bisericilor noastre Istorice sunt naționalizate din nou, sub pretextul că după 1990 procedura nu a fost legală. Cel mai tipic a fost cazul Colegiului Reformat Székely-Mikó din Sfântu Gheorghe, doar un caz dintr-o mulțime. Acum însă ne-a venit și nouă rândul: după doi ani, Liceul Teologic Romano-Catolic „II. Rákóczy Ferenc” din Târgu Mureș a fost adus într-un impas. Chestiunea este arhicunoscută: în România nu există probleme confesionale, ci de natură etnică. Pe mulți dintre edilii din Târgu Mureș îi deranjează Liceul maghiar al Statusului. Excelența Sa, Nunțiul Apostolic a avut bunăvoința de a cere o audiență la Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților. A fost audiat. Așteptăm consecințele (dacă vor fi). Cred că am făcut tot ce se putea pe cale legală. În numele Statusului – în calitatea mea de președinte – am emis numeroase comunicate de presă. Ne bucurăm de sprijinul total al UDMR în reprezentarea intereselor comunității maghiare. Din păcate, cunoscând situația actuală, nu pot promite nimic: Care va fi soarta școlii catolice, dacă nu se pot face înscrieri? Le mulțumesc Părinților care în ciuda intimidărilor, au avut curajul să-și manifesta opțiunea de a-și trimite copiii la școala catolică. Revendicarea noastră se bazează pe prevederile în vigoare ale Constituției României și ale Legii Învățământului!
Anul acesta anticipăm din nou scopul mișcării ecumenice, unitatea creștinilor – măcar la nivel calendaristic – prin sărbătorirea comună, în Orient și în Occident, a celei mai mari sărbători creștine. Doresc Fraților mei și tuturor oamenilor de bunăvoință sărbători pascale pline de har!
Alba Iulia, 16 aprilie 2017, în Solemnitatea Învierii Domnului Nostru
† György
arhiepiscop
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News