Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO-VIDEO: Județul Alba, de la înființare până la Dumitrel. Vezi cum a sărbătorit Consiliul Județean aniversarea de 45 de ani


Publicat

Zi de mare sărbătoare a fost duminică 17 februarie la Consiliul Județean Alba, unde s-au aniversat 45 de ani de la înființarea județului Alba. Cu această ocazie a fost vernisată o expoziție de portrete ale tuturor celor 12 președinți ai instituției, din 1968 până în prezent. Expoziția a fost prezentată de secretarul județului Alba, Mariana Hurbean, în mijlocul unei veritabile mulțimi, adunate pe holul Consiliului. De asemenea, a fost lansat ziarul „Vestea”, o publicație lunară a Consiliului Județean Alba. Momentul a fost punctat și arhivistic, printr-o expoziție documentară „1968 – Județul Alba: Începutul”, prezentată în restaurantul Hotelului Parc. 

Aniversarea județului a fost celebrată în prezența personalităților politice și ale administrației din Alba, dar și a câtorva dintre președinții Consiliului Județean. O prezentă specială la eveniment a fost cea a primului președinte din istoria CJ, George Homoștean (foto stânga), care, la înființarea județului avea 45 de ani, iar la această aniversare a ajuns la vârsta de 90 de ani.

„Județul Alba a fost creat din 6 regiuni, cele mai slab dezvoltate din zonă. Nu era canalizare, nu era apă potabilă nici în Alba Iulia nici în multe alte orașe. Acest județ s-a sudat într-un an de zile, în condiții deosebite. A desfășurat toate construcțiile: turnătorie, utilaje. Doar la Cugir erau 6.000 de salariați când s-a făcut județul și a ajuns, după ce am încheiat eu, la 22.000. Acum, am auzit că sunt vreo 300. Se făceau 3.000 de apartamente pe an în județ. Vreau să felicit conducerea Consiliului Județean, Primăriei și a tuturor celor care au contribuit la dezvoltarea acestui județ. Este un județ frumos, în plină dezvoltare și mi-aș dori din suflet să fie capitala acestei regiuni”, a spus George Homoștean, primul președinte al Consiliului Județean Alba.

Colecția de portrete ale celor 12 președinți ai Consiliului Județean Alba a fost realizată de artistul albaiulian, Ionuț Baic, prezent și el la expoziție. Tablourile au fost realizate, fiecare, în două exemplare, dintre care unul va rămâne pe holul Consiliului Județean iar celălalt a fost înmânat personalităților,

Iată cine a condus județul Alba din 1968 până în prezent:

George Homoștean (1968-1978)

Nicolae Hurbean (1978-1984)

Ion Savu (1984-1989)

Mihai Babițchi (1989-1990)

Ilarie Oargă (1990-1992)

Petru Fleșer (1992-1994)

Mihai Ciorobâtcă (1994-1996)

Augustin Mândroc (1996-2000)

Augustin Presecan (2000-2002)

Eugen Popa (2002-2004)

Teodor Atanasiu (2004-2005)

Ion Dumitrel (2005-prezent)

Cu ocazia împlinirii a 45 de ani a județului Alba, a fost lansat și ziarul „Vestea”, care la vremea aceea era „singurul ziar obiectiv din Alba”, spre deosebire de celelalte, orientate politic, din câte ne-a povestit istoricul Liviu Zgârciu. Ziarul își propune să aducă în prim plan, cu aceeași obiectivitate, viziunea Consiliului Județean Alba despre proiectele de dezvoltare a județului și evenimente. Ziarul va apărea lunar și este distribuit gratuit.

În final, sărbătoarea s-a mutat la Hotel Parc, unde a avut loc vernisajul expoziției, „1968 – Județul Alba: Începutul”. Expoziția conține 12 panouri cu imagini și documente, puse împreună de Serviciul Județean Alba al Arhivelor Naționale. Directoarea Dana Zecheru a prezentat expoziția:

„În a-i explica ceva unui om, ai două căi: ori îi ții o lecție, ori îi spui o poveste. Noi am ales povestea. Această expoziție se referă strict la anul 1968. Am încercat să afisăm cât mai multe dintre comorile arhivistice referitoare la anul 1968. Astfel au rezultat 12 panouri. Primul se referă la înființarea județului Alba și la alegerea structurilor de conducere. Apoi se prezintă viața cotidiană: industria, agricultura și timpul liber.

Fiecare panou are o poveste, iar succesul expoziției noastre va depinde de spectactori. Dacă ei se vor opri în fața unui panou și vor spune o poveste despre imaginile de acolo, atunci noi am avea succes. Ultima poveste pe care v-o spun am auzit-o chiar azi, când am intrat aici, de la poetul Ioan Bâscă și se referă la barajul de la Oașa. Spunea că meșterii care au construit barajul au scris pe acele pietre numele nevestelor lor. Așa că este câte o Ană, câte o Mărie și câte un meșter Manole înscripționat pe baraj”.

La eveniment au participat personalități care au vorbit despre evoluția județului în toate domeniile. Istoricul Gheorghe Anghel a făcut o incursiune în cele aproape două secole în care Alba Iulia nu doar că a existat pe harta țării, ci chiar a fost de mai multe ori capitală. Conferențiarul universitar Diana Câmpan, de la Universitatea „1 decembrie 1919” a vorbit despre educație și cultură, ca „unul dintre punctele forte ale județul Alba”. Conferențiarul universitar Iuliana Cernea a prezentat partea științifică a dezvoltării județului Alba în cele patru decenii și jumătate, prin industria care funcționa în mai multe orașe din Alba. Directorul ADR Centru, Simion Crețu, a povestit, pe scurt, ce înseamnă județul Alba, în proiecte de dezvoltare. Revoluționarul Mihai Babițchi a punctat „câteva picături de istorie scrise în Alba Iulia”, în special în 1989. În final, primarul Mircea Hava și președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, au urat tuturor locuitorilor județului La mulți ani!”.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

4 Comentarii

4 Comments

 1. Albaiulian.

  duminică, 17.02.2013 at 20:29

  Da , foarte frumos ati sarbatorit pe banii publici , adica ai nostrii , sa va fie rusine ******* , o sa avem grija la urmatoarele alegeri sa va … radem pe voi pdl-istii! si in mod special hava si dumitrel , care au migrat in judetul nostru.

  • HaHaHa

   luni, 18.02.2013 at 04:55

   Si ii inlocuiesti cu ce? Dai jos niste c**ve si pui altele?

 2. ambra

  duminică, 17.02.2013 at 21:18

  cum se poate obtine ziarul „Vestea?” mergem la consiliu judetean si ne da de acolo? sau e doar pentru insideri?

 3. z0rsen1

  luni, 18.02.2013 at 09:11

  da, cotizezi la bashtanul si primesti ziar.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

WhatsApp a lansat o funcție nouă pentru aplicația de PC. Începând de astăzi se pot primi și pe desktop apeluri audio și video

Publicat

Începând de astăzi pe aplicaţia WhatsApp pentru PC-uri cu macOS şi Windows, se vor putea primi apeluri vocale şi video, a anunţat compania, oferind apeluri criptate end-to-end către alţi utilizatori WhatsApp, atât pe computere, cât şi pe dispozitive mobile.

Apelurile vocale şi video pentru WhatsApp erau până acum funcționale pe telefoane cu Android şi iOS, iar WhatsApp a început să lanseze funcţia de apelare de pe desktop către un grup mic de utilizatori la sfârşitul anului trecut.

Apeluri vocale și video pe Whatsap – încă nu se pot face apeluri de grup pe PC

Funcţia de apeluri vocale și video este acum disponibilă pentru toţi utilizatorii WhatsApp de PC.

Apelurile de pe desktop au aceeaşi criptare end-to-end ca şi mesajele scrise, ceea ce înseamnă că WhatsApp şi Facebook nu vă pot vedea sau auzi apelurile.

Singura caracteristică lipsă este că, cel puţin pentru început, aplicaţia desktop nu acceptă apelurile de grup.

WhatsApp promite că se va extinde pentru a include şi apelurile de voce şi video de grup, dar nu a precizat un termen.

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Ministrul Educației: Posturile de directori de școli vor fi scoase la concurs. Titularizarea profesorilor, pe durată determinată

Publicat

Posturile de directori la toate școlile din țară vor fi scoase la concurs iar titularizarea profesorilor va fi pe durată determinată.

Ministrul Educației Sorin Câmpeanu, a declarat joi, 4 martie la Europa FM, că este nevoie de o evaluare a cadrelor didactice.

„Trebuie să ai conduceri în școli selectate pe criterii relevante și obiective. Pentru asta trebuie să ai organizate concursuri pentru directorii de școli. Este un element esențial, dacă vrei să faci evaluare.

Evaluarea cadrelor didactice pe criterii de performanță

Pentru că, în orice sistem, directorul unei școli va fi implicat în evaluarea cadrelor didactice pe criterii de performanță, legate de criteriile de performanță ale elevilor”, a transmis Câmpeanu.

Cîmpeanu speră ca posturile de director și de director adjunct să fie scoase la concurs înainte de vacanța de vară. ”Directori, directori adjuncți, pe structura director educațional-manager sau orice altă structură care va rezulta din dezbaterile care trebuie să fie profunde și rapide, pentru că până în vară nu mai este mult. În cel mai rău caz aceste concursuri ar trebui să se deruleze în lunile octombrie – noiembrie.”

În plus, ministrul a declarat că „există voință politică” pentru a se trece de la titularizare pe perioadă nedeterminată la perioadă determinată.

Cîmpeanu a mai precizat că ar fi de acord cu o evaluare a tuturor profesorilor pe criterii de performanță.

„Nevoia de evaluare a cadrelor didactice pe criterii de performanță, indisolubil legată de performanța elevilor este un lucru foarte clar. Asta este marea provocare, lucrurile trebuie schimbate…

”Trebuie să ai și cu cine pentru că sunt 220.000 de profesori, iar asta nu este o scuză, ci este doar o explicație.

Problema nu poate fi tratată și rezolvată fiind scoasă din context, dacă e scoasă din context e egal cu zero, oricât de bine ar suna.

Întâi trebuie să clarificăm la nivel macro, managementul de sistem: relația dintre minister – inspectorate – autorități locale – școli .”

 

 

 

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Ministerul Sănătății: Lămpile UV nu sunt recomandate pentru dezinfecția în școli sau pentru uz casnic

Publicat

Ministerul Sănătății atrage atenția că lămpile cu ultraviolete nu sunt recomandate pentru dezinfecția în școli și nici pentru locuințe. Mai mult, radiațiile UV sunt cancerigene și pot produce și alte afecțiuni.

Potrivit specialiștilor Ministerului Sănătății nu este recomandată folosirea lămpilor UV pentru efectuarea dezinfecției în școli sau acasă.

Pe lângă cancerul de piele, radiațiile ultraviolete pot produce cataractă, conjuctivite sau alte reacții la nivelul ochilor, motiv pentru care este contraindicat să fie folosite în încăperi în care sunt persoane și este contraindicat să fie folosite pentru dezinfecția mâinilor, arată specialiștii într-o postare pe Facebook.

„De asemenea, ozonul produs de lămpile UV este dăunător pentru căile respiratorii, fiind un puternic iritant, și poate produce crize de astm la persoanele astmatice. Din aceste motive, nu se recomandă folosirea lor de utilizatori casnici, ci doar de personal calificat și instruit în acest sens”, au mai arătat aceștia.

De asemenea, și Institutului Național de Sănătate Publică (INSP) a arătat că lămpile UV nu sunt recomandate a fi utilizate decât de personalul calificat și nu reprezintă o opțiune pentru sălile de clasă.

„Lămpile UV sunt, în esență, becuri speciale pline cu vapori de mercur care, odată expuși unui curent electric, produc radiație ultravioletă care distruge germenii direct, prin distrugerea ADN-ului și a ARN-ului acestora, și indirect, prin producerea de ozon„, arată specialiștii.

Astfel de lămpi sunt folosite în spitale și în laboratoarele medicale pentru a steriliza anumite încăperi sau zone, însă nu trebuie utilizate ca unică metodă de dezinfecție.

În ceea ce privește activitatea radiației UV față de virusuri, mai multe studii au demonstrat că aceasta poate distruge virusuri gripale, adenovirusuri sau coronavirusuri atât de pe suprafețe, cât și din aer, atât prin alterarea materialului lor genetic, cât și prin alterarea proteinelor de suprafață, virusurile fiind astfel inactivate.

Foto: Arhivă

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Incidența COVID în fiecare localitate din județul Alba și situația internărilor. Ministerul Sănătății publică datele în premieră

Publicat

La mai bine de un an de la debutul pandemiei de coronavirus, Ministerul Sănătății a publicat toate datele legate de testarea COVID-19 pe județe și incidența în fiecare localitate din țară.

Datele au fost publicate pe portalul Guvernului pentru seturile de date deschise livrate de autoritățile și instituțiile administrației publice și pot fi consultate și descărcate de orice persoană.

Documentul poate fi descărcat de AICI: transparenta COVID_martie_2021

„Datele actualizate zilnic în acest format sunt extrase din aplicațiile Corona Forms, Alerte MS și RENV și publicate automat în format brut. Din acest motiv ele pot conține inadvertențe”, se precizează pe portalul guvernului.

Informațiile sunt actualizate zilnic, începând cu 1 martie.

Incidenta la 14 zile la nivel de UAT
UAT01-03-202102-03-202103-03-2021
ALBAC0,500,500,50
ALMAŞU MARE000
ARIEŞENI000
AVRAM IANCU000
BERGHIN3,642,603,12
BISTRA0,870,870,87
BLANDIANA1,081,091,09
BUCERDEA GRÂNOASĂ0,870,430,43
BUCIUM000
CÂLNIC0,490,490,49
CENADE000
CERGĂU1,221,221,22
CERU-BĂCĂINŢI7,097,270
CETATEA DE BALTĂ000
CIUGUD3,062,752,44
CIURULEASA000
CRĂCIUNELU DE JOS2,792,802,80
CRICĂU3,492,992,49
CUT1,561,561,56
DAIA ROMÂNĂ1,591,591,27
DOŞTAT2,933,913,91
FĂRĂU000
GALDA DE JOS1,111,111,11
GÂRBOVA0,930,930,93
GÂRDA DE SUS1,301,301,30
HOPÂRTA000
HOREA000,51
IGHIU1,131,561,56
ÎNTREGALDE000
JIDVEI0,180,370,56
LIVEZILE2,462,462,46
LOPADEA NOUĂ2,292,301,92
LUNCA MUREŞULUI1,932,703,09
LUPŞA0,670,680,34
METEŞ1,051,071,07
MIHALŢ6,107,067,36
MIRĂSLĂU0,500,501,51
MOGOŞ000
MUNICIPIUL AIUD1,651,651,77
MUNICIPIUL ALBA IULIA5,925,835,86
MUNICIPIUL BLAJ1,391,491,25
MUNICIPIUL SEBEŞ3,463,223,12
NOŞLAC1,091,091,09
OCOLIŞ1,781,791,79
OHABA000
ORAŞ ABRUD0,940,950,95
ORAŞ BAIA DE ARIEŞ0,520,260,26
ORAŞ CÂMPENI0,670,670,67
ORAŞ CUGIR1,321,361,32
ORAŞ OCNA MUREŞ1,351,351,42
ORAŞ TEIUŞ3,573,162,47
ORAŞ ZLATNA0,370,370,50
PIANU2,502,232,50
POIANA VADULUI000
PONOR5,855,915,91
POŞAGA000
RĂDEŞTI2,302,312,31
RÂMEŢ000
RIMETEA0,990,991,99
ROŞIA DE SECAŞ0,610,610,61
ROŞIA MONTANĂ000
SĂLCIUA0,690,690
SĂLIŞTEA0,830,840,84
SÂNCEL0,380,761,14
SÂNTIMBRU1,971,641,31
SĂSCIORI1,381,221,22
SCĂRIŞOARA000
ŞIBOT2,052,462,46
SOHODOL000,59
ŞONA1,832,283,43
ŞPRING11,3811,4411,44
STREMŢ0,810,810,81
ŞUGAG1,041,041,04
UNIREA2,222,833,43
VADU MOŢILOR0,740,740,74
VALEA LUNGĂ1,892,532,53
VIDRA0,640,640,64
VINŢU DE JOS0,720,900,54

Situația internărilor în spitale

Număr persoane spitalizate / spital / zi
Spital01-03-202102-03-202103-03-2021
Spital Orasenesc Cugir121415
Spitalul Municipal Sebeș141415
Spitalul Municipal Blaj192017
Spitalul Judetean de Urgenta Alba Iulia393639
Spitalul de Pneumoftiziologie Aiud272729

Pe 21 februarie, ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a anunţat că a pornit deja demersurile pentru transparentizarea datelor despre evoluţia pandemiei de COVID-19, solicitată de mai multe organizaţii din societatea civilă potrivit libertatea.ro

Ce solicitau organizaţiile din societatea civilă:

 • Incidența la 14 zile la nivel de UAT;
 • Numărul de persoane externate vindecate/județ/zi;
 • Numărul de persoane externate/județ/zi;
 • Numărul de persoane decedate/județ/zi;
 • Numărul de persoane COVID-19 spitalizate în secțiile ATI/județ/zi și numărul total de pacienți ATI/județ/zi;
 • Numărul de cazuri active/județ/zi; Numărul de persoane aflate în carantină instituționalizată/județ/zi;
 • Numărul de persoane aflate în autoizolare/județ/zi;
 • Numărul de persoane testate/județ/zi;
 • Tipul de teste utilizate (RT-PCR, teste rapide) – proporție din pacienții testați județ/zi;
 • Durata de timp între recoltarea de probe biologice-rezultat (zile) – exprimată ca mediană dacă nu se poate mai detaliat;
 • Proveniența persoanelor testate (autoizolare, carantină, testare voluntară, testare la prezentarea la spital pentru acordarea de îngrijiri medicale, testare de rutină la locul de muncă) – exprimată în numere absolute, defalcate pe județ;
 • Raportul dintre numărul de persoane testate pozitiv/numărul de persoane testate/zi;
 • Numărul de pacienți confirmați, dar asimptomatici sau cu forme foarte ușoare;
 • Proveniența persoanelor testate pozitiv (autoizolare, carantină, testare voluntară, testare la prezentarea la spital pentru acordarea de îngrijiri medicale, testare de rutină la locul de muncă) – exprimată în numere absolute;
 • Perioada între rezultatul pozitiv și spitalizare (ore) – exprimată ca mediană, dacă nu se poate mai detaliat; Numărul de persoane spitalizate/județ/zi(ideal pe spital);
 • Tipul de transmitere pentru fiecare caz (comunitar/instituțional/focar cunoscut sau nou/internațional/etc.);
 • Caracteristici ale persoanelor spitalizate/decedate (grupa de vârstă/vârsta, sex, afecțiuni preexistente/tipul afecțiunilor – cu asigurarea faptului că pacienții nu pot fi identificați pe baza acestor informații) Numărul de persoane reinfectate/județ/zi;
 • Informații cu privire la focare (județ, locație, tip focar, număr de persoane confirmate, numărul potențial de persoane ce pot fi afectate);
 • Informații cu privire la centrele rezidențiale (informații la nivel de centru: total rezidenți, infectați, vindecați, decedați);
 • Raportarea corecțiilor efectuate la nivel de număr de cazuri/decese pe județe/zi;
 • Numărul de persoane testate/județ/zi, defalcate pe persoane vaccinate/persoane vaccinate cu rapel și tip de vaccin; Numărul de persoane programate pentru vaccinare și care nu se prezintă la centrul de vaccinare/județ/zi;
 • Numărul de persoane adăugate ad-hoc pentru că au mai rămas doze/județ/zi; Numărul total de reacții adverse înregistrate la nivelul centrelor de vaccinare/județ/zi, defalcate pe reacții comune/minore și reacții majore;
 • Numărul de doze de vaccinuri livrate/județ, defalcate pe tip de vaccin.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate