Eveniment
FOTO-VIDEO: Județul Alba, de la înființare până la Dumitrel. Vezi cum a sărbătorit Consiliul Județean aniversarea de 45 de ani
Zi de mare sărbătoare a fost duminică 17 februarie la Consiliul Județean Alba, unde s-au aniversat 45 de ani de la înființarea județului Alba. Cu această ocazie a fost vernisată o expoziție de portrete ale tuturor celor 12 președinți ai instituției, din 1968 până în prezent. Expoziția a fost prezentată de secretarul județului Alba, Mariana Hurbean, în mijlocul unei veritabile mulțimi, adunate pe holul Consiliului. De asemenea, a fost lansat ziarul „Vestea”, o publicație lunară a Consiliului Județean Alba. Momentul a fost punctat și arhivistic, printr-o expoziție documentară „1968 – Județul Alba: Începutul”, prezentată în restaurantul Hotelului Parc.
Aniversarea județului a fost celebrată în prezența personalităților politice și ale administrației din Alba, dar și a câtorva dintre președinții Consiliului Județean. O prezentă specială la eveniment a fost cea a primului președinte din istoria CJ, George Homoștean (foto stânga), care, la înființarea județului avea 45 de ani, iar la această aniversare a ajuns la vârsta de 90 de ani.
„Județul Alba a fost creat din 6 regiuni, cele mai slab dezvoltate din zonă. Nu era canalizare, nu era apă potabilă nici în Alba Iulia nici în multe alte orașe. Acest județ s-a sudat într-un an de zile, în condiții deosebite. A desfășurat toate construcțiile: turnătorie, utilaje. Doar la Cugir erau 6.000 de salariați când s-a făcut județul și a ajuns, după ce am încheiat eu, la 22.000. Acum, am auzit că sunt vreo 300. Se făceau 3.000 de apartamente pe an în județ. Vreau să felicit conducerea Consiliului Județean, Primăriei și a tuturor celor care au contribuit la dezvoltarea acestui județ. Este un județ frumos, în plină dezvoltare și mi-aș dori din suflet să fie capitala acestei regiuni”, a spus George Homoștean, primul președinte al Consiliului Județean Alba.
Colecția de portrete ale celor 12 președinți ai Consiliului Județean Alba a fost realizată de artistul albaiulian, Ionuț Baic, prezent și el la expoziție. Tablourile au fost realizate, fiecare, în două exemplare, dintre care unul va rămâne pe holul Consiliului Județean iar celălalt a fost înmânat personalităților,
Iată cine a condus județul Alba din 1968 până în prezent:
Nicolae Hurbean (1978-1984)
Ion Savu (1984-1989)
Mihai Babițchi (1989-1990)
Ilarie Oargă (1990-1992)
Petru Fleșer (1992-1994)
Mihai Ciorobâtcă (1994-1996)
Augustin Mândroc (1996-2000)
Augustin Presecan (2000-2002)
Eugen Popa (2002-2004)
Teodor Atanasiu (2004-2005)
Ion Dumitrel (2005-prezent)
Cu ocazia împlinirii a 45 de ani a județului Alba, a fost lansat și ziarul „Vestea”, care la vremea aceea era „singurul ziar obiectiv din Alba”, spre deosebire de celelalte, orientate politic, din câte ne-a povestit istoricul Liviu Zgârciu. Ziarul își propune să aducă în prim plan, cu aceeași obiectivitate, viziunea Consiliului Județean Alba despre proiectele de dezvoltare a județului și evenimente. Ziarul va apărea lunar și este distribuit gratuit.
În final, sărbătoarea s-a mutat la Hotel Parc, unde a avut loc vernisajul expoziției, „1968 – Județul Alba: Începutul”. Expoziția conține 12 panouri cu imagini și documente, puse împreună de Serviciul Județean Alba al Arhivelor Naționale. Directoarea Dana Zecheru a prezentat expoziția:
„În a-i explica ceva unui om, ai două căi: ori îi ții o lecție, ori îi spui o poveste. Noi am ales povestea. Această expoziție se referă strict la anul 1968. Am încercat să afisăm cât mai multe dintre comorile arhivistice referitoare la anul 1968. Astfel au rezultat 12 panouri. Primul se referă la înființarea județului Alba și la alegerea structurilor de conducere. Apoi se prezintă viața cotidiană: industria, agricultura și timpul liber.
Fiecare panou are o poveste, iar succesul expoziției noastre va depinde de spectactori. Dacă ei se vor opri în fața unui panou și vor spune o poveste despre imaginile de acolo, atunci noi am avea succes. Ultima poveste pe care v-o spun am auzit-o chiar azi, când am intrat aici, de la poetul Ioan Bâscă și se referă la barajul de la Oașa. Spunea că meșterii care au construit barajul au scris pe acele pietre numele nevestelor lor. Așa că este câte o Ană, câte o Mărie și câte un meșter Manole înscripționat pe baraj”.
La eveniment au participat personalități care au vorbit despre evoluția județului în toate domeniile. Istoricul Gheorghe Anghel a făcut o incursiune în cele aproape două secole în care Alba Iulia nu doar că a existat pe harta țării, ci chiar a fost de mai multe ori capitală. Conferențiarul universitar Diana Câmpan, de la Universitatea „1 decembrie 1919” a vorbit despre educație și cultură, ca „unul dintre punctele forte ale județul Alba”. Conferențiarul universitar Iuliana Cernea a prezentat partea științifică a dezvoltării județului Alba în cele patru decenii și jumătate, prin industria care funcționa în mai multe orașe din Alba. Directorul ADR Centru, Simion Crețu, a povestit, pe scurt, ce înseamnă județul Alba, în proiecte de dezvoltare. Revoluționarul Mihai Babițchi a punctat „câteva picături de istorie scrise în Alba Iulia”, în special în 1989. În final, primarul Mircea Hava și președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, au urat tuturor locuitorilor județului La mulți ani!”.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Albaiulian.
duminică, 17.02.2013 at 20:29
Da , foarte frumos ati sarbatorit pe banii publici , adica ai nostrii , sa va fie rusine ******* , o sa avem grija la urmatoarele alegeri sa va … radem pe voi pdl-istii! si in mod special hava si dumitrel , care au migrat in judetul nostru.
HaHaHa
luni, 18.02.2013 at 04:55
Si ii inlocuiesti cu ce? Dai jos niste c**ve si pui altele?
ambra
duminică, 17.02.2013 at 21:18
cum se poate obtine ziarul „Vestea?” mergem la consiliu judetean si ne da de acolo? sau e doar pentru insideri?
z0rsen1
luni, 18.02.2013 at 09:11
da, cotizezi la bashtanul si primesti ziar.