Connect with us
Publicitate

Eveniment

FOTO-VIDEO: Lucrări finalizate la secțiile Chirurgie și Urologie ale Spitalului Județean Alba. Saloane moderne şi dotări pentru pacienţi

YouTube video

Publicat

IMG_0044 În prezenţa autorităţilor judeţene, a conducerii Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba, dar și a sponsorului lucrărilor, joi, au fost inaugurate secțiile proaspăt renovate de Chirurgie și Urologie. Contractul a avut o valoare de 1,607 milioane lei, dintre care 1.200.000 din bugetul județean, iar 400.000 din partea sponsorului Ioan Popa, director al firmei Transavia.

În ceea ce privește dotările, a fost achiziționat un laparoscop pentru chirurgie, un ecograf, o instalație specială pentru dezinfecție, dar și frigidere, mașini de spălat și tot ceea ce este necesar pentru funcționarea la standarde moderne a noilor secții.

După aproximativ un an în care au fost executate lucrări capitale la secţiile de Chirurgie și Urologie, joi, 17 decembrie au fost inaugurate oficial, în prezenţa preşedintelului CJ Alba, Ion Dumitrel, vicepreşedinților CJ Alba, Florin Roman și Alin Cucui, managerului spitalului, Nicoleta Coşarcă, directorului medical, Dan Crainic, sponsorului Ioan Popa, a șefilor de secții, dar şi a altor medici și angajați ai unităţii medicale.

Managerul Spitalului Județean de Urgență din Alba Iulia, Nicoleta Coșarcă, a explicat celor prezenți câteva detalii tehnice, pe partea de construcție. „Contribuția Consiliului Județean Alba a fost de 1.200.000 de lei, 400.000 de lei a fost contribuția directorului Ioan Popa, de la firma Transavia SA. Costul pe metru pătrat construit a fost de 202 euro, este unul dintre cele mai mici costuri din țară pe reabilitare. Pe partea de dotări, ieri ne-a sosit și turnul laparoscopic. 600.000 a fost investiția Consiliului Județean pe dotări, ceea ce a însemnat laparoscopul pentru chirugie, ecograf, de la instalația specială pentru dezinfecția ploștilor, până la mașini de spălat, frigidere, tot ceea ce trebuie într-o secție de spital, eu sper ca în occident. De la dozatorul de săpun, coșul de gunoi, lenjerie, totul este nou, nu avem nimic vechi”, a transmis Nicoleta Coșarcă.

YouTube video

Saloanele sunt prevăzute cu baie proprie, instalații de semnalizare, dar și senzori de fum. Pe ușile saloanelor sunt puse cifre, pentru starea de dependență a pacientului, pentru un plan de evacuare. Lângă cifre se vor pune buline colorate, respectiv verde dacă pacientul se poate deplasa, galben dacă merge susținut și roșu dacă trebuie scos cu patul.

„Ceea ce vedeți, sprijinul financiar se numește domnul Popa Ioan, Transavia. Ca să știm lucrul acesta, dacă avem nevoie de sprijin cu siguranță îl găsim aici și niciodată nu l-am găsit în cinci ani de zile la București, niciodată. Sper ca Ministerul Sănătății să ia modelul”, a spus președintele Consiliului Județean, Ion Dumitrel.

Potrivit lui Ioan Popa, directorul al firmei Transavia SA, care a sponsorizat lucrările cu suma de 400.000 de lei pe baza unui protocol de colaborare încheiat cu spitalul şi CJ Alba, lucrările au meritat investiția.

„Este diferența de la ceva vechi, la ceva nou. Lucrurile acum arată a normalitate și cum ar trebui să fie pentru vremurile acestea. Tocmai ce am discutat cu conducerea spitalului și cu domnul președinte al Consiliului Județean, că mai aloc tot atâția bani și anul viitor, în cuantum de circa 100.000 de euro pentru începerea secției de Cardiologie, din câte am înțeles aceea ar fi prioritară. Eu sunt dispus să ajut spitalul în fiecare an, dacă va merge totul la fel de bine, pentru a se continua modernizarea tuturor secțiilor, până când se finalizează. Cred că spitalul trebuie pus la punct”, a transmis Ioan Popa, directorul firmei Transavia.

În urmă cu un an, în luna decembrie 2014, au început lucrările de reparaţii capitale la Secțiile Chirurgie și la compartimentul Urologie de la Spitalul Județean de Urgență Alba. Contractul a avut o valoare de 1,607 milioane lei, licitația fiind câștigată firma Domica SRL. Modernizarea a fost estimată să dureze 5 luni, însă termenul s-a prelungit până în această iarnă. Operaţiunile de reparaţii capitale au fost efectuate pe etape, astfel încât să fie asigurată asistenţa pacienţilor din spital.

Lucrările au fost complexe şi au cuprins reparaţii capitale ale spaţiilor din aceste secţii – saloane, grupuri sanitare -, reabilitarea instalaţiilor şi dotări ce ţin de modernizare: dotarea saloanelor cu sonerie de apelare bolnav, veioze, rampe de oxigen şi aspiraţie etc., grupuri sanitare separate pe sexe şi separate pentru pacienţi septici şi aseptici, amenajarea corespunzătoare a spaţiului de depozitare temporară a deşeurilor, crearea unor boxe pentru materiale de curăţenie şi pentru colectarea – evacuarea deşeurilor medicale; crearea de circuite funcţionale corespunzătoare, asigurarea ariei utile minime pe pat de spital în saloanele curente şi rezerve, asigurarea dotării sanitare minime a saloanelor, precum și reabilitare şi înlocuirea (unde este cazul) a instalaţiilor sanitare, termice, electrice, sistem detecţie incendiu, instalaţii gaze medicale.

În prezent, Secţia Chirurgie şi Compartimentul Urologie ocupă etajul I al corpurilor de clădiri A şi B din cadrul unităţii. În cadrul celor două secții nu au fost realizate lucrări de reparaţii capitale de la înfiinţarea spitalului, respectiv din anul 1973.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate