Connect with us
Publicitate

Actualitate

FOTO-VIDEO: Martiriul lui Horea, Cloșca și Crișan, aniversat după 228 de ani la Alba Iulia, prin depuneri de coroane la Obelisc

YouTube video

Publicat

Martiriul lui Horea, Cloșca și Crișan a fost aniversat, joi, 28 februarie, după 228 de ani de la eveniment, la Alba Iulia, printr-o ceremonie oficială de depuneri de coroane la Obeliscul din Cetatea Alba Carolina. Au participat reprezentanți ai tuturor instituțiilor administrației publice locale, ai tuturor partidelor politice, elevi și profesori și Fundații cu profil istoric din Alba.

După audierea imnului național al României, istoricul Tudor Roșu de la Muzeul Național al Unirii a vorbit despre semnificația evenimentului, amintind, din punct de vedere istoric, cum s-a petrecut acesta: „Execuția s-a întâmplat în locul numit „La Furci”, în partea de sud a orașului, în prezența a mii de țărani iobagi, aduși cu forța să privească acest supliciu, care era cea mai aspră pedeapsă din Codul Penal Terezian, la acea vreme. Frângerea cu roata, sau Rota Fragendos însemna ruperea oaselor începând de jos până spre partea superioară a corpului cu lovituri la aproximativ 2 minute. Primul executat a fost Cloșca, iar Horea, ținut de ucenicii călăului a fost obligat să privească supliciul. După aceea a urmat și rândul său.” Vă invităm să ascultați întreaga poveste în video:

YouTube video

Aniversarea martiriului lui Horea, Cloșca și Crișan a constat în depuneri de coroane la Obeliscul ridicat în memoria celor trei conducători ai răscoalei de la 1784-1785, din Cetatea Alba Carolina, unde cei care au dorit să își prezinte omagiile s-au strâns începând cu ora 12.30.

Apoi, la monumentul de pe Dealul Furcilor, ceremonia a continuat cu slujba de Te Deum susținută de patru preoți ai Arhiepiscopiei Ortodoxe Alba Iulia, și depuneri de coroane din partea oficialităților, a elevilor și profesorilor.

La eveniment au participat Instituţia Prefectului – Judeţul Alba, Consiliul Judeţean, Primăria şi Consiliul Local al municipiului Alba Iulia, Direcţia pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Alba, Societatea Cultural Patriotică „Avram Iancu”, Garnizoana Alba Iulia, Colegiul Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan”, Colegiul Tehnic Apulum, Fundaţia „1 Decembrie 1918” Alba Iulia, Marea Lojă Națională a României, dar și un grup de copii de la Grădinița 15 „Dumbrava Minunată” din Alba Iulia. De asemenea, au fost prezenți reprezentanți de la Uniunea Social Liberală, Partidul Democrat Liberal, Partidul Poporului Dan Diaconescu şi Partidul Naţional Ţărănesc Creştin şi Democrat.

YouTube video

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate