Connect with us
Advertisement

Eveniment

FOTO-VIDEO: Muzeu etnografic cu aspect tradițional, la Teiuș. Care este stadiul lucrărilor la centrul expozițional

Publicat

Lucrările avansează la muzeul etnografic al orașului Teiuș. Construcția centrului expozițional, care va găzdui o colecție de exponate etnografice locale, ar urma să fie finalizată până la sfârșitul acestei veri. În viitor, clădirea în stil tradițional va putea avea multiple funcțiuni. 

„Muzeul etnografic al orașului Teiuș este o lucrare frumoasă și absolut necesară orașului nostru. Avem obligația să nu ne uităm rădăcinile, avem obligația să nu uităm că noi suntem aici din cele mai vechi timpuri.

De aceea am preferat să investim bani într-un proiect european, în edificarea acestui complex expozițional, care poate să aibă în viitorul apropiat multiple funcțiuni.

Este o construcție frumoasă, o construcție rulată după un proiect de calitate, o construcție combinată de cărămidă și lemn care să respecte detaliile tradiționale din zona noastră, o clădire în care să putem să ne conservăm tradițiile. (…)

Lucrarea se desfășoară în condiții bune, constructorul își aprovizionează la momentul de față partea de șarpantă, respectiv partea de acoperiș.

Sperăm până la sfârșitul verii construcția să fie propriu zis terminată și să trecem pe partea de finisaje care să ne permită apoi mobilarea corespunzătoare a acestui stabiliment extrem de important și extrem de frumos care va aduce o pată de culoare orașului nostru”, a transmis primarul Mirel Hălălai.

Cum va arăta centrul expozițional – muzeul etnografic al orașului Teiuș

Centru expozițional va avea un aspect tradițional românesc și va găzdui o colecție de exponate etnografice locale. Proiectul are o valoare de peste 1,36 milioane lei, fiind finanțat prin Programul Operațional Regional (POR).

Acesta este amplasat în zona Școlii Generale și va avea o arie construită la sol de 64,50 mp, cu un subsol de 62,80 mp și un etaj de 58,40 mp – rezultând o arie construită desfășurată de 185,70 mp.

„Rolul unui astfel de spațiu este unul major, cu contribuții definitorii la identitatea social-culturală a comunității.

Primăria orașului Teiuș, în momentul de față are în în folosință cu titlu gratuit mai multe obiecte care vor fi expuse în acest centru”, se precizează în studiul de fezabilitate.

 

Amplasamentul propus pentru construirea centrului expozițional are acces la strada Decebal, principala arteră carosabilă și pietonală a oraşului Teiuș, care leagă drumul naţional ce traversează oraşul de gară, cel mai important nod de cale ferată din Transilvania.

De-a lungul acestei străzi se găsesc principalele dotări administrative, de cult si comerciale ale localităţii. Terenul mai are acces la strada Bisericii, denumită după Biserica reformată de pe aceiași stradă, monument istoric remarcabil a epocii de tranziție din secolul al XIII-lea și sec. al XIV-lea.

Din punct de vedere al organizării funcționale interioare a clădirii au fost propuse următoarele spații:

  • subsol – trei spații administrative și de întreținere, scară, grup sanitar și spațiu tehnic
  • parter – trei spații expoziționale și hol cu scară
  • etaj – două spații expoziționale și prispă

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement