Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO-VIDEO: “(Ne)sfârşita liturghie: Veşminte liturgice din colecţiile judeţului Alba” la Sala Unirii din Alba Iulia. Expoziția este deschisă până în 30 aprilie

Publicat

YouTube video

Albaiulienii și turiștii care vizitează orașului vor avea ocazia să vadă la Sala Unirii o expoziție interesantă și educativă în același timp. “(Ne)sfârşita liturghie: Veşminte liturgice din colecţiile judeţului Alba”, a reunit din toate colțurile județului veșminte de liturghie vechi, de sute de ani, folosite în timpul serviciului religios și păstrate cu grijă. Printre acestea se regăsesc pluviale, dalmatice și casule purtate de slujitorii cultului romano-catolic alături de stihare, feloane şi epitrahile folosite de slujitorii religioși ai comunităţii româneşti ortodoxe şi greco-catolice.

Expoziția de la Sala Unirii și-a deschis porțile joi, de la ora 12.00, ocazie cu care atât organizatorii cât și cei prezenți au putut afla mai multe despre ceea ce sunt, ce reprezintă și mai ales cum erau văzute erau veșmintele purtate de preoți, de la părintele Dumitru Vanca, conferențiar la Universitatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia.

Acesta le-a povestit celor prezenți că aceste veștminte fac parte dintr-un întreg care prezintă biserica așa cum este ea. Veșmintele au fost date prin „poruncă divină” spre cinste și podoabă, de acolo și semnificația importantă pe care acestea o au, dar și strălucirea lor.

„Vă spun doar că veșmintele le numim sfinte pentru că ele sunt sfințite, pentru că sunt îmbrăcate de persoane sfinte și pentru că ele folosesc la lucrarea celor sfinte. Un preot nu se poate înfățișa în fața sfântului altar fără aceste piese vestimentare cu caracter sacru”, a povestit Dumitru Vanca.

Acesta a precizat că aceste veșminte nu sunt obiecte personale ale celor care le poartă și că ele trebuie lăsate la biserică. De asemenea, a mai spus că nu oricine putea să facă astfel de podoabe așa cum se întâmplă în zilele noastre, ci acel care le croia trebuia să fie un om foarte credincios.

Cei care vor să vadă cum arată straiele purtate de preoți în secolele XVIII, XIX sau XX o pot face până la data de 30 aprilie.

Dintre exponate de la Sala Unirii se remarcă o dalmatică din secolul al XVIII-lea care aparține Arhiepiscopiei Romano-Catolice din Alba Iulia, dar și două dintre veşmintele liturgice purtate la Alba Iulia cu ocazia Încoronării de la 15 octombrie 1922 (ambele aparținând Arhiepiscopii Ortodoxe de Alba Iulia).

De asemenea, dintre obiectele expuse mai amintim inventare din secolele XVIII şi XIX ale bisericilor din județul Alba, care descriu patrimoniul de odăjdii, chitanţe/adeverinţe ale croitorilor, negustorilor şi atelierelor de veşminte, reclame ale acestor ateliere, consemnări din registrele parohiale referitoare la achiziţionarea de veşminte pentru slujbă ori la întreţinerea lor și anunţuri de presă referitoare la credincioşii care au donat bani pentru achiziţionarea acestora.

Evenimentul este organizat de Consiliul Judeţean Alba și Muzeului Naţional al Unirii Alba Iulia în colaborare cu Arhivele Naţionale, Serviciul Judeţean Alba, Arhiepiscopia Ortodoxă a Alba Iuliei, Arhiepiscopia Romano-Catolică de Alba Iulia, Mănăstirea „Buna-Vestire” din Negraia-Pătrângeni, Muzeul de Etnografie şi Artă Religioasă din Bucerdea Vinoasă, precum şi Expoziţiile Etnografice din Cut, Cricău, Deal, Pianul de Jos, Hopârta şi Şugag.

YouTube video

YouTube video

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax