Actualitate
FOTO-VIDEO: O nouă descoperire arheologică, veche de peste 300 de ani, în Cetatea Alba Carolina
O nouă descoperire arheologică a fost făcută zilele trecute în șanțurile Cetății Alba Carolina. Muncitorii care săpau la fundația viitorului piciorului de sprijin al podului din ansamblul Monumentului Unirii, au găsit un canal de drenă și un bazin de captare a apei vechi de peste 300 de ani.
Miercuri, 29 august, în urma săpăturilor la fundația viitorului picior de sprijin al podului din ansamblul Monumentului Unirii, muncitorii au făcut o descoperire arheologică.
O echipă de arheologi de la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, prezenți pe șantier, au continuat săpătura și presupun că au găsit un canal de drenă și un bazin de captare a apei de izvor ce datează din perioada habsburgică a Cetății Alba Carolina.
Arheologii au declarat că știau de existența în zonă a canalelor de captare a apei, deoarece, când a fost construit ultimul sistem din defensiva cetății, a fost drenată apa din izvoarele de pe lângă zidurile cetății, pentru a se lucra în condiții optime.
După ce a fost fotografiat, înregistrat și măsurat topografic, canalul a fost dezasamblat cărămidă cu cărămidă, pentru a face loc fundației pilonului de susținere a podului.
Cărămida extrasă, veche de peste 300 de ani, conform arheologilor este de o calitate mai bună decât cea folosită la reconstrucția Cetății, și va putea fi folosită pentru a asupta găurile ce apar prin zidiurile fortificației.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
pilu
joi, 30.08.2018 at 18:18
Caramida folosita la refagerea zidurilor cetatii are calitatea primarului. Jalnica !!