Connect with us
Publicitate

Actualitate

FOTO-VIDEO: Opt personalități din Alba, aniversate la Cafeneaua Culturală „Ca floarea soarelui – Cuvântul”, la Galeria de Artă

YouTube video

Publicat

O dată la trei luni, personalități, oameni de cultură, artiști și cetățeni cu aport valoros la viața comunității din Alba sunt celebrați, în preajma zilei lor de naștere, de către Biblioteca Județeană „Lucian Blaga”, la Cafeneaua Culturală. La această ediție, opt trofee au fost înmânate unor oameni din toate colțurile județului, care s-au strâns joi, 27 iunie, la Galeria de Artă.

Animată de directoarea Bibliotecii Județene „Lucian Blaga”, Mioara Pop, Cafeneaua Culturală a premiat opt personalități, în aplauzele a peste o sută de spectatori:

Virgil Todeasă, profesor de sport, poet și membru al Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Alba-Hunedoara, este autorul a nouă volume și posesorul a nouă premii și distincții. Acesta a fost prezentat de criticul literar și poetul Aurel Pantea. Acesta l-a descris ca pe un „poeta faber”, adică „poet meșteșugar al cuvântului”, ce se inspiră din viața de zi cu zi, expeditor al banalității și nimicului din cotidianitate. Vedeți mai jos un poem, recitat de autorul însuși:

YouTube video

Artistul aiudean Ștefan Balog are 45 de ani și este unul dintre cei mai activi oameni de artă și cultură ai prezentului, din județul Alba. A participat a 36 de expoziții de grup pe toate continentele lumii, 25 de expoziții de Mail Art, 20 de saloane de caricatură, 4 expoziții „experiment” și a avut 39 de expoziții personale. Este posesorul a șase premii, printre care unul la concursul benzi desenate „Courage World” din Taipei, Taiwan. Este inițiatorul și conducătorul a trei tabere internaționale de artă plastică și a patru festivaluri internaționale de artă. Este membru fondator al Fundației „Inter-Art” Aiud, alături de Ioan Hădărig și Robert Lixandru și este autorul a două cărți: „Atingerea zilei de mâine” – proză scurtă fantastică și „Traversează”.

YouTube video

Prozatoarea, poeta și profesoara Rodica Braga, membră a unei „adevărate dinastii de scriitori”, alături de soțul său, Mircea Braga și fiul lor, Corin Braga, după cum i-a descris poetul Aurel Pantea, a primit trofeul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” pentru întreaga sa activitate în domeniul creației literare și al culturii. A debutat în anul 1971 în revista „Tribuna”, iar un an mai târziu, i-a apărut primul volum de schițe și nuvele, Sângele alb al pietrelor. Apoi, a publicat două romane „ale cuplului”, Nisipul memoriei și Dincolo de dragoste și romanulele Singurătatea pământului, Maria și câteva cărți de povestiri pentru copii.

Profesoara și poeta Rafila Maniu, soția lui Gheorghe Maniu, „părintele” Festivalului Internațional „Lucian Blaga” Sebeș, a fost aniversată pentru dragostea pentru limba română, pentru poezie și sensibilitatea cu care își trăiește viața. A scris primele versuri la vârsta de 16 ani, iar până în prezent a publicat două volume, „Anotimpuri” și „Hoții de lacrimi”. „Nu pot să aștern pe foaie orice. Am scris când mi-a fost sufletul plin de emoții și când mi-am făcut timp. Dragostea pentru poezie am moștenit-o de la tata, care, când era plecat pe front, mi-a scris o întreagă scrisoare în versuri”, a povestit poeta.

YouTube video

Profesorul Ion Buzași a fost aniversat pentru împlinirea vârstei de 70 de ani. Absolvent al Facultății de Filologie de la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, în promoția 1965, început să publice încă din anii studenției. A colaborat cu peste 30 de reviste, ziare și edituri, a scris în peste 10 antologii, a editat peste 10 volume și a realizat peste 10 monografii. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Alba-Hunedoara.

YouTube video

Ionel Bozeșan este profesor și instructor, este născut în satul Cioara din județul Alba, iar în acest an a împlinit 65 de ani. La vârsta de 9 ani, a intrat în formația de Călușari a școlii din sat, ulterior a organizat grupuri vocale, coregrafice și instrumentale și este autorul Monografiei folclorice a satului Cioara, intitulată „Valorificarea tradițiilor etno-folclorice locale în procesul de învățământ și activitatea extrașcolară. A participat la inaugurarea primului studio de televiziune din România, iar în prezent este directorul căminului cultural din comună.

Cristian Florin Bota are 40 de ani, este documentarist, cercetător, istoric, iar de profesie este economist, absolvent al mai multor programe post-universitare în domeniul expertizei financiare. Cristian Florin Bota este, totodată, colecționar de cărți poștale și fotografie, în număr de peste 10.000, datând de la sfârșitul secolului al XIX-lea până prezent. Este autorul volumelor „Teiușul de odinioară”, „Odinioară în Vințu de Jos”, „Monografia comunei Stremț” și este coautor al volumelor „Colecții și colecționari. Oameni și locuri din județul Alba. Colecția Cristian Florin Bota”, „DesFaceri ale timpului, un secol de modă în imagini de epocă” și „Autobiografia generalului Vasile Barbu”. A publicat articole în diverse ziare și reviste și este posesorul a 6 premii și distincții, printre care „Medalia jubiliară de aur 1990-2010, pentru fidelitatea și devotamentul patriotic cu care a slujit statornic idealurile de prosperitate, emancipare spirituală și unitate a românilor de pretutindeni”.

O prezență cu totul spectaculoasă a fost Constantin Perța din Ceru Băcăinți, sculptor și creator de versuri populare, unul dintre cele cinci tezaure umane din România, ce a primit o distincție din partea UNESCO, după cum l-a descris directoarea Centrului de Cultură „Augustin Bena”, Daniela Floroian. Constantin Perța are 75 de ani, a făcut patru clase primare și poartă la brâu un briceag cu plăsele albastre, despre care spune că a devenit îngerul lui păzitor, cel care i-a aplecat deopotrivă ochii, singurătatea și pasiunea spre cioplit. Sculptor în lemn și „poet al lemnului”, acesta a organizat și o clasă de copii în sat, pe care îi învață să cioplească lemnul. El a venit la Cafeneaua Culturală însoțit de primarul din Ceru Băcăinți, Remus Florin Giurgiu care și-a exprimat respectul și admirația totală pentru consăteanul său.

Cei prezenți au avut parte și de puțină muzică, interpretată de folkistul Daniel Avram:

YouTube video

Cu ocazia evenimentului, vedeta TV Marina Almășan și-a prezentat cel mai nou volum, „Insomniile Marine”. Vedeți aici cum s-a desfășurat lansarea de carte și o galerie foto-video. 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. Felicia Colda

    vineri, 28.06.2013 at 12:43

    Excelent articol!

  2. un el

    luni, 01.07.2013 at 21:42

    FELICITARI CELOR CARE TRUDESC LA ORG.EVENIMENTELOR.
    Uneori se justifica alteori……???!!!! ramane la aprecierea comunitatii, nu a celor care au facut un obicei de a primii cafeaua….etc…DAR,…. cat se cheltuie….??!!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate