Administrație
FOTO VIDEO: Otravă pentru o familie de castori, stabilită pe malul Ampoiului, lângă Alba Iulia. Cu ce deranjează animalele
O familie de castori care s-a stabilit pe malul râului Ampoi, în apropierea unor blocuri de la marginea municipiului Alba Iulia, ar putea fi otrăvită de cineva care locuiește în zonă și care este deranjat că animalele rod copacii.
Copacii deja roși și zonele frecventate de castori au fost date cu o soluție albastră.
Un cititor Alba24 a alertat autoritățile: Poliția Animalelor, Garda de Mediu și Primăria Alba Iulia.
”Este acolo o familie de castori cu doi, trei pui și au ros niște copaci. Am fost împreună cu Poliția Animalelor acolo unde am văzut copaci roși și câțiva copaci dați cu o soluție albastră, probabil otravă, după ambalajele găsite în zonă.
Vom face o notă de constatare cu Primăria Alba Iulia și vom cere să fie identificați cei care au făcut acest lucru”, a spus șeful Gărzii de Mediu, Dănuț Hălălai.
Situația este însă urgentă. Primăria a fost alertată, dar nici o instituție nu a făcut nimic, astfel încât otrava a rămas pe copaci.
”Garda de Mediu, împreună cu Inspectoratul Județean de Poliție Alba (Poliția Animalelor) și Jandarmeria au fost la fața locului, la ora 12.
Primăria a solicitat apelor romane punctul de vedere asupra insitutiei care administrează zona. Perimetrul este administrat de către apele române, instituție care va și interveni pentru preluarea copacului” au transmis reprezentanții Primăriei Alba Iulia, la solicitarea Alba24.
”Dacă le las așa, la noapte, castorii vor ieși și vor roade copacii contaminați. Vă dați seama că sunt o specie protejată, oare câți copii pot spune că au văzut castori în libertate? ” a spus cititorul, care a sunat la redacție pentru a relata situația.
Castorul este un animal protejat în România. Specia era aproape dispărută acum 100 de ani, dar în anii 2000 a fost reintrodusă pe o serie de râuri și a început să se înmulțească.
Primii castori au fost reintroduși în România în perioada 1998-2003 de către Institutul de Cercetări Silvice de la Brașov. La ultima raportare, în 2019, în România erau aproximativ 2.500 de exemplare.
Iazurile care se formează datorită barajelor construite de castori atrag o mulțime de alte specii, iar asta îi face foarte utili din punct de vedere al biodiversității.
Râul Ampoi era până nu demult extrem de poluat, însă în ultimii ani situația s-a schimbat.
Foto/video: Cititor Alba24
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News