Eveniment
VIDEO: O parte din clădirea internatului unui liceu din Harghita s-a prăbușit peste elevi. Un elev a murit, alți trei grav răniți
Un elev a murit și trei eleve au fost rănite, una dintre acestea fiind în stare gravă, după ce o parte a clădirii în care se afla internatul unui liceu din Odorheiu Secuiesc s-a prăbușit. La fața locului au fost mobilizate mai multe echipaje de intervenție.
Clădirea este proprietatea Arhiepiscopiei romano-catolica din Alba Iulia
UPDATE, ora 20.00: ISU Harghita a anunțat că forțele de intervenție se retrag, iar acțiunile de căutare-salvare au încetat.
În urma incidentului, un băiat a murit, o fată este cu traumatisme severe, intubată, iar alte două fete au suferit diferite traumatisme, dar sunt în stare de conștiență.
UPDATE: A fost descoperită a patra persoană, sub dărâmături. S-au făcut manevre de resuscitare, însă din păcate elevul a murit.
Până la ora 19.30, erau comunicate patru victime: un băiat care a murit și alte trei fete care au fost transportate la spital.
UPDATE 1: Situația clădirii prăbușite parțial. Autorități locale: aparține Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Alba Iulia
Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Harghita a declarat că internatul Liceului „Tamasi Aron” din Odorheiu Secuiesc funcţionează într-o clădire închiriată de la Biserica Romano-Catolică.
Inspectorul şcolar general adjunct, Cristinel Glodeanu, a precizat că imobilul nu era încadrat în categoria clădirilor cu risc seismic.
„La începutul anului şcolar au fost verificate mai multe unităţi de învăţământ, în echipe mixte, împreună cu Instituţia Prefectului, cu colegii de la ISU, de la DSP, bineînţeles, şi de la Inspectoratul Şcolar.
Această clădire este a Bisericii Romano-Catolice şi momentul în care astăzi (n.r – luni) s-a întâmplat, a fost prima dată când am aflat că există o problemă acolo, la acest internat. Din datele pe care le-au completat unităţile de învăţământ privind clădirile pe care le au, sunt trei clădiri (ale Liceului „Tamasi Aron” – n.r), două au fost încadrate în risc seismic 3, aceasta era neîncadrată în risc seismic.
Celelalte două clădiri au fost reabilitate. O reabilitare a fost făcută la o clădire în intervalul 2018 – 2020, cealaltă a fost reabilitată în intervalul 2020 – 2022, iar aceasta (a internatului – n.r) nu a fost reabilitată şi nici nu era în curs de consolidare.
Menţionez, încă o dată, că nu sunt clădirile şcolii, ci sunt închiriate (…), se află în proprietatea Arhiepiscopiei Romano-Catolice„, a declarat, pentru Agerpres, Cristinel Glodeanu.
Aproape 100 de copii erau găzduiți la internat
Șeful Inspectoratului Şcolar Harghita, Demeter Levente, a menţionat că în internat erau găzduiţi 97 de copii de la mai multe unităţi şcolare din localitate.
O parte dintre cei care se aflau în clădire în momentul surpării peretelui au reuşit să se autoevacueze.
„Clădirea, din punct de vedere seismic, era neîncadrată. Are trei corpuri de clădire această şcoală, proprietatea Bisericii Catolice, Arhiepiscopiei Alba Iulia, este închiriată de Primărie, chiria se termină anul viitor. Erau mai mulţi copii în internat, dar în această parte erau mai mulţi, dar unii au reuşit să fugă din camere.
Dar erau puţini, oricum, pentru că era în timpul lor liber, de la ora 17.00 începeau activităţile în internat. Dacă se întâmpla la 17.00 era mai grav sau dacă se întâmpla în timpul nopţii, când toţi copiii erau, teoretic, în internat.
97 de copii sunt cazaţi în internat, este un internat destul de mare şi cazează şi copii de la mai multe şcoli, nu numai din şcoala lor”, a precizat pentru Agerpres Demeter Levente.
Lucrări pentru racordare la canalizare
Acesta nu exclude posibilitatea ca incidentul să fi fost provocat de lucrările pentru racordarea clădirii la reţeaua de canalizare a oraşului.
„Ceea ce ştiu este că toată lucrările erau cu autorizaţie, acest lucru a fost verificat, deci şanţul nu era pentru consolidare, era pentru canalizare, (…) probabil că aceste lucrări au cauzat, dar aveau autorizaţie, aveau de toate”, a mai spus inspectorul şcolar general.
Clădirea liceului a fost construită la începutul anilor 1900.
Poliția a demarat cercetări pentru ucidere din culpă
”Polițiștii efectuează cercetări, sub coordonarea procurorului, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de vătămare corporală din culpă și ucidere din culpă”, a anunțat IPJ Harghita, luni seara.
Precizări de la Ministerul Educației
Ministerul Educației a comunicat că, din informațiile primite de la reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Harghita, colegii victimelor au fost preluați de familii sau au fost cazați la un internat din vecinătate și sunt în siguranță.
”În cursul acestei seri (luni seara – n.r.), ministrul Educației, Ligia Deca, a convocat de urgență conducerea Ministerului Educației pentru stabilirea modalității în care instituția poate interveni în acordarea de sprijin la Odorheiul Secuiesc”, potrivit ministerului.
Doi reprezentanți ai Ministerului Educației s-au deplasat la fața locului.
”Reiterăm că responsabilitatea pentru punerea în siguranță a clădirilor este a celor care le administrează”, precizează ministerul.
Știrea inițială
Potrivit ISU Harghita, mai multe persoane au fost prinse sub dărâmături. Echipajele au reușit să scoată trei, dintre care una în stop cardio-respirator, care a răspuns manevrelor de resuscitare.
Incidentul s-a petrecut la internatul Liceului ”Tamași Aron” din Odorheiu Secuiesc, luni după-amiaza.
Suprafaţa afectată este de aproximativ 200 metri pătraţi.
Potrivit ISU, la faţa locului se intervine cu 2 maşini de stingere, 1 descarcerare, 1 camion, 1 container multirisc, 1 ambulanţă SMURD, 2 ambulanţe SAJ, 3 echipaje ale serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă.
Potrivit IPJ Harghita, în jurul orei 16.00, polițiștii din cadrul Poliției municipiului Odorheiu Secuiesc au fost sesizați prin 112, cu privirea la faptul că un perete al unui internat aparținând unui liceu din localitate s-a prăbușit.
Au fost scoase de sub dărâmături trei persoane, cu vârste aproximativ între 15 -17 ani.
Acestea au fost transportate la spital pentru a le fi acordate îngrijiri medicale.
Sunt efectuate activități de căutare.
Echipaje de intervenție ISU:
- 2 mașini de stingere, 1 descarcerare, 1 camion, 1 container multirisc, 1 ambulanță SMURD, 2 ambulanțe SAJ, 3 echipaje ale serviciilor voluntare pentru situații de urgență.
sursă imagini: ISU Harghita
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News