Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO-VIDEO: Președintele Filialei Cluj a Academiei Române, Emil Burzo a primit titlul de Doctor Honoris Causa din partea Universităţii din Alba Iulia

Publicat


20161214_132647Preşedintele Filialei Cluj a Academiei Române, Emil Burzo a primit miercuri titlul de Doctor Honoris Causa din partea Universităţii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia. Festivitatea a avut loc la Palatul Apor, în Sala Senatului.

Academicianul prof. dr. Emil Burzo s-a născut la data de 30 iulie 1935 în orașul Moreni, județul Dâmbovița.

A absolvit Facultatea de Mecanică, Universitatea Tehnică Cluj-Napoca în anul 1958 (șef promoție), Facultatea de Fizică a Universității Babeș-Bolyai în anul 1969. Este doctor ing. în Fizică Tehnică, la Universitatea Politehnica Timișoara (conducător științific A. Cișman), 1970.

A terminat liceul George Barițiu din Cluj în anul 1952, șef de promoție. In perioada 1952-1953 a lucrat ca strungar la ILIC Cluj. Intre anii 1958-1963 a fost încadrat ca maistru lăcătuș și apoi ca inginer  la Uzinele Carbochim din Cluj. Ocupă apoi funcția de inginer la Atelierele Didactice, Universitatea „Babeș-Bolyai” între anii 1964-1969. În această perioadă a prezentat cursuri la Facultatea de Fizică și Facultatea de Matematică-Mecanică, fiind renumerat cu plata cu ora. In anul 1969 este transferat la Institutul de Fizică Atomică București, unde ocupă funcțiile de cercetător (1969), cercetător principal III (1971), șef laborator (1974-1976), cercetător principal II (1978) și cercetător principal I (1984). In anul 1990 ocupă prin concurs poziția de profesor la Facultatea de Fizică la Universitatea „Babeș-Bolyai”. In perioada 1992-2000 este ales decan al Facultății de Fizică. Este director al Centrului de Excelență Fizica Corpului Solid, atestat de MEC și al Bazei de Cercetare cu Utilizatori Multipli, din anul 1996. Conduce pregătirea prin doctorat în specialitățile Fizica Corpului Solid (fizică) și Știința Materialelor (inginerie). Sub îndrumarea prof. E. Burzo au susținut teze de doctorat 35 persoane, din care 8 în regim de co-tutelă cu Universități din Franța și Germania.

A desfășurat o bogată activitate de cercetare științifică fiind invitat frecvent la Universități din Europa, SUA, China sau Israel. În același timp a fost implicate în activități profesionale desfășurate sub egida Ministerului Învățământului și Cercetării, organisme științifice internaționale sau societăți științifice.

– Cercetător asociat CNRS – Grenoble, 1970

– Profesor asociat, Carnegie-Mellon University, Pittsburg, 1989-1990

– Profesor clasa I, Universitatea J. Fourier, Grenoble, 1992-1993

– Profesor invitat la peste 30 de universități din Europa, China, SUA și Israel (Viena, Graz, Chemnitz, Munchen, Osnanbruck, Geneva, Amsterdam, Paris, Strasbourg, Rouen, Grenoble, Beijng, Nanking, Shanghai, Shenian, Moscova, Tbilisi, Chișinău, Talin, Varsovia, Cracovia, Katovicze etc.)

– Membru (1998), președinte (1996-2000) al Comisiei de Fizică a Consiliului Național de Atestări a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare și vicepreședinte al consiliului (1996-2001).

– Președinte al Comisiei I (Matematică, Fizică, Chimie) a CNCSIS (1992-2000).

– Președinte al Comisiei de Știința Materialelor a Academiei Române (2010-prezent).

– Președinte al Secției din Cluj a Societății Române de Fizică (1992-2000) și vicepreședinte al Societății Române de Fizică (2005-2013).

– Membru în Consiliul Uniuni Balcanice de Fizică (1994-prezent) al IUPAP (1994-1996) și al Societăți Europene de Magnetism EMAA (1996-2002)

– Membru în Consiliul Științific PAC – Fizica Corpului Solid, IUCN-Dubna (2004-2016)

– Editor, Editura Springer Verlag, Heidelberg, New-York (1998-prezent)

– Editor Romanian Journal of Physics (1995-prezent)

– Membru în comitetele de redacție la 5 reviste științifice acreditate ISI

– Președinte al Societății Române de Materiale Magnetice (1992-prezent) și al Societății de Știința Materialelor (1996-prezent)

– Membru în Consiliul Științific  ICPE-București (1994-2010)

– Președinte Filiala Cluj a Academiei Române și membru în Prezidiul Academiei Române (2010-prezent)

După festivitate, cei prezenți au primit colindători.


TOP articole in ultimele zile


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. M.Z.Cimpoi

    miercuri, 14.12.2016 la 20:13

    Ma inclin in fata acestui gest. Academicianul Burzo merita multa apreciere. Ma inclin si in fata rectorului de la Alba Iulia si a doamnei Campan de langa domnul academician, despre care am auzit de multe ori vorbindu-se elogios la ministerul Culturii si in Academie. Trebuia sa fie de mult luata la Cultura, in Bucuresti, pentru ca e blocata in postul ei marunt de la Alba Iulia. Albaiulienii nu stiu ce tineri pretiosi au. Mai multa atentie nu ar strica. Ma simt onorat sa ii cunosc personal pe cei trei si ii salut de departe. Salut si acest ziar online care stie sa faca si cultura, spre deosebire de presa dimboviteana.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

34 DECESE în România, în epidemia de coronavirus. Cele mai recente cazuri, raportate în Arad, Constanța, Suceava, Hunedoara

Publicat

Au fost înregistrate încă 4 decese din cauza noului coronavirus în România. Este vorba despre persoane din Arad, Constanța, Suceava, Hunedoara, potrivit Grupului de Comunicare Strategică. A fost semnalată și cea mai tânără victimă a COVID-19 de până acum: un bărbat de 43 de ani din județul Suceava, transferat la București, pacient cu arsuri. Cazurile […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

UPDATE FOTO: ACCIDENT grav la Bucerdea Vinoasă. Un bărbat a murit, după ce s-a izbit cu mașina de o casă

Publicat

Un accident rutier grav s-a petrecut sâmbătă seara, în localitatea Bucerdea Vinoasă. Un bărbat de 43 de ani și-a pierdut viața. Știrea inițială Potrivit ISU Alba, este vorba despre o mașină care a ajuns în afara carosabilului, iar o persoană era în stare de inconștiență. La fața locului intervine detașamentul de pompieri Alba Iulia, pentru […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Trei tineri din Alba Iulia, cu dosare penale, după o postare cu informații false pe Facebook

Publicat

Trei persoane din Alba Iulia sunt cercetate penal după ce au publicat pe o rețea de socializare informații false și ar fi instigat la violență împotriva forțelor de ordine, anunță IPJ Alba. Potrivit sursei citate, sâmbătă, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Alba Iulia s-au sesizat, din oficiu, cu privire la săvârșirea infracțiunii de comunicarea de […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Coronavirus în România: A crescut vârsta medie de îmbolnăvire. Structura pe vârste a pacienților

Publicat

Datele transmise sâmbătă de Grupul de Comunicare Strategică arată că vârsta medie de îmbolnăviri cu noul coronavirus a crescut la 46 de ani. Comparativ, luni, aceasta era de 42 de ani. Tot în intervalul celor șase zile, numărul cazurilor de COVID-19 a crescut de aproape trei ori: de la 576 la 1.452. Pe segment de […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate