Connect with us
Advertisement

Administrație

FOTO-VIDEO | Problemele autostrăzii Sebeș-Turda, dezbătute de primari și proiectanți, la Aiud. Vezi harta detaliată a șoselei

YouTube video

Publicat

Primarii localităților care vor fi traversate de autostrada Sebeș-Turda, alături de proiectanții traseului și alte persoane implicate sau afectate de proiect s-au întâlnit luni la sediul Primăriei Aiud pentru a discuta câteva aspecte legate de proiectul noii șosele. Nodul de perspectivă pentru Ocna Mureș, locuințe afectate din zona Teiuș și Sântimbru Fabrică, terenuri pe care se derulează proiecte europene, societăți comerciale active în zonă, culoare de colectare a apelor de pe versanți, nodurile rutiere din nordul și sudul orașului Alba Iulia sunt doar câteva dintre problemele ridicate de primarii prezenți la dezbatere.

Reprezentanții Search Corporation, firma care realizează proiectul autostrăzii Sebeș-Turda, au prezentat hărțile detaliate ale traseului, explicând soluțiile posibile la problemele ridicate de primari. Proiectantul a precizat că traseul autostrăzii nu se va modifica.

Primarul orașului Ocna Mureș, Silviu Vințeler, a solicitat includerea în proiect a unui nod de perspectivă în zona Decea-Inoc, care să facă legătura cu Ocna Mureș: „Orașul are perspectivă economică, iar construirea unui nod de perspectivă reprezintă un avantaj pentru 40.000 de persoane”. Proiectanții au declarat că vor lua în considerare includerea nodului rutier în acea zonă.

Problema ridicată de primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, este cea a racordurilor cu autostrada, din nordul și sudul orașului, iar la Oarda, proiectanții să aibă în vedere ca pierderile colaterale să fie cât mai mici: „Problema pe care o avem noi este cea din partea de nod, care am înțeles că e rezolvată, însă în partea de sud dorim un racord natural și normal la autostradă. Legat de Oarda, problema este ca pierderile colaterale să fie cât mai mici. Văd că este mai important un cimitir decât o comunitate. Nicăieri în lumea asta o autostradă nu taie în două o comunitate. Vreau să vă rog să nu lăsăm nicio problemă pentru mai târziu”.

YouTube video

La Sântimbru, potrivit primarului Ioan Iancu Popa, traseul autostrăzii se suprapune cu 18 locuințe în care stau 56 de persoane. În plus, proiectul nu prevede canale de preluare a apelor de pe versanți, pentru a le descărca în Mureș. Vedeți mai jos în video aspectele ridicate de primarul din Sântimbru:

YouTube video

După ședință, trei cetățeni din Sâncrai, proprietari ai unor case aflate pe traseul autostrăzii și prevăzute pentru demolare, au spus că devierea autostrăzii cu câteva zeci de metri pentru evitarea demolării caselor nu le-ar rezolva problema: „Decât să treacă autostrada aproape de casă și să auzim încontinuu mașinile, mai bine să ne demoleze casele, să ne despăgubească și să ne mutăm în alt loc”.

În cursul zilelor de luni și marți, reprezentanții firmei care realizează proiectul autostrăzii, Search Corporation, alături de autoritățile locale, se vor deplasa în teren, în fiecare localitate, pentru a vedea cum ar putea fi rezolvate problemele expuse de primari.

„La sfârșitul săptămânii viitoare, vreau să trimitem la ANRMAP lansarea licitației. Pașii sunt foarte rapizi, scurți, făcuți în așa fel încât să începem cât mai repede. Sunt șanse să o pornim foarte repede”, a explicat Mircea Pop, directorul CNADNR.

Vedeți mai jos imagini cu proiectul autostrăzii, prezentat de proiectantul Search Corporation:

YouTube video

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

5 Comentarii

5 Comentarii

  1. horica

    luni, 17.06.2013 at 18:00

    Aceasta autostrada este super buna pentru judetu alba.

  2. monkiki

    marți, 18.06.2013 at 09:00

    Ar fi frumos sa se concretizeze. O sa cred cand o sa vad ca se apuca de lucru!

  3. raluca

    marți, 18.06.2013 at 16:29

    Oamenii stau la sat pentru frumusetea , curatenia si linistea vietii, pentru ca traficul e redus si nu trebuie sa respiri gazele automobilelor sau sa iti repari casa in fiecare an (crapa peretii chiar si la o distanta mai mare de trafic). Copii pot creste intr-un mediu sigur. Uite ca se duce si ultima farama de liniste. drumurile pe care le avem sunt pline de gropi sau denivelari uriase, dar nu-i nimic, hai sa facem altele ca se poarta. batranii ne mor in mizerie, copii ne mor in spitalele infecte, bolnavii de cancer nu au tratament in tara, dar nu-i nimic, ne facem drum.

  4. Pingback: Nodul rutier de la Decea a fost inclus în proiectul tehnic al autostrăzii Sebeş – Turda | Alba24

  5. Pingback: Cele patru loturi ale autostrăzii Sebeș-Turda scoase la licitaţie, în septembrie. Costul construcţiei se ridică la 2,5 miliarde de lei | Alba24

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement