Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO-VIDEO: Proiectul „100 de chipuri românești”, lansat la Muzeul Principia din Alba Iulia

Publicat

Miercuri, 24 ianuarie, începând cu ora 11.00, la muzeul Principia din Alba Iulia a avut loc lansarea proiectul „100 de chipuri românești”. Cu această ocazie au fost expuse o serie de portrete ale principalelelor personaje istorice, realizate după aceeași tehnică fotografică folosită de Samoilă Mârza în urmă cu o sută de ani.

În afară de fotografiile istorice reinterpretate artistic, mai pot fi văzute și o serie de imagini actuale realizate cu tehnica numită colodiu umed sau ambrotip. Este vorba despre portretele principalelor personaje istorice ale momentului 1 Decembrie 1918, interpretate acum de angajații și voluntarii muzeului albaiulian.

În cadrul evenimentului, Radu Chindriș a făcut o demonstrație a tehnicii fotografice cu aparate de fotografiat contemporane Marii Uniri, ca parte a proiectului național „100 de chipuri românești” ce începe la Alba Iulia pe 24 ianuarie și se încheie tot aici pe 1 decembrie.

YouTube video

Portretele au fost realizate de Radu Chindriș cu aparate produse începând cu anul 1890 și cu lentile fabricate manual, recondiționate pentru acest proiect. Toate aceste fotografii vor fi expuse în cadrul unei expoziții și ulterior culese într-un album tipărit al cărui conținut complet cititorii îl vor descoperi cu ajutorul telefonului mobil.

„Procedeul este unul elaborat și migălos” explică Radu Chindriș. „Cu permisiunea Muzeului Unirii am scanat clișeele originale și le-am prelucrat digital fără a altera detaliile. Apoi am printat imaginile pe hârtie de arhivare din bumbac 100%, garantată pentru alți o sută de ani chiar și expusă intemperiilor. În faza următoare am refotografiat imaginile cu un aparat contemporan Marii Uniri folosind tehnica numită colodiu umed sau ambrotip în acea epocă. Rezultatul sunt imagini unice ca aspect, mărite de la 13 x 18  cm la 40 x 55 cm, permițând astfel studierea lor în detaliu de către public”, a mai explicat Chindriș.

Conducerea Muzeului Național al Unirii consideră inițiativa una benefică pentru instituție, dat fiind faptul că „imaginile digitizate cu un scanner performat, printurile în mărime de aproximativ 90 x 100 cm, precum și clișeele rezultate pe sticlă sunt puse la dispoziția Muzeului pentru a fi studiate și expuse publicului. Demersul este cu atât mai bine venit, cu cât strategia noastră de promovare pe parcursul acestui an prevede o lungă serie de activități derulate sub umbrela Centenară, imaginile realizate de Samoilă Mârza fiind unul dintre pilonii centrali”, spune Gabriel Rustoiu, directorul Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia.

În afară de fotografiile istorice reinterpretate artistic, publicul poate vedea la Muzeul Principia și o serie de imagini actuale realizate cu aceeași tehnică fotografică folosită în urmă cu o sută de ani în urmă. Portretele principalelor personaje istorice ale momentului decembrie 1918, interpretate acum de angajații muzeului, vor fi alături de imagini cu personalități academice ale urbei sau de repere arhitectonice.

Expoziția deschisă publicului la Muzeul Principia este parte a proiectului național „100 de chipuri românești” prin care organizatorii fotografiază timp de un an de zile cei mai importanți români ai momentului. Portretele realizate de Radu Chindriș cu aparate produse între anii 1890 și 1970 și cu lentile fabricate manual, recondiționate pentru acest proiect, vor fi expuse în cadrul unei expoziții de anvergură și ulterior culese într-un album tipărit al cărui conținut complet cititorii îl vor descoperi cu ajutorul telefonului mobil.

„Este un demers logistic și organizatoric de amploare, derulat în cea mai mare parte într-un parteneriat simbolic cu Athenee Palace Hilton București care ne-a permis amplasarea unui studio în lobby-ul care a văzut multe evenimente istorice în cei 104 ani de funcționare. Efortul lui Radu Chindriș care folosește echipamente din propria colecție este completat de numeroase acțiuni punctuale și de o susținută prezență în mediul online unde orice român va putea să ne propună pe pagina 100dechipuri.ro spre fotografiere personalitățile momentului care consideră că îl reprezintă, va putea să le întâlnească și să ia masa împreună sau să asiste la ședințele noastre foto. Pe parcursul săptămânilor următoare vom dezvălui treptat toate componentele deja pregătite”, explică Fugașin Florian.

Evenimentul a fost organizat de Consiliul Județean Alba, Primăria municipiului Alba Iulia și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax