Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO-VIDEO: Reparații pe „ultima sută de metri” la parcarea din fața Stației CFR Alba Iulia

Publicat

YouTube video

Au început reparațiile la parcarea din fața Stației CFR Alba Iulia. De ani buni, călătorii care tranzitau zona erau întâmpinați aproape la tot pasul de cratere și „capcane”, fiind necesare lucrări urgente de modernizare. Pe 1 Decembrie 2018, la sărbătorirea Centenarului Marii Uniri, prin „poarta feroviară” a orașului ar putea trece mii de turiști.

Citește și Tren direct între Cluj-Napoca și Viena, introdus din decembrie de austrieci. Ajungi mai rapid decât la București

Gara din Alba Iulia a fost construită în 1868, an în care s-a dat în folosinţă prima cale ferată din Transilvania, pe ruta Arad – Alba Iulia, astfel că albaiulienii au fost printre primii ardeleni care au beneficiat de transportul feroviar.

Primul tren de marfă a sosit la 8 decembrie 1868, pentru ca peste numai două săptămâni primul tren de persoane să vină la peronul gării din Alba Iulia. Construit iniţial din două corpuri de clădire identice, legate printr-un vestibul, edificiul gării a fost extins şi renovat în anii 1922, 1929 şi 2003, scrie Sorin Arhire, expert în reconstituiri istorice, pentru edu.kindergraff.ro.

Citește și Gara din Alba Iulia, veche de 149 de ani. Albaiulienii au fost primii ardeleni care au beneficiat de transport feroviar

Potrivit statisticilor, țara noastră are o reţea de cale ferată de aproape 11.000 de kilometri, a opta cea mai mare din Uniunea Europeană, după Germania, Franţa, Polonia, Italia, Marea Britanie, Spania şi Suedia, însă doar câteva sute de kilometri sunt modernizaţi.

Ultima reabilitare a Stației CFR din Alba Iulia a fost finalizată acum aproape 12 ani. În noiembrie 2006 a fost „botezată” de către reprezentanții Ministerului Transporturilor drept „euro-gara”, în condițiile în care termenele de recepție au fost depășite cu opt luni, iar stația nu mai avea sală de așteptare.

Vezi și FOTO-VIDEO: Cum sunt întâmpinaţi călătorii, în Gara CFR din Alba Iulia. Imagini dezolante surprinse la „Poarta feroviară” din Cealaltă Capitală

Lucrările de reabilitare au început în 2003 din fondurile CFR. Un an mai târziu, gara a fost inclusă într-un program derulat din fonduri externe (Credit Suisse First Boston International) în valoare de aproape 30 de miliarde lei vechi. Firma care a câștigat licitația, SC „Concefa” SA Sibiu, a fost declarată câștigătoare în urma unei licitații, iar proiectul a fost realizat de către Institutul de Studii și Proiectări Căi Ferate.

Proiectul a vizat toate cele trei corpuri ale clădirii și a constat în recompartimentarea și modernizarea spațiilor comerciale, a caselor de bilete, finisaje și amenajări interioare, reabilitarea instalațiilor, modernizarea sistemului de informare a cetățenilor, etc. După „recompartimentare”, au dispărut sălile de așteptare, lucru considerat „normal pentru o euro-gară” de către fostului secretar de stat de atunci, Constantin Dascălu.

Foto, video: Cosmin Szekely

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax