Connect with us
Advertisement

Actualitate

FOTO-VIDEO: Reuniunea directorilor Serviciilor Arhivelor Naţionale la Alba Iulia. Expoziţie documentară şi lansarea volumului „Memoria Arhivelor”

YouTube video

Publicat

Reuniunea profesională a factorilor de conducere din sistemul Arhivelor Naţionale a început joi la Alba Iulia. Timp de două zile, directorii Serviciilor Judeţene ale Arhivelor din România, alături de directorul general al Arhivelor Naţionale, Ioan Drăgan, vor participa la dezbateri şi sesiuni de comunicări despre activitatea prezentă şi viitoare a instituţiei pe care o reprezintă.

Evenimentul a fost deschis de către directorul Arhivelor Naţionale, Ioan Drăgan, directoarea Serviciului Judeţean Alba al Arhivelor Naţionale, Dana Zecheru, primarul Mircea Hava, şeful IPJ Alba, chestorul Ioan Căbulea, directorul Muzeului Naţional al Unirii, Gabriel Rustoiu.

Cu această ocazie, joi la ora 9.00, în sala de conferinţe a Hotelului Parc a fost vernisată expoziţia „Dobrogra – Oameni şi locuri”, organizată pentru a aniversa 135 de ani de la reintegrarea Dobrogei în România. Expoziţia a fost prezentată de către directorul Serviciului Judeţean al Arhivelor Constanţa, Virgil Coman.

„Reintroducerea teritoriului dintre Dunăre şi Marea Neagră în sistemul politico-administrativ al României moderne a reprezentat un moment important al procesului de unitate naţională. În urmă cu 135 de ani, la data de 14 noiembrie 1878, armata şi administraţia românească păşeau în Dobrogea, pe la Brăila”, a spus Coman.

Expoziţia prezintă fotografii, cărţi poştale, imagini din timpul bombardamentelor din al doilea război mondial, dar şi documente provenind de la Mitropolia Unită Blaj, ale Parohiei greco-catolice din Constanţa, de la înfiinţare până în perioada 1947-1948.

Cu acelaşi prilej, a fost lansat volumul de documente „Memoria Arhivelor”, care ilustrează modul de sărbătorire a zilei de 1 decembrie, aşa cum se petrecea în trecut. Volumul a fost prezentat de către directoarea Serviciului Judeţean Alba al Arhivelor Naţionale, Dana Zecheru: „În Transilvania şi în Banat, în fiecare an, aniversarea era făcută cu foarte mult fast. 1 decembrie 1918 era marcat părin adunări în piaţă, luări de cuvânt, te deum-uri. În Moldova şi vechea Muntenie, am observat la început o încercare de asimilare, pentru că Mica Unire şi Marea Unire erau destul de apropiate, se sărbătorea Unirea Românilor pe 24 ianuarie, pentru că persoanele de acolo erau mai apropiate de această dată. Apoi, au început să fie sărbătorite ambele date.

Momentul în care toată ţara s-a impălicat în sărbătorirea datei de 1 decembrie a fost anul 1929, când, cu o întârziere de aproximativ 5 luni, s-a sărbătorit un deceniu de la Marea Unire”.

Vedeţi mai jos, în video, cum s-a desfăşurat sărbătoarea Marii Uniri până în 1947, cea mai recentă dată prezentată în volum, până după Revoluţie:

YouTube video

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement