Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO-VIDEO: Reuniunea directorilor Serviciilor Arhivelor Naţionale la Alba Iulia. Expoziţie documentară şi lansarea volumului „Memoria Arhivelor”


Publicat

Reuniunea profesională a factorilor de conducere din sistemul Arhivelor Naţionale a început joi la Alba Iulia. Timp de două zile, directorii Serviciilor Judeţene ale Arhivelor din România, alături de directorul general al Arhivelor Naţionale, Ioan Drăgan, vor participa la dezbateri şi sesiuni de comunicări despre activitatea prezentă şi viitoare a instituţiei pe care o reprezintă.

Evenimentul a fost deschis de către directorul Arhivelor Naţionale, Ioan Drăgan, directoarea Serviciului Judeţean Alba al Arhivelor Naţionale, Dana Zecheru, primarul Mircea Hava, şeful IPJ Alba, chestorul Ioan Căbulea, directorul Muzeului Naţional al Unirii, Gabriel Rustoiu.

Cu această ocazie, joi la ora 9.00, în sala de conferinţe a Hotelului Parc a fost vernisată expoziţia „Dobrogra – Oameni şi locuri”, organizată pentru a aniversa 135 de ani de la reintegrarea Dobrogei în România. Expoziţia a fost prezentată de către directorul Serviciului Judeţean al Arhivelor Constanţa, Virgil Coman.

„Reintroducerea teritoriului dintre Dunăre şi Marea Neagră în sistemul politico-administrativ al României moderne a reprezentat un moment important al procesului de unitate naţională. În urmă cu 135 de ani, la data de 14 noiembrie 1878, armata şi administraţia românească păşeau în Dobrogea, pe la Brăila”, a spus Coman.

Expoziţia prezintă fotografii, cărţi poştale, imagini din timpul bombardamentelor din al doilea război mondial, dar şi documente provenind de la Mitropolia Unită Blaj, ale Parohiei greco-catolice din Constanţa, de la înfiinţare până în perioada 1947-1948.

Cu acelaşi prilej, a fost lansat volumul de documente „Memoria Arhivelor”, care ilustrează modul de sărbătorire a zilei de 1 decembrie, aşa cum se petrecea în trecut. Volumul a fost prezentat de către directoarea Serviciului Judeţean Alba al Arhivelor Naţionale, Dana Zecheru: „În Transilvania şi în Banat, în fiecare an, aniversarea era făcută cu foarte mult fast. 1 decembrie 1918 era marcat părin adunări în piaţă, luări de cuvânt, te deum-uri. În Moldova şi vechea Muntenie, am observat la început o încercare de asimilare, pentru că Mica Unire şi Marea Unire erau destul de apropiate, se sărbătorea Unirea Românilor pe 24 ianuarie, pentru că persoanele de acolo erau mai apropiate de această dată. Apoi, au început să fie sărbătorite ambele date.

Momentul în care toată ţara s-a impălicat în sărbătorirea datei de 1 decembrie a fost anul 1929, când, cu o întârziere de aproximativ 5 luni, s-a sărbătorit un deceniu de la Marea Unire”.

Vedeţi mai jos, în video, cum s-a desfăşurat sărbătoarea Marii Uniri până în 1947, cea mai recentă dată prezentată în volum, până după Revoluţie:ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

GRAFIC: Cum a evoluat numărul de cazuri noi la Alba Iulia, Sebeș, Blaj, Cugir, Abrud și Ciugud, după instituirea carantinei

Publicat

Cinci orașe și o comună din Alba au intrat în carantină în data de 17 noiembrie 2020, din cauza incidenței cazurilor de infectare cu coronavirus, descoperite în ultimele 2 săptămâni. 

La Alba Iulia, Sebeș, Blaj, Cugir, Abrud și Ciugud au fost luate măsuri speciale și au fost adoptate o serie de interdicții.

Întrebarea este în ce măsură acestea au fost eficiente și în ce măsură au dus la micșorarea numărului de infectări descoperite (altfel decât prin micșorarea numărului de teste).

Cu 4 zile înainte de expirarea perioadei de carantinare, numărul de cazuri înregistrate zilnic rămâne fluctuant, în directă legătură cu numărul de teste realizate (într-o zi cu număr mare de teste, cazurile sunt mai multe).

Cum arată în prezent incidența cazurilor din aceste localități:

Localitate  carantinată – cazuri în perioada 12-25 noiembrie – incidența cazurilor COVID-19

Blaj – 242 cazuri – 11,64 (anterior 12,36)

Alba Iulia – 696 cazuri – 9,07 (anterior 9,24)

Sebeș – 253 cazuri – 7,66 (anterior 7,88)

Cugir – 190 cazuri – 7,35 (anterior 7,66)

Abrud – 33 cazuri – 6,22 (anterior 7,16)

Aiud are incidența de 4,70 (anterior 4,54) însă aici numărul de teste a fost diminuat inexplicabil de la instituirea carantinei.

Ciugud – 38 cazuri – 11,64 (anterior 11,33)

Graficul poate fi văzut la o calitate mai bună AICI.

Din acest punct de vedere, este greu de estimat dacă autoritățile vor prelungi carantinarea acestor localități.

Cel puțin la Alba Iulia (cu peste 9 cazuri la mie), situația este problematică, în condițiile în care la doar o zi după ce expiră starea de carantină, orașul ar trebui să sărbătorească 1 Decembrie.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO INTERVIU cu Călin Matieș, candidat PSD la Senat. De ce vrea omul care face „Pita de Sântimbru” să ajungă senator (P)

Publicat

Candidatul PSD Alba la Senat, Călin Matieș, a fost prezent joi, în redacția alba24.ro pentru un interviu video. 

Nou intrat în politică, Călin Matieș a spus de ce a ales să candideze la Senat și de ce a ales Partidul Social Democrat. Acesta a explicat cum a urcat treptat pe scara socială, pornind de la vânzarea ziarelor în gară, în anii 90, ajungând mai apoi manager, președinte de ONG și de federație.

Matieș susține că prin funcția de senator poate să facă mai mult pentru agricultură, mai mult pentru țăranul român și pentru societate.

Acesta a prezentat care sunt principalele trei probleme care ar trebui rezolvate în județul Alba, alături de posibile soluții.

În ceea ce privește pensiile speciale de care beneficiază anumite categorii sociale, Matieș susține că persoana cu cel mai înalt rang este președintele țării, iar de la pensia acestuia în jos trebuie să înceapă pensiile, în funcție de organigramă.

Nu în ultimul rând, întrebat dacă este pro sau anti vaccinare, Călin Matieș a declarat că este de acord cu vaccinarea atâta timp cât vaccinul are toate aprobările și avizele necesare și nu prezintă riscuri.

– Comandat de PARTIDUL SOCIAL DEMOCRAT – Organizația Județeană Alba

– Executat de SC INDEPENDENT SRL – portal https://alba24.ro/

-.CUI mandatar financiar județean 11200020

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Femeie din Alba, hărțuită de un bărbat timp de opt luni. Urmărită pe stradă, șicanată în trafic și amenințată prin mesaje

Publicat

politie, IPJ, masina politie

Un bărbat din Alba a fost trimis în judecată pentru hărțuire, după ce timp de opt luni a urmărit o femeie de la locul de muncă și până acasă. Mai mult, i-a trimis mesaje în care o înjura sau unele de amenințare. 

Faptele s-au petrecut pe raza localității Zlatna, în perioada martie – octombrie 2019, iar anchetatorii spun că femeia a fost într-o continuă stare de temere. 

Potrivit anchetatorilor, ”inculpatul a hărțuit-o pe persoana vătămată prin faptul că în mod repetat și fără drept a urmărit-o cu autovehiculul, inclusiv de la locul de muncă şi până la locuinţa de domiciliu, a şicanat-o în trafic, i-a adresat cuvinte jignitoare”, precizează anchetatorii.

Bărbatul ”i-a trimis în mod repetat mesaje text şi apeluri pe telefonul mobil personal şi pe cele aparţinând membrilor familiei, mesaje ce conţineau expresii jignitoare, vulgare şi unele ameninţări, acțiuni care prin frecvență și conținut i-au creat persoanei vătămate o stare de temere”, au mai declarat anchetatorii pentru alba24.ro.

Dosarul pentru hărțuire a fost înregistrat pe rolul Judecătoriei Alba Iulia în data de 25 noiembrie, dar momentan nu a primit un prim termen de judecată.

 

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Dan Barna a anunțat că are Covid-19. Mesajul transmis de liderul USR

Publicat

Dan Barna a anunțat prin intermediul unei rețele sociale că s-a infectat cu coronavirus. Acesta susține că se simte bine și că își va continua activitățile profesionale în mediul online. 

Într-o postare pe Facebook, Barna a spus că s-a testat de Covid înainte de a lua parte la un eveniment și rezultatul a fost pozitiv.

„Am aflat în această după amiază că am contactat Covid-19. Rezultatul a venit în urma unui test pe care l-am făcut preventiv înaintea unui eveniment la care urma să particip zilele următoare”, a scris acesta.

Dan Barna a precizat că nu are simptome, că starea sa generală este una bună și că se află deja în autoizolare.

„Starea mea generală e bună și voi petrece următoarele zile în autoizolare. Voi continua să fiu prezent oriunde va fi nevoie de mine în măsura în care pot face acest lucru online. Aveți grijă de voi și ai voștri și respectați cu strictețe regulile de protecție. Trecem și peste asta”, a scris Barna.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate