Actualitate
FOTO-VIDEO | Salvarea unei victime de la adâncimea de 100 m, în Peștera cu Ferigi din Apuseni: Vezi cum s-au descurcat speologii Salvaspeo România
Un grup de 55 de speologi salvatori, membri ai serviciilor Salvamont-Salvaspeo din România au participat în ultima săptămână la un exercițiu de salvare în munții Apuseni, în Peștera cu Ferigi din localitatea Roșia, județul Bihor. Organizați în 10 echipe, pe parcursul a 10 ore, speologii au reușit să evacueze o victimă accidentată de la 100 de metri adâncime, până la exterior. Exerciţiul s-a desfăşurat pe 12 octombrie 2013, la finalul Școlii Naționale Salvaspeo.
Exercițiul a constat în simularea unui accident în care o tânără speoloagă, în urma unui traumatism, suferă o fractură de braț la o adâncime de 100 m în Peștera cu Ferigi. Datorită faptului că nu se putea deplasa spre exterior, prin peștera dificilă, cu pasaje verticale, apă, și multe strâmtori, s-a simulat și intrarea acesteia în hipotermie (scăderea temperaturii corpului sub 36,5 grade C), care adăugată la traumă și epuizare poate duce la pierderea cunoştinţei și chiar la deces.
Echipa de intervenție a construit un „Punct Cald”, un fel de cort improvizat din folie reflectorizantă, pentru a minimaliza pierderea de căldură, a fost alimentată victima cu lichide calde (ceai, supa), pentru a se încălzi în timp ce restul echipelor au instalat dispozitivele tehnice pentru evacuarea victimei pe targa, inclusiv o linie telefonică cu fir pentru comunicare.
„Pasajele dificile au fost echipate cu corzi (tiroliene etc), pentru a transporta targa. Evacuarea a durat efectiv 3 ore, de la circa 100 m adâncime, și a fost un real succes”, a spus Tudor Rus, director tehnic Salvaspeo România.
„Mediul subteran al peșterilor neamenajate din munții apuseni, este un mediu dificil de parcurs deoarece înaintarea se face la o temperatură în jur de 7 grade Celsius, într-un mediu cu umiditate foarte mare, presupune uneori parcurgerea de strâmtori, coborârea sau urcarea unor pasaje folosind corzile, depășirea unor râuri subterane cu cascade, parcurgerea unor pasaje în care corpul intră în apă până la nivelul gâtului. Pentru a putea parcurge traseul denivelat prin apă, în afara echipamentului tehnic de urcare şi coborâre pe corzi, uneori este necesar uneori un costum special termoizolator folosit şi în scufundări (costum de neopren). Din aceste motive speologia este o activitate dificilă, și care presupune un grad de risc mai ridicat decât parcurgerea traseelor montane. Deoarece speologii sunt persoane responsabile, care parcurg în siguranță cavitățile, numărul accidentelor în peșteri este în general redus. Cu toate acestea, datorită faptului că pot apărea situații neprevăzute, apar și accidente. Pentru a fi pregătiți și a putea interveni în aceste situații, speologii salvatori parcurg diverse școli și stagii de salvaspeo, și participă periodic la exerciții salvaspeo, precum cel organizat acum”, a precizat Christian Ciubotărescu, medic Salvaspeo România și președinte al Asociației Speologice Sfinx Gârda de Sus..
„Este o activitate dificilă comparativ cu salvarea montană, deoarece implică un număr foarte mare de salvatori, și bineînțeles este nevoie de foarte mult echipament tehnic, și este o salvare mult mai complex din acest punct de vedere”, a declarat Mihai Beșeșek, consilier tehnic Salvaspeo.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News