Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO-VIDEO: Sfinţirea Monumentului Unirii de la Alba Iulia. Ceremonie oficiată de Patriarhul României

Publicat

YouTube video

Monumentul Unirii de la Alba Iulia, cea mai recentă construcţie ridicată în Parcul Unirii – în apropiere de Catedrala Reîntregirii, a fost sfinţit sâmbătă, de Ziua Naţională. Slujba de sfințire a fost oficiată de către Patriarhul României, alături de ÎPS Irineu şi un sobor de preoți.

La momentul sfințirii a fost prezent primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava și cel mai nou ministru al culturii, Daniel Breaz.

Edificiul, în valoare de aproximativ zece milioane de lei, este creaţia sculptorului Mihai Buculei, cel care a câştigat concursul pentru realizarea monumentului, acum 25 de ani.

Monumentul are aproximativ 22 de metri, cam cât un bloc de 7-8 etaje, şi o masă de 1.530 de tone. Secţiunea stâlpilor-bolovani este de 2.20/1.60, înălţimea lor ajunge la 2 metri.

Vezi şi PROGRAMUL COMPLET al ZILEI NAȚIONALE a României, la Alba Iulia. Concert Vama, Gașca Zurli, masa populară și paradă

Contestat de multă lume, mai ales din punct de vedere estetic, dar apreciat de alții, care au văzut în el o construcție simbolică a celor patru țări românești care își dau mâna într-o horă și își pleacă capetele, monumentul este acum în parcul Unirii și va rămâne acolo probabil multă vreme. Pentru amplasarea lui nu s-a făcut nici o dezbatere publică și localnicii nu au avut ocazia să își spună în ce măsură își doresc o asemenea construcție în centrul orașului.

Vezi şi GHIDUL VIZITATORULUI de 1 DECEMBRIE 2018 la Alba Iulia. Tot ce trebuie să știi: PROGRAM, RESTRICȚII, PARCĂRI, TRANSPORT

Cea mai dificilă operațiune a lucrurilor la Monumentul Unirii din Alba Iulia a fost executată în 5 noiembrie, respectiv ridicarea celei mai grele piese, de aproximativ 160 de tone, cu ajutorul a două macarale de 500 de tone. Autorul lucrării, Mihai Buculei, la cei 78 de ani ai săi, s-a urcat de mai multe ori pe monument de unde a început să îi ghideze pe muncitori și să le dea indicații.

Vezi și FOTO-VIDEO: Sculptorul Mihai Buculei s-a urcat pe Monumentul Unirii din Alba Iulia, la montarea celei mai grele piese

”Este un semn al unirii, adică cele patru puncte cardinale ale României, a românilor care s-au unit din cele patru părți ale ținuturilor românești, sub o cupolă formată din patru cruci pentru că suntem un popor creștin”, este explicația artisului Mihai Buculei, autorul lucrării, în legătură cu ceea ce reprezintă acest Monument al Unirii.

Monumentul a fost recepţionat de Primăria Alba Iulia pe 19 noiembrie şi acum este inaugurat şi sfinţit.

Odată cu ridicarea acestui monument, a fost reamenajat şi Parcul Unirii. Lucrările nu sunt finalizate în totalitate, însă a fost deschis Podul Unirii, cale de acces dinspre zona monumentului spre Catedrala Încoronării.

Vezi şi FOTO-VIDEO: Parcul Unirii din Alba Iulia, DESCHIS înainte cu două zile de 1 Decembrie

De amenajarea Ansamblului Memorial al Marii Uniri se ocupă Elis Pavaje, singura firmă interesată de contractul de aproximativ 3 milioane de euro (12.557.863,11 de lei). Lucările de reamenajare a parcului, realizate pentru a integra Monumentul Unirii, trebuiau să fie gata până la finalul lunii noiembrie, pentru ca de 1 Decembrie să poată primi numărul mare de turiști care încă de pe acum își anunță prezența.

Contractul cu firma se întinde până în primăvara anului viitor, atunci când va trebui finalizat și pasajul.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax