Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO-VIDEO: Statueta lui Iupiter Zbelsurdos, enigmaticul zeu trac al fulgerelor, expusă la Muzeul Unirii din Alba Iulia

Publicat

YouTube video

La Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia a fost vernisat marți, 2 aprilie, exponatul lunii aprilie: Statueta lui Iupiter Zbelsurdos, enigmaticul zeu trac al fulgerelor.

Iupiter Zbelsurdos este un sincretism între Iupiter al romanilor și Zbelsurdos al tracilor. Cultul său este adus în Dacia de coloniștii și militarii de origine tracică.

Zbelsurdos este un zeu celest, atmosferic, sideral, al luminii și al fulgerelor, având atribute foarte asemănătoare cu ale lui Zeus-Iupiter.

În colecția Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia se păstrează un grup statuar care impresionează, atât prin vivacitatea, forța imaginii și execuția artistică, cât și prin raritatea tipului de reprezentare sculpturală religioasă pentru provincia Dacia. Piesa este realizată din marmură de calitate superioară, probabil de import, și îl reprezintă pe Iupiter Zbelsurdos în ipostaza iconografică cea mai cunoscută, zeul fiind redat în mișcare, lansând un fulger cu brațul drept. Detaliile anatomice sunt redate cu multă măiestrie, observându-se influența sculpturii grecești. Degetele sunt ilustrate atent, cu multă grijă pentru detalii. La fel și chipul, cu arcadele proeminente, ilustrează trăsăturile unui bărbat matur, care inspiră vigoare și forță. Zeul are părul bogat, redat în bucle circulare, în aceeași manieră fiind sculptată și barba. Irisul ochilor este marcat prin incizii semicirculare, iar privirea trădează o anumită încordare accentuată de urmărirea dușmanilor.

Deși zeul este în mișcare, nu același lucru se poate observa în poziția mantiei, care este redată mai degrabă în poziție statică. La cap se observă o întăritură sau o prelungire care ne arată că scena era mai amplă, cu mai multe personaje care nu se mai păstrează. Lipsesc corpul vulturului, părți din mantie și membrele inferioare.

Șarpele, veritabil simbol chtonian, în numeroase reliefuri din piatră sud-dunărene îl însoțește pe zeu. Acesta are rolul de a-l ajuta pe Zbelsurdos în acțiunile de salvare a vieților oamenilor. Pe podul palmei stângi este așezat vulturul, cunoscut simbol al lui Iupiter, iar înspre dreapta apare șarpele încolăcit pe un stejar cu trunchiul noduros. După tehnica execuției și grija pentru detalii, sculptura se poate încadra cronologic în perioada Antonină (sec II p. Chr). Din păcate nu se cunoaște nimic despre locul de descoperire. Se presupune doar că ar proveni de la Apulum.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax