Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO VIDEO: Sute de pelerini veniți să se închine la racla cu moaștele sfinte, adusă la Catedrala din Alba Iulia

Publicat

YouTube video

Tineri și bătrâni, sute de pelerini din toată țara au venit în zi de sărbătoare, la Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia. Cu credință în suflet și smerenie în ochi au venit să se închine la sfintele moaște ale Sfântului Cuvios Grigorie Decapolitul.

Din curtea Catedralei nu au lipsit nici tarabele cu suveniruri bisericești, de la mătanii din lemn cu cristale Swarovski ce aveau prețuri începând de la 10 lei, până la icoane și cărți bisericești toate se puteau cumpăra de către credincioșii veniți în lăcașul de cult.

moaste, catedrala pelerini

Sâmbătă de dimineață, în zi de sărbatoare, sute de credincioși din toată țara au trecut porțile Catedralei Reîntregirii din Alba Iulia.

Arhiepiscopia Ortodoxă Alba Iulia face pomenirea de peste an a Sfinților Cuvioși Mărturisitori Visarion și Sofronie și a Sfântului Mucenic Oprea, a Sfinților Preoți Mărturisitori Ioan din Galeș și Moise Măcinic din Sibiel, cunoscuți ca Sfinții Mărturisitori Ardeleni.

Veniți din Reghin, Olt sau chiar Prahova, curtea Catedralei era plină de credincioși care ascultau slujba ținută de un sobor de preoți, faceau fotografii sau vizitau împrejurimile.

moaste, catedrala pelerini

Tineri îmbrăcați în haine de sărbătoare și grupuri de bătrâni, au venit să se închine la racla cu moaștele Sfântului Cuvios Grigorie Decapolitul.

Grigorie Decapolitul s-a născut la sfârșitul secolului VIII, în jurul anului 790. A dus o viață monahală exemplară și a rămas renumit pentru dârzenia cu care a apărat cultul icoanelor.

A murit într-o mănăstire din Constantinopol, în ziua de 20 noiembrie 842.

Sfintele sale moaște, după mai multe veacuri de mutări datorate vitregiei vremurilor, au fost aduse la Mănăstirea Bistrița din județul Vâlcea, unde se află și în prezent.

În anul 1950 Sfântul Sinod a hotărât generalizarea cultului său în toată Biserica Ortodoxă Română, prăznuirea sa fiind pe 20 noiembrie.

CITEȘTE ȘI: LIVE VIDEO: Sfintele moaște ale Sfântului Cuvios Grigorie Decapolitul, la Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia

În timp ce o parte a credincioșilor așteptau linișiti să se închine la racla cu moaște, pentru o viața mai bună și sănătate, la tarabele situate în curtea și în afara Catedralei agitația era în toi.

moate, racla moste, catedrala

Credincioșii au stat la cozi să cumpere matanii din lemn sau cu pietre Swarovski, cu prețuri ce începeau de la 10 lei, iconițe, cărți despre viața sfiniților sau chiar icoane de mari dimensiuni pictate pe lemn.

Racla cu sfintele moaște a poposit la Catedrala Reîntregirii, vineri, 19 octombrie, în jurul orei 16.30, și va rămâne spre închinare până luni dimineață.

Program Liturgic: 

Sâmbătă, 20 octombrie

ora 8:00 – Utrenia și Acatistul Sfântului Grigorie Decapolitul;
ora 9:30 – Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie;
ora 11:30 – Parastas de obște pentru cei adormiți;
ora 18:00 – Vecernia mare cu Litie și Utrenia;

Duminică, 21 octombrie

ora 9:00 – Acatistul Sfinților Mărturisitori Ardeleni;
ora 10:00 – Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în sobor arhieresc;
ora 18:00 – Vecernia şi Acatistul Sfântului Grigorie Decapolitul;

Luni, 22 octombrie

ora 7:00 – Utrenia;
ora 8:00 – Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie;
ora 10:00 – Ieşirea în procesiune şi plecarea raclei cu cinstitele moaşte ale Sfântul Cuvios Grigorie Decapolitul

 

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax