Actualitate
FOTO-VIDEO: Tabără cu ateliere antice de gastronomie romană, plante medicinale, monetărie sau jocuri romane, la Alba Iulia
La Alba Iulia s-a redeschis, sâmbătă, tabăra cu ateliere antice de gastronomie romană, fierărie, monetărie sau jocuri romane. Albaiulienii și turiștii care au dorit să afle mai multe detalii despre viața dacilor și a romanilor, despre modul cum își preparau hrana, cum își confecționau hainele, uneltele sau armele, au fost așteptați, începând cu ora 11.00, pe platoul din zona Porții a III-a a Cetății Alba Carolina.
În cadrul taberei antice reconstituită sâmbătă de Garda Apulum au avut loc antrenamente militare cu Legiunea XIII Gemina și cursuri de dans antic cu Magna Nemesis. Cei mici au putut să tragă cu arcul sau să se antreneze alături de gladiatori, membrii ai formației Ludus Apulensis.
Programul evenimentului a cuprins:
– Ateliere
- gastronomie romană
- plante medicinale antice
- prelucrarea osului
- jocuri antice
- pielărie
- fierărie
- officina monetaria
- officina scriptoria
- officina militaris
– Școala micilor gladiatori / Ludus Apulensis
– Cursuri de dans antic / Magna Nemesis
– Antrenamente militare / Legiunea XIII Gemina
Albaiulienii și turiștii au avut ocazia să vadă cum era viața dacilor și a romanilor, de acum aproape 2000 de ani. Cei care au vrut să plece acasă cu un suvenir au putut achiziționa diverse obiecte, precum arcuri și săbii din lemn, monede sau diverse pendative.
Cei care au dorit și-au putut bate singuri o monedă, contra sumei de 10 lei. Baterea de monedă a reprezentat în lumea antică un important mijloc de propagandă, de afirmare și de consolidare a statului politic și militar rezervat numai împăratului și prin care, în același timp, se asigura masa monetară necesară pentru plata soldelor și activităților cotidiene. Despre sistemul monetar roman, complex, se afirmă că a luat naștere odată cu Imperiul. În ordinea valorii, principalele monede romane erau: aureus, denarius, sestertius, depondius, as, semis și quadrans. Dintre acestea, cel mai utilizat era denarul, constituind echivalentul a patru sesterți/16 ași. Un aureus echivala cu 25 de denari.
Despre prețurile practicate în Dacia Romană, în secolul II p. Ch, aflăm mai multe din tăblițele cerate descoperite la Alburnus Maior (Roșia Montană): munca prestată într-o mină de aur pentru șase luni – 70 denari, 5 miei – 18 denari, 1 purcel – 5 denari, pâine albă – 2 denari, tămâie de primă calitate – 3 denari, o sclavă minoră – 225 denari, o jumătate de casă – 300 denari.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News