Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO-VIDEO: Ziua Eroilor la Alba Iulia. Festivitate de comemorare, la Cimitirul Eroilor din municipiu, cu oficialităţi locale

Publicat

IMG_1100 Ziua Eroilor a fost marcată joi, 25 mai, la Alba Iulia, printr-o festivitate de comemorare a eroilor patriei. În semn de omagiu și recunoștință, la Cimitirul Eroilor din municipiu a fost oficiată o slujbă religioasă și au fost depuse coroane de flori.

Ziua Eroilor, sărbătoare națională a poporului român, este celebrată în fiecare an, de Ziua Înălțării Domnului, mare sărbătoare creștină, care marchează înălțarea la cer a lui Iisus Hristos, la 40 de zile după Înviere. Astfel, anul acesta, Ziua Eroilor este sărbătorită la 25 mai, în memoria celor căzuți de-a lungul veacurilor pe câmpurile de luptă, pentru credință, libertate, dreptate și pentru apărarea țării și întregirea neamului.

Vezi şi Înălţarea Domnului. Tradiţii şi superstiţii de Ispas, la 40 de zile după Înviere. Ziua în care sunt comemoraţi eroii români

Evenimentul de la Cimitirul Eroilor din Alba Iulia a început în jurul orei 12.00 cu intonarea Imnului Național al României, urmat de un ceremonial religios și alocuțiuni privind semnificația zilei.

YouTube video

La manifestările de la Cimitirul Eroilor au participat, printre alții, reprezentanți ai Instituției Prefectului Județului Alba, Consiliului Județean Alba, Primăriei municipiului Alba Iulia, Arhiepiscopiei Ortodoxe Române, unităților militare din Garnizoana Alba Iulia, Direcției Județene de Informații Alba, Oficiului Județean de Telecomunicații Speciale, Cercului Militar Alba Iulia, Asociației Veteranilor de Război „Regele Ferdinand I”, Asociației Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere și reprezentanți ai partidelor politice.

La finalul evenimentului, toți cei prezenți au ținut un moment de reculegere. A urmat defilarea Gărzii de Onoare, compusă din elevii clasei a X-a de la Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” din Alba Iulia.

În semn de recunoștință pentru sacrificiul suprem al ostașilor căzuți la datorie în timpul Primului Război Mondial, Tratatul de la Versailles, semnat de fostele țări beligerante, în 1919, prevedea, printre altele, obligativitatea întreținerii mormintelor ostașilor îngropați pe teritoriile statelor respective, precum și a operelor comemorative de război dedicate acestora.

În România, care a pierdut în prima mare conflagrație a secolului al XX-lea aproape un milion de militari și civili, prevederile Tratatului de la Versailles s-au concretizat prin Decretul-lege nr. 1693/4 mai 1920, care a stabilit ca Ziua Eroilor să fie sărbătorită cu prilejul Zilei Înălțării Domnului Iisus Hristos, dată decretată sărbătoare națională a poporului român. Țara noastră a devenit, astfel, primul stat care i-a asimilat pe eroii străini celor naționali, potrivit site-ului Ligii Militarilor Profesioniști.

În anul 1948, având în vedere noua conjunctură politică, prin Decretul nr. 71/1948, Ziua Eroilor a fost stabilită pe data de 9 mai, abrogându-se, astfel, prevederile anterioare. Ulterior, prin Decretul nr. 117/1975 privind regimul mormintelor și operelor comemorative de război, s-a menținut prevederea potrivit căreia Ziua Eroilor era celebrată la 9 mai, cu prilejul Zilei Independenței de Stat a României și a Victoriei asupra Fascismului.

După 1990, ca urmare a demersurilor Ministerului Apărării Naționale, Ziua Eroilor nu s-a mai sărbătorit la 9 mai, ci de Ziua Înălțării Domnului. Prin Legea nr. 48/1995, se proclama Ziua Eroilor, sărbătoare națională a poporului român, cea de-a patruzecea zi de la Sfintele Paști — Ziua Înălțării Domnului Iisus Hristos—, potrivit tradiției românești. Actul a fost amendat de către Legea 379/2003 privind regimul mormintelor și operelor comemorative de război, care prevede celebrarea acestei zile la aceeași dată.

La 4 mai 1920, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât, pentru prima dată, ca Ziua Eroilor să fie celebrată la praznicul Înălțării Domnului, decizie consfințită ulterior prin hotărârile sinodale din 1999 și din 2001, prin care această zi a fost proclamată sărbătoare națională bisericească, potrivit site-ului crestinortodox.ro.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax