Eveniment
FOTO-VIDEO: Ziua pompierilor, sărbătorită la Alba Iulia. Tehnica folosită de ISU în intervenții, prezentată în Piața Cetății
Ziua Pompierilor este sărbătorită miercuri, în Piața Cetății din Alba Iulia. ISU Alba a pregătit, pentru locuitori de toate vârstele, mai multe activități.
Astăzi se împlinesc 175 de ani în care pompierii militari români își duc misiunile în slujba semenilor, sub deviza „Curaj și Devotament”.
Sunt organizate ateliere interactive, expoziţie cu tehnică, activități de informare preventivă.
În Piața Cetății, pompierii au adus autospeciale și elemente de tehnică folosite la intervenții.
Printre altele, au fost prezentate camera de termoviziune, sfera împortiva incendiilor sau un aparat folosit la descarcerare:
Primii vizitatori la evenimentul organizat de ISU Alba au fost copiii.
Aceștia au aflat detalii interesante despre activitatea pompierilor.
13 septembrie, Ziua Pompierilor din România
La 13 septembrie 2023 este marcată, anual, Ziua pompierilor, pentru aducerea în planul public a eroismului pompierilor militari, în bătălia din Dealul Spirii împotriva forţelor otomane, pentru apărarea Revoluţiei de la 1848.
Pentru a înăbuşi mişcarea de revoltă din Ţara Românească, la 13 septembrie 1848, forţele otomane conduse de generalul Fuad Paşa au intrat în Bucureşti, potrivit volumului „Istoria României în Date” (2003).
Locotenenţa Domnească a dat ordin, la 12 septembrie 1848, colonelului Radu Golescu, comandant al Regimentului 2 Infanterie şi şef al garnizoanei Capitalei, să desfăşoare, în ziua următoare, subunităţi în Dealul Spirii, pentru a întâmpina forţele otomane formate din aproape 6.000 de ostaşi, potrivit ISU Alba.
La 13 septembrie 1848, înainte de sosirea forţelor otomane, a avut loc înmânarea noilor drapele ale Regimentului 2 Infanterie, ceea ce avea să contribuie la întărirea moralului şi dăruirii ostaşilor români.
Convinşi de iminenţa declanşării conflictului armat cu forţele otomane, ostaşii Companiei de Pompieri au cerut să se alăture trupelor la cazarma din Dealul Spirii. În acea zi s-a desfăşurat bătălia din Dealul Spirii, ultima confruntare armată de pe teritoriul românesc între contingente militare ale Ţării Româneşti şi otomane.
Pompierii au luptat eroic în faţa unui adversar net superior numeric. Bătălia a rămas în istorie sub denumirea „baia de sânge de la Bucureşti”, peste jumătate din efectivul companiei de pompieri au murit în luptă.
Actul eroic de la 13 septembrie 1848 reprezintă una dintre cele mai importante date din istoria armei pompierilor. Este celebrată drept Ziua pompierilor, fiind marcată prin Hotărârea de Guvern nr. 492/1997.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News