Actualitate
FOTO: Volum cu peste 100 de documente din perioada Mavrocordaţilor, lansat la Arhivele Alba. Mărturii structurate cronologic
Volumul „Istorie în documente: Mavrocordaţii (1711 – 1786)” a fost lansat luni, 19 octombrie, la Serviciul Judeţean Alba al Arhivelor Naţionale. Este vorba despre un album foto-documentar cu peste 100 de documente, structurat cronologic şi descrieri în română şi engleză.
Volumul este îngrijit de Claudiu-Victor Turcitu, doctorand al Universităţii din Atena, coordonator al Biroului Arhive Medievale, Fonduri Personale şi Colecţii din cadrul Arhivelor Naţionale Istorice Centrale.
„Am încercat să fie de o condiție grafică excepțională. Am încercat să cuprind documente din 130 de fonduri mănăstirești, a trebuit să urmăresc inventarele, scrise de mână, la stadiul de piesă arhivistică. A trebuit să stau să citesc peste 400 de documente în chirilică. Am realizat albumul și în format electronic pe suport DVD, pentru a putea fi mărit documentul. În primul capitol am încercat să cuprind toate documentele, inclusiv reformele Mavrocordaților. Este o perioadă anterioară la ceea ce s-a manifestat în Transilvania, de exemplu desființarea iobăgiei de-abia la 1785, în Țara Românească a fost la 1746 și în Moldova la 1749. Partea a doua cuprinde elementele de validare, o descriere atât diplomatică a sigiliilor și a reprezentărilor sigilare cât și imaginea acestor sigilii”, a transmis Claudiu-Victor Turcitu.
Realizarea acestui volum foto-documentar a fost posibilă cu sprijinul Ministerului Culturii, prin Administraţia Fondului Cultural Naţional. Alături de Arhivele Naţionale ale României, principalul partener al Asociaţiei DAR Development, în desăvârşirea acestui proiect editorial, se evidenţiază sprijinul oferit de către Universitatea din Bucureşti, Departamentul de Filologie Clasică şi Neogreacă al Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine, precum şi aportul dat de către Fundaţia Culturală Greacă pentru diseminarea rezultatului final al proiectului, transmit organizatorii.
Albumul foto-documentar dedicat Mavrocordaţilor cuprinde un număr de 115 documente, inclusiv 7 suluri de peste 2 m lungime, fiind structurat cronologic, în două părţi: mărturii documentare şi mărturii sigiliografe. În cadrul fiecărei părţi, documentele şi sigiliile sunt prezentate cronologic şi beneficiază de rezumate şi descrieri ale conţinutului şi particularităţilor diplomatice ale fiecăruia, atât în limba română, cât şi în limba engleză.
În plus, acest album este însoţit de o variantă electronică, în format fluid-book, ce va da posibilitatea specialiştilor să acceseze conţinutul în formaţional detaliat al fiecărui document.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News