Connect with us
Advertisement

Eveniment

FOTO Voluntari de toate vârstele din Ighiel au strâns zeci de saci de gunoaie din zona Lacului Iezer: Să învățăm să prețuim natura

Publicat

Mai mulți voluntari din Ighiel și Ighiu, de la copii de 4 ani până la adulți, mămici, tineri și adolescenți, au organiazat sâmbătă, 30 aprilie o amplă campanie de strângere de gunoaie, din zona Lacului Iezer. 

A fost o activitate prin care cei mici au învățat să protejeze natura și un mesaj pentru cei care nu au cei șapte ani de acasă și aruncă gunoaie la întâmplare.

Citește și VIDEO REPORTAJ Metoda inedită de adunare a gunoaielor din lacul Obreja de Căpâlna. Mizeria din apă, curățată cu un utilaj plutitor

La sfârșit au fost strânși zeci de saci plini cu PET-uri, cutii de aluminiu, dar și alte gunoaie aruncate prin natură.

”Acțiunea de ecologizare a avut loc sâmbătă 30 aprilie. Ne-am adunat toți voluntarii la 9 și jumătate în fața bisericii din Ighiel, de unde am pornit cu toții spre Iezer.

Ne-am organizat în 4 echipe și ne-am repartizat pe zone în funcție de dificultate deoarece am avut cu noi voluntari de la 4 ani până la 48 ani, mămici cu copii mici, care s-au bucurat de natură, copii tineri și adolescenți, pe care încercăm să îi încurajăm să protejeze natura și cărora încercăm să le transmitem că astfel de acțiuni nu sunt o rușine pentru ei, ci o lecție pentru cei care nu au cei 7 ani de acasă și care nu știu să prețuiască natura din jurul lor.

Am avut voluntari și membri ai TNL Ighiu. Am încercat să acoperim o suprafață cât mai mare: zona lacului Iezer, Valea Ouălor, Pârâul Braicu și Valea Ighielului de la ieșire din sat/intrare în pădure până la Iezer.

Copiii cu vârste până în 10 ani au rămas într-o zonă ușoară unde au adunat gunoaiele prin joacă sub supravegherea adulților.

Ceilalți au acoperit zonele care presupuneau un efort fizic mai mare. Din păcate deșeurile cele mai multe nu sunt la drum, ci mai mult prin vale, pe marginea apei.

Cele mai des întâlnite sunt PET-urile, sticlele de sticla și dozele de aluminiu. Dar din când în când găsim și borcane, cutii de conserve, plase pline aruncate sub drum.

Cea mai grea și mai dificilă zona este zona cheilor unde doar adulții intră fiind stâncos și abrupt.

Din păcate în aceasta zonă nu am putut niciodată face curat cum trebuie fiind o zonă în care se aruncă gunoaie des: de la pamperși folosiți, la blănuri de oi, sticle, borcane, și din păcate și animale moarte.

Acesta e al șaptelea an în care facem aceasta acțiune. Doar în 2020 am sărit-o, fiind pandemia. La sfârșitul acțiunii ne-am adunat cu toții la unul din voluntari în grădină, unde am servit o felie de pizza, gogoși de casă, un pahar de suc.

Am împărțit dulciuri copiilor, i-am antrenat în jocuri”, a declarat unul dintre voluntari, pentru alba24.ro.

Voluntarii au transmis mulțumiri primăriei Ighiu pentru ajutorul la ridicarea gunoaielor, dar și sponsorilor care au susținut acțiunea.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. kretz

    duminică, 01.05.2022 at 20:18

    foarte frumos, dar garda de mediu si primariile din zonă de ce dorm? câta vreme nu se vor da amenzi din greu pt grataragi si locos care aruncă blanuri si animale moarte nu se va rezolva nimic. actiunile de volutariat sunt superbe da nu rezolva nimic de durată. vine sezonul de grătare si intr-o lună totul va fi la fel. se poate lua model de la valea cerbului (busteni) unde pana acum cativa ani erau la fel munti de gunoaie, da a fost ales alt primar, politia locala patruleaza in week-end si dă amenzi gârlă si acum este foarte curat

  2. Gogu

    duminică, 01.05.2022 at 22:24

    Șapte ani de acasă…

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement