Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Zeci de credincioşi au participat la slujba de sfinţire a apei, cu ocazia sărbătorii Izvorul Tămăduirii, la Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia


Publicat

DSC_0607Cu ocazia sărbătorii Izvorul Tămăduirii, zeci de credincioşi din Alba Iulia au participat, vineri, la slujba de sfinţire a apei, de la Catedrala Reîntregirii din oraş. Agheasma Mică va putea fi folosită tot timpul anului. Potrivit credinţei populare, gospodarii stropesc cu apă sfinţită grădinile, livezile şi animalele din curte, pentru a le proteja şi a avea un an bogat în recolte.

Slujba de sfinţire a apei – Agheasma Mică are loc de mai multe ori pe an, cu diferite ocazii. De Bobotează, în ianuarie, se oficiază Agheasma Mare. Despre apa sfinţită se spune că are proprietăţi deosebite, vindecă boli, întărește sănătatea şi aduce liniştea în casă.

De Izvorul Tămăduirii, se sfințesc apele

Creștinii ortodocși vin în această zi la biserică pentru a lua parte la slujba de sfințire a apei, cunoscută și sub numele de Agheasma Mică.

După ce preotul a sfințit apa, îi stropește pe credincioși în timp ce se cântă troparul: „Mântuiește, Doamne, poporul Tău, și binecuvintează moștenirea Ta, biruința binecredincioșilor creștini asupra celui potrivnic dăruiește, și cu crucea Ta păzește pe poporul Tău”. Astfel, s-a reținut în popor că scopul urmărit prin „aiasmă” este de a alunga „arătarea urâtă și rea”, adică duhul cel rău.

Sfinţirea cea mică a apei se săvârşeşte oricând este nevoie, în biserică sau în casele credincioşilor, potrivit creştinortodox.ro. În biserică, agheasma mică se sfinţeste la începutul fiecărei luni calendaristice, iar pe la casele credincioşilor, oricând este nevoie, mai ales în zile in care se ţine post (de obicei, miercuri sau vineri). De asemenea, Agheasma mică se sfinţeşte şi în ziua de prăznuire a Izvorului Tămăduirii.

După cum spune chiar rugăciunea rostită în cadrul slujbei de sfinţire, aghiasma are puterea de a alunga duhurile necurate din casele creştinilor şi de a curăţi mintea de gândurile cele rele de peste zi.

Cu această apă sfinţită, preoţii stropesc spre sfinţire credincioşii, biserica şi casele acestora. Unii preoţi obişnuiesc să binecuvinteze cu aghiasma credincioşii, dupa sfintele slujbe.

DSC_0605În vechime, mai ales pe la sate, preoţii stropeau casele şi curţile credincioşilor la începutul fiecărei luni. „Cu aghiasma se stropesc: casa şi lucrurile din ea, curtea şi grădina, maşinile, vitele, ogoarele, viile şi livezile, pentru a le feri Dumnezeu de rele”.

Fiind folosită numai în cantităţi mici, agheasma nu trebuie să fie înmulţită şi nu se strică niciodată. Daca agheasma capătă însă un miros neplăcut, din cauza vasului în care a fost păstrată şi nu mai poate fi folosită, aceasta se varsă într-o apă curgătoare curată sau la rădăcina unui copac.

Gospodarii aruncă apa sfinţită peste vite

Mai ales în mediul rural, gospodarii aruncă apă sfinţită peste vitele de povară, pentru ca acestea să fie sănătoase şi să lucreze cu spor la lucrările agricole.

Cu apă sfinţită se stropesc grădinile şi livezile

Pentru a avea un an bogat, gospodarii stropesc cu apă sfinţită în ziua praznicului grădinile şi livezile. Totodată, acest ritual protejează recoltele de efectele grindinei.

Legământul Juvenil

În această zi, în unele zone ale țării, tinerii adolescenți fac legământul juvenil. Acest legământ se făcea, cu sau fără martori, în casă, în grădini sau în jurul unui copac înflorit. Tinerii treceau prin mai multe momente rituale prin care făceau jurământul respectiv: pronunțarea cu voce tare a jurământului, schimbul colacului și al altor obiecte cu valoare simbolică, de obicei o oală sau o strachină din lut, însoțite întotdeauna de o lumânare aprinsă, îmbrățișarea frățească, ospătarea cu alimente rituale și dansul.

Citeşte mai multe detalii despre originile sărbătorii vechi de 1500 de ani:

IZVORUL TĂMĂDUIRII: Tradiţii şi superstiţii legate de sărbătoare. Ce nu e bine să faci în această zi, despre Agheasma Mică şi Jurământul Juvenil

foto: Daniel BlossDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

InfoTrafic: Restricții de circulație până marți pe autostrada A1 Sebeș-Sibiu. Tronsonul vizat și atenționări pentru șoferi

Publicat

Circulația rutieră este restricționată până marți, 11 mai, inclusiv pe timpul nopții, pe autostrada A1 Sebeș-Sibiu, la Săliște. În zonă se efectuează lucrări.

Centrul InfoTrafic din Inspectoratul General al Poliției Române informează că pe sensul către Sibiu al autostrăzii A1 Sibiu-Deva, între kilometrii 276 – 274, pe raza localității Săliște, județul Sibiu, au loc până mâine, 11 mai, lucrări de asfaltare a carosabilului.

Circulația este restricționată pe banda de urgență și banda numărul 1, restricția fiind valabilă și pe timpul nopții.

Conducătorii auto sunt sfătuiți să respecte semnificația semnalizării instituite temporar, circulând cu viteza adaptată condițiilor de trafic și să semnalizeze din timp intenția de schimbare a benzii de circulație.

sursă: politiaromana.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Premierul României, Florin Cîțu: Persoanele care s-au vaccinat ar trebui să beneficieze de o viață normală

Publicat

Premierul României, Florin Cîțu, a făcut o serie de declarații referitoare la revenirea la o viață normală a celor care s-au vaccinat anti COVID-19. 

Întrebat dacă persoanele care s-au vaccinat ar putea primi permisiunea de a renunţa la masca de protecţie în spaţiile publice deschise, premierul a spus că „din punctul meu de vedere, persoanele vaccinate ar trebui să beneficieze de o viaţă normală”, a declarat Florin Cîțu, citat de DCnews.ro

Ulterior, întrebat dacă s-a referit la persoanele vaccinate cu o singură doză sau cu ambele doze de vaccin, Florin Cîţu a spus doar că este vorba despre „persoanele vaccinate”.

Referitor la posibilitatea ca restricţiile să fie relaxate pe localităţi, în funcţie de rata de vaccinare, Florin Cîţu a spus că nu poate da un răspuns acum.

„Toate scenariile sunt pe masă. Mi se pare normal ca persoanele vaccinate şi care nu mai reprezintă un pericol pentru societate să poată să îşi reia viaţa la normal”, a mai spus premierul.

Un document care prevede mai multe măsuri ce ar putea fi luate de autorități de la 1 iunie 2021 a fost făcut public.

Masca de protecție nu ar mai fi obligatorie dacă se va ajunge la un grad de vaccinare de 50%. Același lucru ar trebui să se întâmple și în spațiile publice, însă aici gradul de vaccinare ar trebui să crească la 70%.

Ce se întâmplă cu HoReCa

Pragul ce privește gradul de ocupare de 70% în industria hotelieră va fi eliminat, iar evenimentele private ar putea fi organizate doar cu persoane vaccinate.

La piscină ar putea merge doar persoanele vaccinate sau cele care dovedesc că au fost infectate.

În baruri și restaurante se elimină orice restricție privind capacitatea de servire. Dacă incidența Covid crește între 3 și 7,5 cazuri la mia de locuitori restaurantele rămân deschise doar pentru persoanele vaccinate.

Nunți și botezuri?

Nunțile și botezurile cu mai mult de 20 de persoane ar putea fi reluate doar pentru persoanele vaccinate.

Toate măsurile urmează să fie discutate în ședința Comitetului Interministerial pentru Revenirea la Normalitate.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Primăria Aiud: Concurs pentru ocuparea unui post de inspector la Direcția de Asistență Socială. Condiții pentru candidați

Publicat

primaria aiud

Primăria Municipiului Aiud organizează la sediul instituției, din str. Cuza Vodă, nr. 1, concurs de recrutare pentru ocuparea pe durată nedeterminată a postului vacant, funcție publică de execuție de inspector, clasa I, grad profesional debutant din cadrul Direcției de Asistență Socială a municipiului Aiud, Compartiment Beneficii Sociale și Autoritate Tutelară din subordinea Consiliului Local al municipiului Aiud.

Concursul este organizat în baza art. II din Legea nr.203/2020 pentru modificarea şi completarea Legii nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Durata timpului de muncă pentru funcția publică de execuție de inspector, clasa I, grad profesional debutant este de 8h/zi, respectiv 40h/săptămână, respectiv durată normală a timpului de muncă.

Candidaţii trebuie să îndeplinească condiţiile de ocupare a unei funcții publice, prevăzute la art. 465 din O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare.

Condiţiile de participare la concurs pentru postul de inspector, clasa I, grad profesional debutant:

– studii universitare de licență absolvite cu diplomă de licență sau echivalentă.

Condiţiile de desfăşurare a concursului:

–  Proba scrisă: 14.06.2021, ora 11:00 – sediul Primăriei Municipiului Aiud, sala Ion I.C.Brătianu;

– Interviul: se va susţine într-un termen de maximum 5 zile lucrătoare de la data susţinerii probei scrise.

– Dosarele de înscriere la concurs se depun în perioada 10.05.2021 – 31.05.2021 (ora 16:00), la sediul Primăriei Municipiului Aiud.

Condiţiile de participare şi condiţiile de desfăşurare a concursului, bibliografia, tematica, atribuțiile stabilite în fișa postului, precum şi alte date necesare desfăşurării concursului se afişează la sediul Primăriei Municipiului Aiud şi pe site-ul instituției: www.aiud.ro.

Relații suplimentare se pot obţine la sediul Primăriei Municipiului Aiud, situată în Aiud, str. Cuza Vodă, nr. 1, număr de telefon 0258 861 310, interior 1013/fax 0258 861280, e-mail: resurse@aiud.ro, persoana de contact: Morar Angela, consilier în cadrul Biroului Resurse Umane, Control Intern, precum și de pe site-ul instituției: www.aiud.ro.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Rotary Alba Iulia a donat echipamente medicale în valoare de peste 40.000 de dolari, Centrului Maria Beatrice

Publicat

Rotary Alba Iulia a reușit, cu ajutorul colegilor din 12 cluburi din țară și din străinătate, să doneze Centrului ”Maria Beatrice” din Alba Iulia, echipamente de peste 40.000 de dolari.

Echipamentele vor ajuta și în același timp diversifica gama de tratamente de care pacienții centrului beneficiază.

Proiectul a fost demarat acum cinci ani, în urma unei vizite la centrul medical. Luni, 10 mai, peste 30 de membri Rotary au participat la evenimentul de predare a echipamentelor.

Ce echipamente au fost donate: 

Aparat de recuperare pentru genunchi

Aparat de recuperare pentru încheietura mâinii

Aparat de recuperare musculatură picioare

Masă de elongație coloană vertebrală Platinum

Placă oscilantă Galileo

Aparatură cameră senzorială

Care au fost partenerii din proiect

Parteneri internaționali

Rotary Club Tabor – Czech Republic

Rotary Club Hof-Bayerisches Vogtland – Germany

Rotary Club Troyes Comtes de Champagne – France

Rotary Club Rothenburg ob der Tauber – Germany

District 1880-Germany

Rotary Club Paris Concorde – France

Rotary Club Boca Raton – USA

Rotary Club Modi’in – Israel

Rotary Club Weiz – Austria

District 1910 – Austria

Parteneri din România

Rotary Club Deva Castrum

Rotary Club Hațeg

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate