Actualitate
FOTO: Ziare şi reviste ale şcolilor, cultural-literare, tehnice şi buletine oficiale din secolele XIX-XX, prezentate la Muzeul Unirii din Alba Iulia
La Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia a vut loc, joi, vernisajul expoziţiei „Din publicațiile vremii (sec. XIX-XX)”, în care sunt prezentate 281 de reviste şi ziare în limba română, maghiară și germană. Ideea unei expoziţii pe această temă a apărut în urma unei inventarieri digitalizate a periodicelor din biblioteca muzeului. Printre cele mai importante ziare expuse se regăseşte Gazeta Oficială a Consiliului Dirigent al Transilvaniei, Banatului şi părţilor româneşti din Ungaria (1918-1920) din Sibiu, „Gazeta de Transilvania” a lui George Bariţiu, care apărut prima dată la sfârşitul secolului IX, în cadrul expoziţiei fiind scos la lumină numărul editat în decembrie 1918.
„Am încercat să facem o selecţie ca să avem un curs tematic logic al expoziţie. De aceea am mers pe ideea de a prezenta periodice administrative ziare, în special cele care au apăruta în mediul local, în Alba Iulia, Blaj, Aiud, publicaţii aparţinând diferitelor instituţii de învăţământ, publicaţii culturale”, a spus Florin Bogdan, unul dintre membrii echipei care a organizat această expoziţie.
O mare parte a expoziţiei a fost dedicată publicaţiilor cultural-literare, iar printre acestea mai sunt reviste şi ziare de specialitate şi din domeniul tehnic.
Bogdan a precizat că la nivel administrativ au fost expuse Monitoarele Oficiale ale Comitatului Alba de Jos, ale judeţului Alba de Jos şi apoi intrând în componeţa ţinutului Mureş – Turda. Exemplarul expus este din 1940.
O altă publicaţie este Buletinul Oficial al Municipiului Alba Iulia, care conţine hotărârile administraţiei locale pe anii 1947-1948, fiind expus un număr din 1948.
Dintre ziarele judeţului Alba în biblioteca muzeului păstrează exemplare ale ziarului „Unirea” care a părut la Blaj în perioada 1891 – 1945.
Dintre ziarele locale în limba maghiară, cea mai importantă publicaţie apărută la Alba Iuli este „Közművelődes”. Un ziar cultural al cărui redactor, între anii 1878 – 1916, a fost Adalbert Cserni, primul director al Muzeului Naţional al Unirii. Pentru expunere au fost folosite numerele apărute în 1882.
Publicaţiile în limba germană care pot fi văzute la muzeu cuprind anuare ale ale gimnaziilor evanghelice din Sebeş periodice editate între anii 1878 – 1941, în colecţia muzeului regăsindu-se cele din anii 1893-1912, tipărirea lor făcându-se la Sibiu.
Reviste cultural-istorice precum „Convorbiri literare”, „Dacia istorică”, culturale şi umoristice apărute în judeţul Bihor, „Vulturul„ şi cele „Cele trei Crişuri” sunt doar câteva dintre publicaţiile care pot fi văzute la muzeu.
„Grafica română. Maşini de cules” este una dintre cele mai importante publicaţii din domeniul tehnic, care a apărut la Bucureşti, numărul aferent lunilor mai – iunie din 1927 fiind cele expuse unde este făcută o prezentare a tehnicii tiparului şi pot fi regăsite spaţii largi pentru reclame dedicate producătorilor de tehnică tipografică.
În cazul publicaţiilor dedicate faunei şi florei, la expoziţie este prezentat Buletinul Grădinii Botanice şi al Muzeului Botanic de la Universitatea din Cluj.
Expoziția poate fi vizitată în perioada 29 mai – 29 iunie 2014.
Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Alba, Primăria Municipiului Alba Iulia, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, Direcția Județeană pentru Cultură Alba și Asociația “Prietenii Muzeului Unirii”.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News