Connect with us
Advertisement

Actualitate

FOTO: Ziua maghiarilor de pretutindeni, la Școala Gimnazială „Toma Cocișiu” din Blaj

Publicat

Data de 15 martie 1848 a căpătat o valoare de simbol, marcând începutul luptei pentru libertate a națiunii maghiare, devenind ulterior ziua națională a tuturor maghiarilor. Cu această ocazie, elevii claselor V-VIII – secția maghiară de la Școala Gimnazială „Toma Cocișiu” din Blaj au desfășurat mai multe activități, în cadrul proiectului „Ziua maghiarilor de pretutindeni”.

Proiectul „Ziua maghiarilor de pretutindeni” derulat la Școala Gimnazială „Toma Cocișiu” din Blaj, condusă de director prof. Alina Maria Dulău, a fost inițiat și coordonat de prof. Judit Molnar și prof. Andreea Szekely, în colaborare cu prof. Ilonka Tudosie, beneficiari fiind elevii claselor V-VIII de la secția maghiară și a avut ca scop:

  • Promovarea prin cântec și poezie a tradițiilor și obiceiurilor locale a naționalității maghiare, a frumuseții artei populare, a meșteșugurilor tradiționale atât de mult apreciate în țară cât și în afara ei, preluate și transmise generațiilor următoare, pentru a sădi în inimile copiilor dragostea pentru frumos și autentic, armonie, grație, ritm
  • Identificarea valorilor istorice locale și conștientizarea elevilor privind rădăcinile neamului
  • Stimularea creativității și a expresivității în lucrări care să evidențieze tradiția și istoria maghiară

  • Consolidarea colaborării între școală, familie, comunitate în scopul orientării și aprecierii valorilor tradiționale

Activitatea „Ziua maghiarilor de pretutindeni” a fost transmisă live, din inițiativa și prin coordonarea inspectorului școlar pentru minorități de la ISJ Alba, prof. Timeea Nagy, în proiect fiind implicate și Colegiul Național „Bethlen Gabor” din Aiud și Școlile Gimnaziale din Lunca Mureșului și Rimetea.

Sincere felicitări elevilor și cadrelor de la secția maghiară din școală, care au desfășurat această frumoasă activitate. Vă doresc multă sănătate, mult succes în viitor și La mulți ani profesorilor, elevilor și părinților voștri!”, a spus director prof. Alina Maria Dulău.

A fost un bun prilej de a sărbători comunitatea maghiară și relațiile de bună conviețuire care s-au dezvoltat în școala noastră, de-a lungul timpului, cu elevii din clasele V-VIII și cadrele didactice de la secția maghiară. Prin această activitate s-a marcat împlinirea a 170 de ani de la momentul istoric în care revoluționarii maghiari s-au alăturat mișcării europene de eliberare națională”, a transmis prof. Mona – Carmen Cârnaț, purtătorul de cuvânt al școlii.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement