Eveniment
Franța reintroduce controalele la frontierele terestre, maritime și aeriene, de la 1 noiembrie. Spațiul Schengen, nefuncțional
Franța reintroduce controalele la frontierele terestre, maritime și aeriene. Măsura intră în vigoare în data de 1 noiembrie 2024 și va fi menținută până în 30 aprilie 2025.
Măsura era deja în vigoare la granița cu Italia, dar va fi extinsă de vineri și la granițele cu Luxemburg, Belgia, Germania, Elveţia și Spania.
Franța motivează decizia prin amenințări la adresa securității interne, potrivit site-ului Comisiei Europene.
”Amenințări grave la adresa politicii publice, ordinii publice și securității interne, reprezentate de activitățile teroriste la nivel înalt, prezența tot mai mare a rețelelor criminale care facilitează migrația neregulată și contrabanda și fluxurile de migrație care riscă infiltrarea persoanelor radicalizate, precum și trecerile neregulate pe Granițele Mânecii și Mării Nordului, împreună cu violența în creștere în rândul migranților, în special în zonele de coastă din nord, cum ar fi Dunkerque și Calais, ducând la situații tensionate și periculoase implicarea atât a migranților, cât și a forțelor de ordine; se învecinează cu Belgia, Luxemburg, Germania, Confederația Elvețiană, Italia și Spania (terrestre, aeriene și maritime)”, precizează site-ul Comisiei Europene.
Mai multe țări europene, au făcut același lucru: Germania, Slovenia sau Austria, iar altele o vor face în perioada următoare.
Codul frontierelor Schengen (SBC) oferă statelor membre capacitatea de a reintroduce temporar controlul la frontierele la frontierele interne în cazul unei amenințări grave la adresa ordinii publice sau a securității interne.
Reintroducerea controlului la frontierele la frontierele interne trebuie aplicată ca măsură de ultimă instanță, în situații excepționale, și trebuie să respecte principiul proporționalității, mai precizează Comisia Europeană.
Durata unei astfel de reintroduceri temporare a controlului la frontieră la frontierele interne este limitată în timp, în funcție de temeiul juridic invocat de statul membru care introduce un astfel de control la frontieră.
Domeniul de aplicare și durata reintroducerii controlului la frontieră ar trebui limitate la minimul necesar pentru a răspunde amenințării în cauză. Reintroducerea controlului la frontieră la frontiera internă ar trebui utilizată doar ca măsură de ultimă instanță.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News