Connect with us
Advertisement

Actualitate

UPDATE: Germania introduce controlul pașapoartelor la toate frontierele terestre. Care este motivul

Publicat

Germania introduce controlul pașapoartelor la toate frontierele terestre. Ministrul de interne german, Nancy Faeser, a dat dispoziţie să fie reluat controlul paşapoartelor la toate frontierele terestre.

Măsura este dispusă în tentativa de reducere drastică a numărului de persoane care intră în ţară fără viză, au declarat luni surse guvernamentale pentru agenţia dpa.

Potrivit sursele, Faeser a informat Comisia Europeană despre această măsură.

Controalele la frontiere au ca scop atât să limiteze migraţia ilegală, cât şi să combată ameninţările reprezentate de grupări teroriste islamiste şi organizaţii de criminalitate transfrontalieră.

Toţi vecinii Germaniei fac parte, ca şi aceasta, din spaţiul Schengen de liberă circulaţie a persoanelor.

Germania introduce controlul pașapoartelor la toate frontierele terestre. Context

Însă, încă din octombrie 2023, Germania a reintrodus unele controale la frontierele cu Elveţia, Cehia şi Polonia, spre a-i descuraja pe migranţi.

Aceste controale la graniţe au fost introduse, în mod oficial, doar temporar, însă au fost prelungite în mod repetat de Berlin.

Verificări similare sunt în vigoare temporar din septembrie 2015 la frontiera cu Austria.

Potrivit surselor citate de dpa, actuala coaliţie de guvernare a elaborat planuri extinse de a interzice intrarea unor migranţi, în conformitate cu legislaţia UE. Aceasta vine după ce blocul conservator de opoziţie CDU/CSU a cerut introducerea unor astfel de măsuri.

Deocamdată nu au fost dezvăluite detalii suplimentare despre propunere, potrivit Agerpres.

UPDATE: Decizia Guvernului german

Guvernul german a anunţat luni că, de la 16 septembrie, introduce temporar controale la toate frontierele terestre, cu obiectivul de ‘a reduce imigraţia clandestină şi a spori securitatea internă’, transmit AFP şi Reuters.

Începând din 16 septembrie, vor fi introduse pentru o perioadă de 6 luni controale la frontierele cu Franţa, Luxemburg, Olanda, Belgia şi Danemarca, a detaliat un comunicat al Ministerului de Interne.

Controalele li se vor adăuga celor deja în vigoare la graniţele cu Polonia, Cehia, Austria şi Elveţia.

Politica de azil şi imigraţie a revenit în centrul dezbaterilor în Germania odată cu ascensiunea puternică a partidului Alternativa pentru Germania (AfD, extrema dreaptă), care a obţinut rezultate record în alegerile din landurile estice Turingia, unde s-a plasat pe primul loc, şi Saxonia pe 1 septembrie.

Peste două săptămâni vor avea loc alegeri şi în Brandenburg, unde Partidul Social Democrat (SPD) al cancelarului Olaf Scholz şi ministrului de interne Nancy Faeser încearcă să păstreze controlul guvernării.

Întărirea controalelor

În comunicatul de luni, guvernul federal declară că întărirea controalelor este necesară pentru ‘protecţia securităţii interne împotriva ameninţărilor actuale ale terorismului islamist şi criminalităţii transfrontaliere’, la două săptămâni după atentatul de la Solingen revendicat de gruparea Statul Islamic.

Berlinul îşi explică decizia şi prin ‘capacităţile limitate ale municipalităţilor în materie de găzduire, educaţie şi integrare’ a refugiaţilor şi solicitanţilor de azil primiţi în ţară.

Ministerul de Interne a precizat că a notificat Comisia Europeană despre noile controale, fiind vorba despre măsuri excepţionale pe teritoriul UE.

De altfel, impunerea controalelor temporare la frontiere ar putea fi un alt test pentru unitatea UE.

După atacul de la Solingen, al cărui autor prezumat este un sirian de 26 de ani care ar fi trebuit expulzat, coaliţia condusă de Scholz a introdus unele măsuri în materie de control al imigraţiei.

Guvernul a anunţat desfiinţarea ajutoarelor pentru solicitanţii de azil intraţi în UE printr-o altă ţară decât Germania, şi vrea să înlesnească expulzarea unor refugiaţi care au fost condamnaţi penal.

Ministrul de interne al Austriei, Gerhard Karner, a declarat luni pentru cotidianul german Bild că ţara sa nu va prelua niciunul dintre migranţii respinşi de Germania la frontieră.

‘Nu există niciun spaţiu de manevră aici. Aceasta este legea. Am dat dispoziţie şefului poliţiei federale să nu permită nicio returnare’, a spus ministrul austriac.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Valeriu Ghimpu

    marți, 10.09.2024 at 12:34

    Schengen-ul ar trebui desfiintat complet !
    Da, intelegem problema cozilor in vami, dar se poate rezolva cu solutii TEHNICE de SCANARE RAPIDA SI PRECISA a tuturor bagajelor, masinilor autocarelor, trenurilor. Inca DIN MERS, intrand in zonele de control (situate la o distanta optima fata de vamile propriu-zise 500m- 1Km-2Km-3Km inainte de vami / 1 Km inainte de vami si 1 Km dupa vami acestea fie incetinesc viteza, fie in viteza sunt scanate complet si precis: interior, bagaje / sau se pot urca contrfolori in trenuri / autocare in ultimele statii de dinaintea vamilor pentru scanari. Aceste scanari vor putea determina in timp foarte scurt tot ce este in bagaje. Daca totul este OK persoanele respective merg maiu departe, daca nu, sunt trase pe dreapta. Pasapoartele fiind cu cip, cu atat mai mult ajuta la identificari rapide ale persoanelor. Scanarile pot fi efectuate cu aparate portabile / statice (ca niste radare) sub care trec vehiculele, trenurile, camioanele, etc. Totul se va realiza si rezolva in timp foarte scurt si datele transmise instant prin toate sistremele de comunicatii speciale inclusiv prin satelit catre Politia Europeana EUROPOL cat si internationala INTERPOL. Asa cum Internetul prin firewall controleaza si filtreaza RAPID virusii, troienii, etc. asa si trebuie realizat controlul in vami. RAPID si SIGUR cu ajutorul TEHNOLOGIEI MODERNE. IN acest fel se pot EVITA COZILE se poate EFICIENTIZA TRANSPORTUL si CONTROLUL VAMAL, nemaifiind nevoie de Schengen.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement