Connect with us
Advertisement

Actualitate

Funcționarii AJOFM din regiunile Centru, Vest și Nord-Vest se perfecționează pe bani europeni să integreze șomerii pe piața forței de muncă

Publicat

Un număr de 22 de angajați din șapte Agenții județene de ocupare a forței de muncă (AJOFM) din regiunile Centru, Vest și Nord-Vest au finalizat cursul de perfecționare în ocupația de „consultant în domeniul forței de muncă“. Cei mai mulți, 12 persoane, provin de la AJOFM Alba, instituție care a câștigat proiectul cu finanțare europeană prin care s-a organizat programul de formare.

Este vorba despre angajați care fac studii despre piața forţei de muncă din perspectiva măsurilor active ce se impun, asigură gratuit servicii de pre-concediere, consultanță juridică și de marketing pentru demararea unei afaceri, stimularea mobilității forței de muncă. În plus, fac vizite de lucru la angajatori care disponibilizează personal, sunt implicați în organizarea de burse de locuri de muncă.

„Consultantul în domeniul forţei de muncă trebuie să beneficieze de instruire continuă pentru a fi permanent adaptat la schimbările care intervin în abordarea problematicii specifice. Activitatea sa se desfăsoară în compartimente specializate şi contribuie la creşterea posibilităţilor de integrare în muncă a persoanelor vulnerabile aflate în căutarea unui loc de muncă”, a explicat Corneliu Engi, directorul AJOFM Alba.

Cursurile au fost organizate de Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, care este partener în acest proiect. „Unităţile de competenţă specifice consultantului în domeniul forţei de muncă au fost tratate pe parcursul a nouă module şi parcurse în mod interactiv împreună cu reprezentanţii agenţiilor, membri ai grupului ţintă: Administraţie, Analiză şi decizie, Cercetare dezvoltare, Competenţe generale la locul de muncă, Date informaţii, Perfecţionarea profesională, Management, Planificare, Relaţii cu clientele“, a declarat Roxana Roman, unul dintre formatori.

Examenul final a constat dintr-o probă teoretică și una practică. „Examenul scris a fost sub formă de test grilă, cu 18 întrebări. Proba practică a constat în elaborarea unui proiect, cu temă la alegere. La bază a fost materialul de curs. Fiecare proiect a fost elaborat în echipe de maxim patru persoane şi sustinut de câte un reprezentant al fiecărei echipe“, a punctat Claudia Rotar, formator.

Un curs similar va demara în ianuarie 2013, pentru alți 28 de specialiști ai Agențiilor Județene de Ocupare a Forței de Muncă din cele trei regiuni de dezvoltare economică.

Programul de perfecționare este parte componentă a proiectului „3C – Calitatea Creează Competențe – Calitatea în formare Creează Competențe profesionale de nivel european pentru personal, SPO din Regiunile Centru, Vest și Nord-Vest”, derulat de AJOFM Alba, împreună cu AJOFM Arad, AJOFM Satu Mare, S.C. Tobimar Construct SRL Alba Iulia, Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia, Desarrollo de Estrategias Exteriores SA, Fomento de Iniciativas y Desarrollo de Actividades S.L., Servicio Público de Empleo del Principado de Asturias, ultimele trei din Spania.

Prin activitățile proiectului s-a realizat și o strategie pe termen mediu care să permită dezvoltarea profesională a specialiștilor responsabili cu consilierea, dezvoltarea spiritului antreprenorial pentru șomeri și mobilitatea forței de muncă. Partenerii naționali și transnaționali implicați în proiectul strategic aduc expertiză în domenii care vizează formarea profesională continuă a specialiștilor AJOFM din regiunile Centru, Vest și Nord-Vest. Proiectul se va finaliza în iulie 2014, este co-finanțat de Fondul Social European, prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013 „Investeşte în oameni!”, Domeniul major de intervenţie 4.2 „Formarea personalului propriu al SPO(AJOFM)“.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement