Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Nicolae Furdui Iancu, Ioan Bocșa, Mihai Babițchi, Simion Drăgoi, Nicușor Stanciu, cetățeni de onoare ai Municipiului Alba Iulia

Publicat

Primarul Gabriel Pleșa vrea să ofere titlul de ”Cetățean de onoare al municipiului Alba Iulia” către cinci persoane. Cele cinci persoane selectate de către primarul Pleșa pentru a primi titlul sunt: Mihai Babițchi – liderul Revoluției de la 1989 din Alba Iulia, Simion Drăgoi – luptător anticomunist și deținut politic, Nicușor Stanciu – fotbalist, Ioan Bocșa – solist de muzică populară și Nicolae Furdui Iancu – solist de muzică populară. 

Cele cinci numiri care vor intra în discuție în următoare ședință de consiliu local din 27 mai vin la aproape șapte ani de la ultima acordare a ”Titlului de cetățean de onoare al municipiului Alba Iulia”. 

În total, potrivit site-ului oficial al primăriei Alba Iulia sunt 16 persoane care figurează ca deținători ai titlului printre care se numără și Regele Mihai.

Ultima decernare de titlu a fost făcută în timpul administrației fostului primar Mircea Hava, în 28 noiembrie 2014, iar numirea a fost una post-mortem în numele militarului din Alba Iulia, Răzvan Aurel Moldovan, care și-a pierdut viața în urma prăbuşirii unui elicopter militar IAR-330 PUMA, pe raza localităţii sibiene Mălâncrav. Elicopterul, de la Baza 71 Aeriană de la Câmpia Turzii, se afla în misiune, urmând să participe la un exerciţiu în Poligonul Cincu.

Mihai Babițchi – liderul Revoluției la Alba Iulia

Mihai Babițchi a fost liderul ad-hoc al Revoluției din Alba Iulia. Acesta a condus toate acțiunile revoluționarilor din Alba Iulia și a susținut organizarea primelor structuri administrative libere din județul Alba. În urma negocierilor purtate alături de alți revoluționari a obținut abdicarea scrisă a primului secretat Ioan Savu.

Simion Drăgoi – luptător anticomunist

Simion Drăgoi alături de alți colegi de liceu a înființat în toamna anului 1949 ”Liga Anticomunistă” din Alba Iulia. După terminarea liceului a urmat cursurile unei facultăți, dar din cauza faptului că avea altă viziune politică față de partidul comunist a fost condamnat și arestat.

A stat în închisorile din Deva, Jilava, Rahova, Pitești, dar și la o mină de plumb din Cavnic. După a fost transferat la închisoarea din Aiud. A fost eliberat în 1961 după opt ani de temniță, însă până la căderea comunismului a fost supravegheat de partid.

Nicușor Stanciu – fotbalist

nicusor stanciu

Nicolae Claudiu Stanciu sau Nicușor Stanciu și-a început cariera de fotbalist la vârsta de 17 ani, la clubul FC Unirea Alba Iulia. A mai jucat pentru FC Vaslui, Steaua București, Anderlecht, Sparta Praga și Sk Slavia Praha.

De asemenea are la activ multe convocări la echipa națională a României. În palmaresul său are două titluri de campion național al României, un titlu de campion al Belgiei și două titluri de campion al Cehiei.

Ioan Bocșa – artist de muzică populară 

Născut în Oarda în 1947, Ioan Bocşa este un cunoscut interpret de muzică populară. Artistul a început să străbată Transilvania pentru a se documenta  despre folclorul acestor zone. Rapsodul a colecţionat mii de colinde, pe care le-a strâns de-a lungul anilor din tot Ardealul. Ioan Bocşa are numeroase lucrări de specialitate şi culegeri realizate pe baza a sute de ore de muncă pe teren.

Nicolae Furdui Iancu – artist de muzică populară

f

Nicolae Furdui s-a născut în satul Poiana, comuna Sohodol. La vârsta de cinci ani s-a stabilit cu părinții la Abrud. Aici, în Abrud, va urma școala primară și Liceul Pedagogic de Învățători. A studiat la Institutul pedagogic, secția română-franceză, din Oradea iar mai târziu, a absolvit Facultatea de Psihologie și Asistență Socială din cadrul Universității de Vest din Timișoara.

Ca muzică populară a debutat la sfârșitul anilor ’70, la Festivalul de Folclor din Drobeta Turnu-Severin, unde a câștigat premiul I.

În 1985 a avut prima apariție televizată, în cadrul emisiunii „Tezaur folcloric”, de la TVR. A câștigat, în același, Festivalul de Folclor „Steaua Dunării” din Galați și a obținut, apoi, marele premiu la concursul „Floarea din Grădină”.

A înființat în anul 1987 la Alba-Iulia grupul folcloric „Crai Nou”.

sursă info: wikipedia.org

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

3 Comentarii

3 Comentarii

  1. Ovidiu

    sâmbătă, 22.05.2021 at 11:02

    Scuze,în Romănia a fost lovitură de stat,de unde revoluționari la Alba Iulia..pina in 1989 uni dintre asa zisi cîntăreți de muzică populară colabora cu securitatea și cu partidul(le cîntau la chefuri că să aibă cariera..)..
    Nu intălegem de ce trebuie să fie cetățeni de onoare astfel de oameni..sau fotbaliști..
    Un primar bolnav și lipsit de educație și bun simț..Păcat de acest oraș populat cu fel și fel de oameni veniți din alte lumi(venituri.. )
    O bătaie de joc la adresa umanității acestui oraș,toți prosti și oameni falși,corupti conduc acest oraș..și se cred deștepți!
    Va veni și judecată divină tovarăși Hava și Piesa..Istoria vă aruncat de mult la gunoi!

  2. pilu

    sâmbătă, 22.05.2021 at 16:08

    Cum poti sa pui in aceiasi oala asemenea oameni cu acoperitul Babitchi ? Cine a facut asemenea propunere sa-i fie rusine !! Incalificabil, lipsea Bardas.

  3. Sorinbbc

    sâmbătă, 29.05.2021 at 18:45

    Babitchi cetatean de onoare? Nu stiu cu cine se sfatuieste acest primar, dar este o decizie extrem de neinspirata. Bine ca primarul nu vede gunoaiele din municipiul sau, este relaxat si taie panglicute.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax