Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Furtuna Gerrit plimbă iarna prin emisfera nordică. Frig și precipitații dinspre Vest, spre Est, până în Europa

Publicat

Furtuna de iarnă Gerrit plimbă iarna prin emisfera nordică. Un model meteorologic progresiv a fost afectează emisfera nordică și aduce impacturi multiple ale furtunilor de iarnă pentru zona de nord.

Furtuna de iarnă Gerrit, este anunțată pentru vineri în Nordul Statelor Unite, dar efectele ei se vor deplasa și spre continentul european.

Se vor înregistra temperaturi sub normalul perioadei. De alfel, săptămâna viitoare se vor înregistra cele mai scăzute temperaturi ale acestui sezon de iarnă.

Noul sistem care intră în nord-vestul Pacificului s-a format de-a lungul liniei polare a curentului de Vest, care iese din Oceanul Pacific la sud de Alaska.

Citește și Vremea în Transilvania și în țară, în următoarele două săptămâni. Prognoza meteo pe regiuni, până în 21 ianuarie

Un gradient de presiune puternic va induce vânturi puternice însoțite de ninsori abundente în emisfera nordică, transmite Severe-weather, un site specializat în prognoze macro.

Multe zone vor fi afectate de zăpadă, condiții de viscol și vizibilitate redusă.

”Condițiile se vor deteriora din nou rapid pe măsură ce valul profund superior se va forma și va deveni periculos vineri după-amiază până marți, pe măsură ce furtuna Gerrit se intensifică și mai mult și se îndreaptă spre est” scriu specialiștii publicației.

O caracteristică esențială a stratosferei, care ne face vremea și mai variabilă, declanșează adesea evenimente meteorologice de iarnă semnificative la scară mare și de lungă durată.

Acesta este Vortexul Polar. Un inel enorm, tridimensional, de vânturi puternice care se mișcă prin cer deasupra noastră, asta e vortexul.

Vortexul Polar se rotește în jurul Polului Nord, la aproximativ 20-50 de kilometri deasupra suprafeței Pământului, cu o viteză foarte mare a vântului.

Troposfera și stratosfera sunt cruciale pentru clima noastră, deoarece Vortexul Polar acoperă cea mai mare parte din jumătatea inferioară a atmosferei.

Deoarece vortexul se extinde de la mijlocul troposferei Pământului în sus în stratul stratosferă, are principalul efect major asupra vremii de iarnă la latitudinile înalte și mijlocii.

Vortexul Polar influențează starea zilnică a vremii în multe moduri diferite.

Răcirea regiunilor polare scade și presiunea de suprafață a mediului ambiant, un proces meteorologic similar având loc și în stratul stratosferă.

Diferența de temperatură dintre Polul Nord și zonele ecuatoriale crește pe ambele straturi.

Acest lucru creează o circulație ciclonică mare de joasă presiune în stratosfera polară, unde această caracteristică își ia numele celebru – Vortexul Polar.

Vortexul polar activ și puternic din timpul sezonului de iarnă 2023/24 a fost principalul declanșator din spatele focarelor istorice de frig din Siberia și din Laponia din nordul Europei de la începutul lunii ianuarie.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax