Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ABRUD

Gabriel Resources a cheltuit 22 de milioane de dolari în procesul contra statului român, în 2018. Miza: 4,4 miliarde

Publicat

c

Pierderile de funcționare ale Gabriel Resources Ltd. au fost, în anul 2018, de 44,4 milioane de dolari, se arată în raportul financiar al companiei care deține proiectul de la Roșia Montană. Suma este cu 15 milioane de euro mai mare decât cea din ​​2017.

Potrivit documentului citat, pierderea mai mare a fost cauzată de procesul de la Washington, desfășurat împotriva României, care a costat compania 22 de milioane de dolari. Compania a plătit acești bani pentru ”servicii juridice și alte servicii furnizate”.

În primul rând, precizează raportul financiar al companiei, costurile legate de Arbitrajul ICSID, în valoare de 22,0 milioane de dolari la nivelul anului 2018, au fost cu 9,8 milioane de dolari mai mari decât 2017, ca urmare a nivelurilor mai ridicate ale activității pentru pregătirea depunerii răspunsului din 2 noiembrie 2018, în procesul desfășurat împotriva statului român la Washington.

”În al doilea rând, în 2018 a fost recunoscută o taxă de depreciere de 3,9 milioane de dolari pentru LLTE. În al treilea rând, cheltuielile pentru 2018 de salarizare de 10,7 milioane de dolari au fost cu 2,1 milioane de dolari mai mari decât în ​​2017, datorită unui număr de factori descriși în continuare în comentariile privind cheltuielile corporative, generale și administrative” precizează documentul.

Citește și: Miliardarul John Paulson – legătura periculoasă dintre interesele administrației Trump și proiectul de la Roșia Montană

Pierderea atribuită proprietarilor societății-mamă pentru anul 2018 a fost cu 12,9 milioane USD mai mare decât pierderea înregistrată în 2017, în primul rând datorită costurilor legate de arbitraj și a costurilor de depreciere a monedei.

Statul român nu și-a făcut publice cheltuielile cu acest proces, chiar dacă Gabriel Resources a făcut-o.

Procesul de la Washington

Gabriel Resources vs. Statul Român este ”vedeta” litigiilor aflate în dispută la International Centre for Settlement of Investment Disputes – ICSID, din punct de vedere al mizei financiare.

Cu toate acestea, paradoxal dar poate nu întâmplător, publicul din România nu știe mai nimic despre acest proces. Potrivit tratatelor bilaterale între România, Marea Britanie și Canada (unde sunt înregistrate filialele ”Gabriel”), în baza cărora se desfășoară disputa juridică amintită, companiile britanice și canadiene au dreptul să dea România în judecată dacă consideră că acțiunile statului le aduc prejudicii.

Și companiile românești pot da în judecată cele două țări, dar, bineînțeles, nu este cazul. În plus, tratatele au fost semnate în 2011, când situația exploatării de la Roșia Montană începea să se clatine serios.

Potrivit siteului celor de la ICSID, ”Gabriel Resources” este reprezentată de White & Case din Washington DC, o firmă care își propune ”să ajute companiile, guvernele și instituțiile financiare să își atingă ambițiile globale”.

De cealaltă parte, România a apelat la consorțiul format din LALIVE Geneva și Leaua & Asociații din București. Statul a mai apelat la acest consorțiu și în cazul unui litigiu început în 2010 la Tribunalul Arbitral ICSID, reușind să evite plata a aproape 500 de milioane de dolari către Hassan Awdi, Entreprise Business Consultants Inc și Alfa El Corporation, într-un alt caz celebru: Rodipet.


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

După gratii, pentru evaziune fiscală. Un bărbat din Alba Iulia va sta la închisoare 3 ani și 6 luni

Publicat

arestat catuse

Un bărbat în vârstă de 36 de ani din Alba Iulia a ajuns după gratii, fiind condamnat la trei ani și șase luni închisoare, pentru evaziune fiscală. Potrivit IPJ Alba, marți, polițiștii Compartimentului Urmăriri din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale al IPJ Alba au pus în executare un mandat de executare a pedepsei închisorii care […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Acțiune Poliția Rutieră și RAR, la Abrud. Șapte autovehicule, depistate cu defecțiuni tehnice. Amenzi de peste 3.000 de lei

Publicat

actiune politia RAR

Poliţiştii din Abrud, împreună cu RAR –ul, au organizat o acţiune de prevenire a accidentelor rutiere provocate de starea tehnică necorespunzătoare a autovehiculelor. Au fost depistate 7 autovehicule cu defecţiuni tehnice. Potrivit IPJ Alba, la data de 19 iunie 2019, poliţişti din cadrul Poliţiei Oraşului Abrud, împreună cu specialişti din cadrul Registrului Auto Român – […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Bărbat din Aiud, amendat de polițiști pentru că deținea ilegal un detector de metale. Aparatul a fost confiscat

Publicat

Poliţiştii din Aiud au depistat un bărbat din municipiu, care deţinea, ilegal, un detector de metale. A fost sancţionat contravenţional, iar detectorul de metale a fost confiscat. Reamintim faptul că, pentru deţinerea unui detector de metale, este necesară obţinerea unei autorizaţii. Potrivit IPJ Alba, la data de 19 iunie 2019, poliţiştii Biroului de Investigaţii Criminale […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Bărbat din Blandiana, cercetat penal după ce și-a bătut soția. Polițiștii au emis ordin de protecție provizoriu

Publicat

agresiune

Polițiștii din Vințu de Jos au emis un ordin de protecție provizoriu împotriva unui bărbat care și-a agresat soția și a determinat-o să plece de acasă, împreună cu cei doi copii minori. Polițiștii l-au îndepărtat din locuință și i-au interzis să se apropie de familia sa. Potrivit IPJ Alba, în după amiaza zilei de miercuri, […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate