Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ABRUD

Gabriel Resources a cheltuit 22 de milioane de dolari în procesul contra statului român, în 2018. Miza: 4,4 miliarde

Publicat

c

Pierderile de funcționare ale Gabriel Resources Ltd. au fost, în anul 2018, de 44,4 milioane de dolari, se arată în raportul financiar al companiei care deține proiectul de la Roșia Montană. Suma este cu 15 milioane de euro mai mare decât cea din ​​2017.

Potrivit documentului citat, pierderea mai mare a fost cauzată de procesul de la Washington, desfășurat împotriva României, care a costat compania 22 de milioane de dolari. Compania a plătit acești bani pentru ”servicii juridice și alte servicii furnizate”.

În primul rând, precizează raportul financiar al companiei, costurile legate de Arbitrajul ICSID, în valoare de 22,0 milioane de dolari la nivelul anului 2018, au fost cu 9,8 milioane de dolari mai mari decât 2017, ca urmare a nivelurilor mai ridicate ale activității pentru pregătirea depunerii răspunsului din 2 noiembrie 2018, în procesul desfășurat împotriva statului român la Washington.

”În al doilea rând, în 2018 a fost recunoscută o taxă de depreciere de 3,9 milioane de dolari pentru LLTE. În al treilea rând, cheltuielile pentru 2018 de salarizare de 10,7 milioane de dolari au fost cu 2,1 milioane de dolari mai mari decât în ​​2017, datorită unui număr de factori descriși în continuare în comentariile privind cheltuielile corporative, generale și administrative” precizează documentul.

Citește și: Miliardarul John Paulson – legătura periculoasă dintre interesele administrației Trump și proiectul de la Roșia Montană

Pierderea atribuită proprietarilor societății-mamă pentru anul 2018 a fost cu 12,9 milioane USD mai mare decât pierderea înregistrată în 2017, în primul rând datorită costurilor legate de arbitraj și a costurilor de depreciere a monedei.

Statul român nu și-a făcut publice cheltuielile cu acest proces, chiar dacă Gabriel Resources a făcut-o.

Procesul de la Washington

Gabriel Resources vs. Statul Român este ”vedeta” litigiilor aflate în dispută la International Centre for Settlement of Investment Disputes – ICSID, din punct de vedere al mizei financiare.

Cu toate acestea, paradoxal dar poate nu întâmplător, publicul din România nu știe mai nimic despre acest proces. Potrivit tratatelor bilaterale între România, Marea Britanie și Canada (unde sunt înregistrate filialele ”Gabriel”), în baza cărora se desfășoară disputa juridică amintită, companiile britanice și canadiene au dreptul să dea România în judecată dacă consideră că acțiunile statului le aduc prejudicii.

Și companiile românești pot da în judecată cele două țări, dar, bineînțeles, nu este cazul. În plus, tratatele au fost semnate în 2011, când situația exploatării de la Roșia Montană începea să se clatine serios.

Potrivit siteului celor de la ICSID, ”Gabriel Resources” este reprezentată de White & Case din Washington DC, o firmă care își propune ”să ajute companiile, guvernele și instituțiile financiare să își atingă ambițiile globale”.

De cealaltă parte, România a apelat la consorțiul format din LALIVE Geneva și Leaua & Asociații din București. Statul a mai apelat la acest consorțiu și în cazul unui litigiu început în 2010 la Tribunalul Arbitral ICSID, reușind să evite plata a aproape 500 de milioane de dolari către Hassan Awdi, Entreprise Business Consultants Inc și Alfa El Corporation, într-un alt caz celebru: Rodipet.


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Muniție neexplodată, găsită în localitatea Cugir. Echipa pirotehnică ISU Alba, chemată să intervină

Publicat

Echipa pirotehnică ISU Alba, Detaşamentul Alba Iulia a fost chemată să intervină, duminică seara, la Cugir. Este vorba despre asanarea unui teren de muniţie neexplodată, găsită pe raza oraşului. Revenim cu detalii. Foto: arhivă  

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Standarde mai stricte privind emisiile de dioxid de carbon pentru autoturisme și camionete, în Uniunea Europeană

Publicat

poluare masini

Standarde mai stricte privind emisiile de dioxid de carbon pentru autoturisme și camionete au fost adoptate de Consiliul Uniunii Europene, potrivit Ministerului Transporturilor. Între 2025 și 2029, atât autoturismele, cât și camionetele vor avea obligația de a emite cu 15% mai puțin CO2. De asemenea, ținta este ca din 2030, autoturismele noi să emită, în […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Șoferul care a produs accidentul mortal de la Strungari, aflat sub influența băuturilor alcoolice, a fost REȚINUT

Publicat

Șoferul din Pianu de Jos care a produs accidentul din noaptea de sâmbătă spre duminică, la Strungari, în care un alt tânăr în vârstă de 30 de ani și-a pierdut viața, a fost reținut pentru 24 de ore. În momentul producerii accidentului șoferul se afla sub influența alcoolului, valoarea indicată de aparatul etilotest fiind de […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Tânăr din Alba Iulia, imaginea unui concurs de latte art în China. Dan Băcăințan, carieră mondială în domeniul cafelei

Publicat

d

Un tânăr din Alba Iulia a fost, pentru câteva zile, imaginea unui concurs de latte art, în China. Dan Băcăințan nu este însă orice tânăr. El este campionul Italiei la cocktailuri pe bază de cafea și a reprezentat această țară la Campionatul Mondial de Cafea din Brazilia, unde s-a clasat în elita celor mai buni […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate