ACTUALITATE
GALERIE FOTO: Expoziţie Chinologică la Alba Iulia. „Carolina White Castle Cup” în spaţiile R.Y.M.A.
Spaţiile R.Y.M.A. din Cetatea Alba Carolina găzduiesc, sâmbătă şi duminică, unul dintre cele mai aşteptate evenimente de către iubitorii de patrupede: Expoziţia Chinologică Naţională „Carolina White Castle Cup”. Timp de 2 zile, peste 400 dintre cele mai impresionante rase de câini, campioni mondiali, europeni, internaţionali sau naţionali, intră în ring pentru a demonstra juriului şi spectatorilor că merită să primească titlul de cel mai frumos exemplar.
Expoziţia-concurs se desfăşoară în intervalul 24-25 septembrie, începând cu ora 10.00, fiind în acest an la a II-a ediţie, la Alba Iulia. În urma participării la concurs, câinii înscrişi pot primi un Certificat de Aptitudini pentru Campionat (CAC), dar şi tilurile naţionale la categoriile mascul sau femelă, pui, junior sau veteran.
Sâmbătă, în prima zi a concursului, sute de câini de diferite rase, aduşi de stăpâni din toată ţara au suportat cu stoicism căldura şi tensiunea concursului. Rasele de talie mare au fost atracţia zilei, unii dintre aceştia arătându-şi uşor nervozitatea în prezenţa celorlalte animale.
În ringul expoziţional, arbitrii au făcut o prezentare detaliată a câinilor înscrişi în concurs cu plusurile şi minusurile exemplarelor. S-a luat în considerare aspectul părului, ţinuta, frumuseţea danturii, volumul capului, forma botului, poziţia cozii, mişcările pe lângă stăpân.
Arbitrajul se face zilnic, de la ora 10.00, concomitent, pe 5 ringuri diferite, iar arbitrii sunt ajutaţi la fiecare ring de câte un secretar şi un comisar de ring. Câinii sunt divizaţi pe 10 grupe, în funcţie de rasă:
– Grupa I: Câini ciobăneşti, de turmă şi de cireadă (fără ciobăneştii elveţieni), de exemplu: Ciobănesc german, Ciobănesc românesc mioritic, Ciobănesc românesc carpatin, Border coll, Ciobănesc maghiar etc.
– Grupa II: Câini de tip Pinscher şi Schnauzer Molossoizi, de exemplu: Dobermann, Dobermann pitic, Schnauzer uriaş, normal şi pitic, Shar-pei, Boxer german, Rottweiler, Bullldog, St. Bernard etc.
– Grupa III: Terrieri, de exemplu: Jack Russel Terrier, Fox terrier, West Highland White Terrier (Westie), American Staffordshire Terrier (Amstaff) etc.
– Grupa IV: Teckel
– Grupa V: Câini de tip Spitz şi de tip primitiv, de exemplu: Malamut de Alaska, Siberian Husky, Chow-Chow, Akita etc.
– Grupa VI: Copoi, Limieri şi rase înrudite, de exemplu: Bassethound, Beagle, Dalmatian etc
– Grupa VII: Câini de Aret: Setter etc.
– Grupa VIII: Câini aportori, câini scotocitori, câini de apă – de exemplu: Labrador retriever, Golden retriever, Cocker Spaniel etc.
– Grupa IX: Câini de agrement şi de companie, de exemplu: Bichon, Shih-tzu, Pechinez, Caniche, dar şi Chihuahua, Buldog francez sau Mops
– Grupa X: Ogari
Jurizarea se face pe clase, în funcţie de vârsta fiecărui patruped:
Baby: 3-6 luni
Pui: 6-9 luni
Juniori: 9-18 luni
Intermediară: 15-24 de luni
Deschisă: peste 15 luni
Veterani: peste 8 ani
Campioni: peste 15 luni, participă doar câinii campioni cu diplomă
Muncă: peste 15 luni, participă doar rasele de lucru recunoscute de FCI (Federaţia Chinologică Internaţională)
Titlurile obţinute de câinii înscrişi în concurs sunt importante, deoarece, în urma participării, aceştia pot obţine Pedigree-ul de tip C, adică un certificat de tipicitate, în urma obţinerii a 2 arbitraje care să ateste că exemplarul respectă standardele rasei. În ceea ce priveşte câinii care au deja certificat Pedigree, titlurile pe care le pot câştiga le pot garanta obţinerea unui titlu de Campion de România, acordat acelui câine care a obţinut cel puţin 3 titluri C.A.C. de la cel puţin trei arbitri diferiţi, într-un interval de timp de minimum 7 luni. Puii câinilor care deţin astfel de disticţii pot fi vânduţi cu mii sau chiar zeci de mii de euro.
Certificatul Pedigree va da drept de montă posesorului, iar, deasemenea, puii câinilor care deţin acest certificat dar care nu au încă titluri sunt consideraţi valoroşi la o eventuală vânzare.
Alba Iulia face parte din cele 13 oraşe din ţară care au dreptul să organizeze expoziţii naţionale C.A.C. în 2011. „Expozitia CAC de la Alba Iulia este anul acesta la a doua ediţie. Trendul este ascendent, anul trecut am primit dreptul (din partea Asociaţiei Chinologice Române) să organizăm o singură zi de CAC, anul acesta avem 2 zile de expozitii CAC, iar în 2012 vom avea o expoziţie naţională (CAC) şi una internaţională (CACIB). Anul acesta, sunt înscrisi peste 200 de câini în fiecare zi de concurs. Sunt peste 450 de câini înscrişi în total”, au arătat organizatorii.
Expoziţia este organizată de Asociaţia Chinologică a Judeţului Alba, cu sprijinul Primăriei Alba Iulia, iar ediţia din acest an se bucură de participare internaţională, respectiv câini cu pedigree şi campioni din Irlanda, Austria, Ungaria, Marea Britanie, Canada, Ukraina, Australia şi America.
Gina Stanciu
Flavia Nicolae
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul:
ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
atti
miercuri, 21.09.2011 at 17:36
DIN PACATE CINE CUNOASTE ANIMALELE , POATE FACE DIFERENTA INTRE UN ANIMAL CU SUFLET MARE, SI UN OM CU INGANFARE, OBRAZNICIE, SFIDAREA OAMENILOR SINPLI.
andreea
duminică, 25.09.2011 at 07:16
nu stiu ce e cu comentariul precedent, dar stiu ca ieri la RYMA a fost DOGLAND si a fost foarte foarte tare!!!! cainii sunt intr-adevar niste animale deosebite, loiale si afectuase…recomand tuturor sa isi ia un animal de companie , ieri am vazut si de vanzare o multumime de rase
madalin
luni, 26.09.2011 at 13:26
demonstratia de dresaj a acelei scoli in prima parte a lasat foarte mult de dorit ! Sa nu mai comentam de partea a2 a a demonstratiei unde cine se mai pricepe stie ca animalutele au memorie asociativa si normal ca executa cand il vedea pe „infractor” in lipsa echimmentului am facut testarea ZERO sunt cel care l-a iritat si pe ciobansescul german negru si pe malinois dupa acea demonstratie in afara concursului si ei se aflaul la autoturismul scolii acel autoturism renault kangoo sau vww nu i-am dat prea mare importanta marcii auto
madalin
luni, 26.09.2011 at 13:19
din pacate ca ca la mai toate competitiile de frumusete subiectivismul primeaza .Din pacate pt Asociatia chinologica din Romania printre spectatori se aflau si 4 arbitri internationali dn Franta si UK care la randul lor si-au luat notite la felul cum au fost punctate anumite animalute dor pt ca stapanii lor aveau oarece influenta zonala sau in randul asociatiei . In rest organizarea destul de acceptabila un inceput bun pe fiecare an se imbunatateste .