Connect with us
Advertisement

Actualitate

GALERIE FOTO: „Păştenii” de la Cugir au pregătit „paştile” din pâine şi vin

Publicat

Înainte de sărbătoarea Învierii Domnului, la Cugir, „paştile” sunt pregătite în fiecare an, în săptămâna mare, de către „păştenii” oraşului. Acesta este un obicei vechi de mai bine de o jumătate de secol, prin care s-a convenit că sexagenarii oraşului sunt „responsabili” cu pregătirea tradiţionalelor „paşti” (pâine cu vin), care se consumă, după îndrumările cristice de la Cina cea de Taină, în finalul slujbei de Înviere. 100 de păşteni au participat, miercuri, la ceremonia „sfinţirii paştilor”, în prezenţa primarului oraşului Cugir, Adrian Teban, a preşedintelui Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel, a preoţilor şi a sute de privitori.

Citește și MESAJE de PAŞTE 2015: Felicitări, urări și gânduri frumoase pentru prieteni, familie şi colegi, de Învierea Domnului

De unde au apărut „păştenii”?

Obiceiul „păştenilor” a apãrut pentru prima datã în satul Vinerea, în anul 1948, când a fost iniţiat de pãrintele Ioan Sabãu. Atunci s-a hotãrât ca pregătirea Sfintelor Paşti să fie făcută de persoanele care împlinesc în cursul acelui an vârsta de 60 de ani. Aceştia sunt „păştenii”. Obiceiul s-a generalizat mai târziu în Cugir.

„Pregătirile” încep deja înainte de Săptămâna Mare, cu o adunare în casa preotului care organizeazã aceastã ceremonie. Aici sunt discutate toate detaliile referitoare la pregătirea evenimentului „păştenilor”. Bucatele şi obiectele necesare ceremoniei (vin, pâine, ciubere, vase, lumânări) sunt aduse de către „păştenii” înşişi, şi sunt împodobite şi inscripţionate cu semnul crucii, anul şi urarea „Hristos a Înviat! Adevărat cã a Înviat”.

Cum se desfăşoară ceremonialul „păştenilor”?

În acest an, la ceremonie s-au strâns aproximativ 100 de păşteni, alături de primarul oraşului, Adrian Teban, preşedintele Consiliului Judeţean, Ion Dumitrel, preoţi şi câteva sute de privitori.

Ceremonia propriu-zisã a „păştenilor” a început în jurul orei 15.30, cu o slujbã religioasã. În continuare, alaiul de „păşteni” a pornit spre biserica ” Sfânta Treime”, unde se aflau cele necesare pentru Sfintele Paşti (vinul şi pâinea).

Păştenii s-au deplasat în mod ceremonios, într-o coloană condusă de „primii păştean”, care purtau steagul tricolor şi steagul „Reuniunii de Cântări LIRA Cugir 1923”. Acesta a fost urmat de soborul de preoţi şi oficialităţile locale, iar în spatele lor a continuat coloana de „păşteni”: bãrbaţii cu ciubere în mâini, iar femeile cu gãleţi. După o scurtă oprire în faţa curţii bisericii, unde se oficiază o mică slujbã, alaiul intră în biserică, printr-un „tunel” de colaci cu lumări aprinse şi vin, care aşteaptă să fie sfinţite de către preoţi.

Evenimentul va continua în zilele urmãtoare cu slujba deniilor, urmatã de prăznuirea Cinei cea de Tainã, la care vor participa doar „păştenii”, Împodobirea Sfântului Mormânt, slujba de Prohod a Domnului Iisus Hristos. Sărbătoarea ia sfârşit odată cu Slujba de Înviere.

Sorin GIURCA

Foto: Vali CIONTEA

[nggallery id=164]

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Maty

    joi, 12.04.2012 at 04:53

    Pastele lui Dumitrel?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement