Connect with us
Advertisement

Administrație

Gard de doi metri înălţime, în jurul Parcului Custozza

Publicat

Ca urmare a incidentelor de marţi, petrecute între cetăţeni şi oamenii de ordine angajaţi să supravegheze lucrările din zona Parcului Custozza, conducerea „Grup Corint” s-a simţit obligată să ofere explicaţii referitoare la organizarea de şantier. Patronul firmei contractate să realizeze investiţia, Dan Sabău, a participat, miercuri, la o conferinţă de presă cu jurnaliştii şi cei interesaţi de subiect.

Şantierul este periculos pentru pietoni

Patronul firmei „Grup Corint”, Dan Sabău, a spus că zona de şantier este periculoasă nu doar pentru pietonii care se aventurează să treacă pe acolo, ci chiar şi pentru muncitori. Pe şantierul de pe strada Mihai Viteazu sunt cabluri dezgropate din pământ de la firme de telecomunicaţii, Electrica şi alte societăţi de cablu despre care nici muncitorii nu cunosc cu exactitate gradul de primejdie, avându-se în vedere pericolul de electrocutare. De asemenea, ca în orice şantier în lucru, sunt canalizari dezgropate, dovezi arheologice care ar putea fi periclitate de necunoscătorii care calcă pe acolo fără aprobare; pentru orice incident sau accident din interiorul şantierului răspunde firma contractată să facă lucrările şi nu municipalitatea, a ţinut să precizeze Sabău. Cetăţenii sunt avertizaţi să respecte semnalizarile şi să nu intre în zona de şantier.

„Începând de astăzi (n.r. – miercuri), am demarat oficial lucrările în perimetrul Parcului Custozza. Dat fiind faptul că un şantier are un regim special de reglementare, iar legea aici este dictată de antreprenor, adică de mine, este normal să existe zone de limitare şi implicit şi oameni de pază. Poate că cetăţenii se simt frustraţi de faptul că trebuie să ocolească parcul, dar trebuie să înţeleagă că oricine poate să moară pe şantier, atât oamenii mei, cât şi cei care traversează prin locurile nepermise. Sub pământ există 7 tipuri de reţele, atât de telecomunicaţii, cât şi de gaz sau curent electric, iar cablajele sunt vechi şi pot prezenta un pericol. Nici noi nu ştim deocamdată unde se află toate acestea”, a explicat Dan Sabău.

Patronul firmei „Grup Corint” refuză însă să creadă că oamenii au fost bruscaţi şi asaltaţi de către oamenii de ordine, fără un motiv bine întemeiat. Acesta susţine că o parte din vină aparţine cu siguranţă şi cetăţenilor care nu s-au conformat reglementărilor organizării de şantier şi au încălcat perimetrul zonelor de limitare. „Nu toţi cei care se ocupă de şantier sunt angajaţii mei, unii sunt doar subcontractaţi pentru a realiza o anumită sarcină. Indiferent de situaţie, nu cred că cineva dntre aceştia a jignit sau atacat fără motiv cetăţenii aflaţi în trecere. Cei care însă pot demonstra contrariul sunt invitaţi să mi se adreseze în scris şi se vor lua măsuri”, a continuat Dan Sabău.

Perimetrul Parcului Custozza va fi împrejmuit cu un gard de 2 metri înălţime

Pentru a evita eventuale incidente şi a împiedica populaţia să mai intre în zona şantierului, firma „Grup Corint” a venit cu soluţia de a împrejmui perimetrul cu un gard ce va avea o înălţime de 2 metri. În opinia lui Dan Sabău, în acest mod se va putea lucra în linişte şi fără alte intervenţii, în interiorul Cetăţii. Acesta a explicat că nu se pot baza pe bunul simţ al oamenilor şi că orice probleme sau pagube care se pot ivi pe şantier vor trebui să fie suportate din buzunarele firmei. În ceea ce priveşte lucrările din interiorul Parcului Custozza, acestea au fost demarate oficial, astăzi, iar principalele obiective le reprezintă cele două monumente, Custozza şi Losenau, care urmează să fie restaurate.

Accesul pe şantier se face pe bază de acreditare

Conducerea „Grup Corint” a explicat că, în spiritul transparenţei, cei care doresc să viziteze şantierul sunt liberi să o facă, dar sub supravegherea unui angajat al firmei. În acest sens, Dan Sabău a precizat că, pentru cei interesaţi de evoluţia lucrărilor, vor fi eliberate acreditări de către persoana de contact a firmei, Emanuel Drăguşin, iar vizita pe şantier se va face cu un însoţitor.

În jur de opt copaci din Parcul Custozza rămân în picioare

Dan Sabău a declarat că nu se pune problema renunţării în totalitate la verdeaţa din Parcul Custozza şi că proiectul prevede păstrarea unor copaci. Deşi nu a putut spune cu exactitate ce număr de copaci vor rămâne în picioare, patronul „Grup Corint” a adus în discuţie posibilitatea ca opt copaci să fie păstraţi. Doi arbori mai tineri, sănătoşi, aflaţi lângă strada Mihai Viteazu vor fi scoşi din pământ şi vor fi mutaţi în altă parte a parcului, zona prevăzută cu verdeaţă. Aceştia nu pot rămâne în locul în care se află în prezent, pentru că în proiect se prevede lărgirea străzii şi coborârea nivelului acesteia. Constructorul nu doreşte alei şerpuite, amenajate pe lângă copaci, care, după câţiva ani, să fie ridicate şi distruse de ramificaţiile întinse ale rădăcinilor, dar dă asigurări că zona nu va duce lipsă de verdeaţă şi umbră, iar mobilierul urban va fi înlocuit în totalitate.

Siturile arheologice vor fi integrate în planul parcului, în funcţie de valoarea lor

În cazul siturilor arheologice, reprezentanţii Muzeului Unirii din Alba Iulia au o idee despre ce s-ar putea afla ascuns sub pământ, însă date concrete vor avea numai după ce se vor face săpăturile. Ei se aşteaptă ca, în partea dinspre Universitatea “1 Decembrie 1918”, să găsească mai multe dovezi valoroase aparţinând Castrului Roman. Dacă vor găsi probe arheologice importante, care ar putea costitui un obiectiv turistic, atunci vor veni cu propuneri de conservare şi integrare a acestora în planul proiectului. Acest lucru va desfiinţa premisa că se vor putea construi în acel loc parcări, după cum avea în vedere proiectantul. Totuşi, nu a fost exclusă posibilitatea să nu fie găsite vestigii arheologice valoroase, în zonă.

Se pare totuşi că planul prezentat iniţial de Primăria Alba Iulia nu este cel final. Dan Săbău a explicat că planurile sunt realizate pe mai multe stadii pentru constructor, pe etape de lucru şi că varianta prezentată de Primărie nu este cea finală, cu verdeaţă şi mobilier urban. Acesta a spus că nici el nu-şi doreşte să ofere turistului un loc plin de pavele şi fără verdeaţă.

Iniţiatorii campaniei de protejare a Parcului Custozza reacţionează

Anunţarea începerii oficiale a lucrărilor în Parcul Custozza nu a trecut neobservată de către iniţiatorii campaniei pentru protejarea acestuia. Reprezentanţii Asociaţiei „Alba Verde” susţin că este de neînţeles cum pot accepta albaiulienii atât de uşor renunţarea la un parc de care au nevoie. Aceştia nu au primit încă, din partea Primăriei, o dată la care se va organiza dezbaterea publică pe subiectul parcului, dar până atunci pregătesc justificări de ordin tehnic, cu ajutorul specialiştilor, pentru o altă variantă de amenajare a locaţiei.

Refritor la acelaşi subiect, unul dintre susţinătorii campaniei de protejare a parcului, Florin Roman, a declarat astăzi că i se pare ciudat că o firmă privată (n.r. – „Grup Corint”) răspunde public referitor la stadiul lucrărilor de interes pentru albaiulieni. „Ne-a promis (n.r. – primarul Mircea Hava) că nimeni nu se va atinge de parc, dar se pare că el nu mai ia decizii în Alba Iulia. De altfel, el este foarte absent, în ultima perioadă. Spune că va fi dezbatere publică, dar Sabău îl contrazice şi trece peste capul lui”, a spus Roman.

FLAVIA NICOLAE

GINA STANCIU

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

5 Comentarii

5 Comentarii

  1. Marius Filimon

    miercuri, 16.03.2011 at 13:41

    Imi vine sa rad de ce citesc. Parca suntem in Fasia Gaza si facem un un gard. Am impresia ca oamenii astia o cam iau pe aratura. Nu am vazut garduri de 2 metri nici la lucrarile care prezinta un risc mare. Aici este vorba doar despre un parc. De ce naiba nu fac un zid chinezesc sa nu mai vada nimeni ce se intampla acolo.

  2. gogu

    miercuri, 16.03.2011 at 16:40

    atentie la neatentie!
    In primul rand, orice santier din lumea asta este inchis, indiferent unde se afla, cine lucreaza, ce se petrece inauntru. Faptul ca la noi nu au existat exemple provine doar din faptul ca la noi nu se prea respecta legislatia. Desi, in Sibiu, Cluj sau oricare alta zona, nu e doar gardul de 2 metri ci si plase de siguranta, perimetre adiacente in care nu este voie, etc. In ceea ce priveste proiectul, era clar de multa vreme ca nu se va opri nimic, pentru simplul fapt ca este avizat, autorizat si finantat. Este mult prea tarziu pentru a o da cotita. In rest numai de bine si poate ca, in ciuda atacurilor politice orasul acesta se va putea dezvolta asa cum este nevoie nu asa cum vor, sau mai precis nu vor uni…

    • buldozeristul gradinar

      miercuri, 16.03.2011 at 21:46

      gogule…….lasa jos cu politica..nu de alta dar macane.Aici este vorba de un parc.Nimeni nu isi asuma raspunderea pentru taierea copacilor desi aceasta a fost hotarita dinainte de eminentele cenusii ale acestui pretins proiect.Si cine zice ca ASA trebuie sa dezvolte orasul?ASA..dupa mintile intortocheate ale unor indivizi certati cu istoria si cu estetica?ASA..fara verdeata? ASA…numai cu pavele?ASA cum nu a fost niciodata?

  3. st.

    miercuri, 16.03.2011 at 21:03

    Oare ne-am intors in timp ? Sintem din nou in 1989 ?

  4. Calin Potor

    joi, 17.03.2011 at 02:24

    Din pacate minciuna cu care au pornit la drum Primaria si grupul Corint nu prea lasa loc la increderea in bunele intentii.Gardul de 2 metri mai mult ascunde decat protejeaza si de aceea albaiulienii au de ce sa se teama.Cati copaci mai raman sau daca mai ramane un copac sau nu sunt intrebari care au raspunsuri diferite din punctul de vedere al Primariei si al grupului! Greselile facute acum, cu voie sau fara de voie,vor duce la distrgeri iremediabile ale propriei noastre istorii. Astept responsabilitate din partea tuturor.Daca nu razboi pe fata

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement