Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Gard de doi metri înălţime, în jurul Parcului Custozza


Publicat

Ca urmare a incidentelor de marţi, petrecute între cetăţeni şi oamenii de ordine angajaţi să supravegheze lucrările din zona Parcului Custozza, conducerea „Grup Corint” s-a simţit obligată să ofere explicaţii referitoare la organizarea de şantier. Patronul firmei contractate să realizeze investiţia, Dan Sabău, a participat, miercuri, la o conferinţă de presă cu jurnaliştii şi cei interesaţi de subiect.

Şantierul este periculos pentru pietoni

Patronul firmei „Grup Corint”, Dan Sabău, a spus că zona de şantier este periculoasă nu doar pentru pietonii care se aventurează să treacă pe acolo, ci chiar şi pentru muncitori. Pe şantierul de pe strada Mihai Viteazu sunt cabluri dezgropate din pământ de la firme de telecomunicaţii, Electrica şi alte societăţi de cablu despre care nici muncitorii nu cunosc cu exactitate gradul de primejdie, avându-se în vedere pericolul de electrocutare. De asemenea, ca în orice şantier în lucru, sunt canalizari dezgropate, dovezi arheologice care ar putea fi periclitate de necunoscătorii care calcă pe acolo fără aprobare; pentru orice incident sau accident din interiorul şantierului răspunde firma contractată să facă lucrările şi nu municipalitatea, a ţinut să precizeze Sabău. Cetăţenii sunt avertizaţi să respecte semnalizarile şi să nu intre în zona de şantier.

„Începând de astăzi (n.r. – miercuri), am demarat oficial lucrările în perimetrul Parcului Custozza. Dat fiind faptul că un şantier are un regim special de reglementare, iar legea aici este dictată de antreprenor, adică de mine, este normal să existe zone de limitare şi implicit şi oameni de pază. Poate că cetăţenii se simt frustraţi de faptul că trebuie să ocolească parcul, dar trebuie să înţeleagă că oricine poate să moară pe şantier, atât oamenii mei, cât şi cei care traversează prin locurile nepermise. Sub pământ există 7 tipuri de reţele, atât de telecomunicaţii, cât şi de gaz sau curent electric, iar cablajele sunt vechi şi pot prezenta un pericol. Nici noi nu ştim deocamdată unde se află toate acestea”, a explicat Dan Sabău.

Patronul firmei „Grup Corint” refuză însă să creadă că oamenii au fost bruscaţi şi asaltaţi de către oamenii de ordine, fără un motiv bine întemeiat. Acesta susţine că o parte din vină aparţine cu siguranţă şi cetăţenilor care nu s-au conformat reglementărilor organizării de şantier şi au încălcat perimetrul zonelor de limitare. „Nu toţi cei care se ocupă de şantier sunt angajaţii mei, unii sunt doar subcontractaţi pentru a realiza o anumită sarcină. Indiferent de situaţie, nu cred că cineva dntre aceştia a jignit sau atacat fără motiv cetăţenii aflaţi în trecere. Cei care însă pot demonstra contrariul sunt invitaţi să mi se adreseze în scris şi se vor lua măsuri”, a continuat Dan Sabău.

Perimetrul Parcului Custozza va fi împrejmuit cu un gard de 2 metri înălţime

Pentru a evita eventuale incidente şi a împiedica populaţia să mai intre în zona şantierului, firma „Grup Corint” a venit cu soluţia de a împrejmui perimetrul cu un gard ce va avea o înălţime de 2 metri. În opinia lui Dan Sabău, în acest mod se va putea lucra în linişte şi fără alte intervenţii, în interiorul Cetăţii. Acesta a explicat că nu se pot baza pe bunul simţ al oamenilor şi că orice probleme sau pagube care se pot ivi pe şantier vor trebui să fie suportate din buzunarele firmei. În ceea ce priveşte lucrările din interiorul Parcului Custozza, acestea au fost demarate oficial, astăzi, iar principalele obiective le reprezintă cele două monumente, Custozza şi Losenau, care urmează să fie restaurate.

Accesul pe şantier se face pe bază de acreditare

Conducerea „Grup Corint” a explicat că, în spiritul transparenţei, cei care doresc să viziteze şantierul sunt liberi să o facă, dar sub supravegherea unui angajat al firmei. În acest sens, Dan Sabău a precizat că, pentru cei interesaţi de evoluţia lucrărilor, vor fi eliberate acreditări de către persoana de contact a firmei, Emanuel Drăguşin, iar vizita pe şantier se va face cu un însoţitor.

În jur de opt copaci din Parcul Custozza rămân în picioare

Dan Sabău a declarat că nu se pune problema renunţării în totalitate la verdeaţa din Parcul Custozza şi că proiectul prevede păstrarea unor copaci. Deşi nu a putut spune cu exactitate ce număr de copaci vor rămâne în picioare, patronul „Grup Corint” a adus în discuţie posibilitatea ca opt copaci să fie păstraţi. Doi arbori mai tineri, sănătoşi, aflaţi lângă strada Mihai Viteazu vor fi scoşi din pământ şi vor fi mutaţi în altă parte a parcului, zona prevăzută cu verdeaţă. Aceştia nu pot rămâne în locul în care se află în prezent, pentru că în proiect se prevede lărgirea străzii şi coborârea nivelului acesteia. Constructorul nu doreşte alei şerpuite, amenajate pe lângă copaci, care, după câţiva ani, să fie ridicate şi distruse de ramificaţiile întinse ale rădăcinilor, dar dă asigurări că zona nu va duce lipsă de verdeaţă şi umbră, iar mobilierul urban va fi înlocuit în totalitate.

Siturile arheologice vor fi integrate în planul parcului, în funcţie de valoarea lor

În cazul siturilor arheologice, reprezentanţii Muzeului Unirii din Alba Iulia au o idee despre ce s-ar putea afla ascuns sub pământ, însă date concrete vor avea numai după ce se vor face săpăturile. Ei se aşteaptă ca, în partea dinspre Universitatea “1 Decembrie 1918”, să găsească mai multe dovezi valoroase aparţinând Castrului Roman. Dacă vor găsi probe arheologice importante, care ar putea costitui un obiectiv turistic, atunci vor veni cu propuneri de conservare şi integrare a acestora în planul proiectului. Acest lucru va desfiinţa premisa că se vor putea construi în acel loc parcări, după cum avea în vedere proiectantul. Totuşi, nu a fost exclusă posibilitatea să nu fie găsite vestigii arheologice valoroase, în zonă.

Se pare totuşi că planul prezentat iniţial de Primăria Alba Iulia nu este cel final. Dan Săbău a explicat că planurile sunt realizate pe mai multe stadii pentru constructor, pe etape de lucru şi că varianta prezentată de Primărie nu este cea finală, cu verdeaţă şi mobilier urban. Acesta a spus că nici el nu-şi doreşte să ofere turistului un loc plin de pavele şi fără verdeaţă.

Iniţiatorii campaniei de protejare a Parcului Custozza reacţionează

Anunţarea începerii oficiale a lucrărilor în Parcul Custozza nu a trecut neobservată de către iniţiatorii campaniei pentru protejarea acestuia. Reprezentanţii Asociaţiei „Alba Verde” susţin că este de neînţeles cum pot accepta albaiulienii atât de uşor renunţarea la un parc de care au nevoie. Aceştia nu au primit încă, din partea Primăriei, o dată la care se va organiza dezbaterea publică pe subiectul parcului, dar până atunci pregătesc justificări de ordin tehnic, cu ajutorul specialiştilor, pentru o altă variantă de amenajare a locaţiei.

Refritor la acelaşi subiect, unul dintre susţinătorii campaniei de protejare a parcului, Florin Roman, a declarat astăzi că i se pare ciudat că o firmă privată (n.r. – „Grup Corint”) răspunde public referitor la stadiul lucrărilor de interes pentru albaiulieni. „Ne-a promis (n.r. – primarul Mircea Hava) că nimeni nu se va atinge de parc, dar se pare că el nu mai ia decizii în Alba Iulia. De altfel, el este foarte absent, în ultima perioadă. Spune că va fi dezbatere publică, dar Sabău îl contrazice şi trece peste capul lui”, a spus Roman.

FLAVIA NICOLAE

GINA STANCIUȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

5 Comentarii

5 Comments

 1. Marius Filimon

  miercuri, 16.03.2011 at 13:41

  Imi vine sa rad de ce citesc. Parca suntem in Fasia Gaza si facem un un gard. Am impresia ca oamenii astia o cam iau pe aratura. Nu am vazut garduri de 2 metri nici la lucrarile care prezinta un risc mare. Aici este vorba doar despre un parc. De ce naiba nu fac un zid chinezesc sa nu mai vada nimeni ce se intampla acolo.

 2. gogu

  miercuri, 16.03.2011 at 16:40

  atentie la neatentie!
  In primul rand, orice santier din lumea asta este inchis, indiferent unde se afla, cine lucreaza, ce se petrece inauntru. Faptul ca la noi nu au existat exemple provine doar din faptul ca la noi nu se prea respecta legislatia. Desi, in Sibiu, Cluj sau oricare alta zona, nu e doar gardul de 2 metri ci si plase de siguranta, perimetre adiacente in care nu este voie, etc. In ceea ce priveste proiectul, era clar de multa vreme ca nu se va opri nimic, pentru simplul fapt ca este avizat, autorizat si finantat. Este mult prea tarziu pentru a o da cotita. In rest numai de bine si poate ca, in ciuda atacurilor politice orasul acesta se va putea dezvolta asa cum este nevoie nu asa cum vor, sau mai precis nu vor uni…

  • buldozeristul gradinar

   miercuri, 16.03.2011 at 21:46

   gogule…….lasa jos cu politica..nu de alta dar macane.Aici este vorba de un parc.Nimeni nu isi asuma raspunderea pentru taierea copacilor desi aceasta a fost hotarita dinainte de eminentele cenusii ale acestui pretins proiect.Si cine zice ca ASA trebuie sa dezvolte orasul?ASA..dupa mintile intortocheate ale unor indivizi certati cu istoria si cu estetica?ASA..fara verdeata? ASA…numai cu pavele?ASA cum nu a fost niciodata?

 3. st.

  miercuri, 16.03.2011 at 21:03

  Oare ne-am intors in timp ? Sintem din nou in 1989 ?

 4. Calin Potor

  joi, 17.03.2011 at 02:24

  Din pacate minciuna cu care au pornit la drum Primaria si grupul Corint nu prea lasa loc la increderea in bunele intentii.Gardul de 2 metri mai mult ascunde decat protejeaza si de aceea albaiulienii au de ce sa se teama.Cati copaci mai raman sau daca mai ramane un copac sau nu sunt intrebari care au raspunsuri diferite din punctul de vedere al Primariei si al grupului! Greselile facute acum, cu voie sau fara de voie,vor duce la distrgeri iremediabile ale propriei noastre istorii. Astept responsabilitate din partea tuturor.Daca nu razboi pe fata

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ADMINISTRATIE

Pistă nouă de biciclete, pe strada Viilor din Alba Iulia. Investiție de peste 4,4 milioane de lei

Publicat

O nouă pistă de biciclete va fi amenajată în curând în municipiul Alba Iulia, pe strada Viilor, între intersecția cu Bulevardul Încoronării și Apulum SA, printr-o investiție de peste 4,4 milioane de lei. Pista va fi amplasată pe partea stângă a străzii, va avea o lățime de 2 metri și va asigura o circulație mixtă atât a pietonilor și cât și a bicicletelor. 

Primăria Alba Iulia a lansat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) o licitație pentru elaborarea documentației tehnico-economice faza DTAC + PT + DDE + CS, asistență tehnică din partea proiectantului și execuția lucrărilor pentru obiectivul „Amenajare pistă de biciclete și reglementare circulații pe strada Viilor”.

Valoarea totală estimată este de 4.425.521,06 lei, fără TVA.

Potrivit documentației, strada existentă, în lungime totală de 1,148 km, prezintă mici defecțiuni la partea carosabilă și nu asigură circulația bicicliștilor, ținând cont că este legătură cu fabrica Apulum și o posibilă legătură cu circulația bicicletelor cu cartierul Partoș.

Strada începe la nord din Bulevardul Încoronării și se termină la sud cu strada Rozozului (strada neamenajată fără legătura cu trama stradala a orașului. Pe primul sector accesul se realizează de la ambele capete, permițând inchiderea circulatiei.

Obiectivul general al proiectului îl reprezintă crearea de noi utilități în zonele de circulație:

 • îmbunătățirea condițiilor de transport (parte carosabilă – trotuare – pistă de biciclete) în accesarea zonelor locuite permanent;
 • creșterea siguranței circulației
 • asigurarea de utilități precum, canal tehnic pentru curenți slabi și iluminat public

Potrivit proiectului, pista de biciclete va fi realizată pe partea stângă a străzii (din direcția B-dul Încoronării – fabrica Apulum), în gabaritul trotuarului. De asemenea, siguranța în circulație va fi sporită prin separarea fizică, respectiv rigolă cu bordură inclusiv stâlpișori ornamentali de separare.

„Prin existența trotuarului de pe partea dreaptă se asigură circulația pietonilor în sigurantă. Circulatia mixtă pe partea stângă a pietonilor și bicicletelor este posibilă datorită numărului redus de proprietăți adiacente”, se precizează în proiect, faza DALI.

Pe stradă s-au considerat șase sectoare omogene cu următoarele elemente constructive:

Strada Viilor de la km 0 + 000 la km 0+065

Profil transversal cu parte carosabilă l = 4,3 m, cu un singur sens de circulație (funcțiune existentă în prezent, ca bretea de intrare din Bulevardul Încoronării). Sistem rutier încadrat cu bordură mare pe partea stânga spre insula intersecție. Pe partea dreaptă se va realiza o bandă de delimitare trafic auto și biciclete. Pe aceasta se vor monta stâlpișori de delimitare circulații.

Spațiul rezervat pentru biciclete va fi de 2 m lățim. Pista biciclete se va încadra pe partea dreaptă cu rigolă scafa.

Strada Viilor de la km 0 + 065 la km 0 + 540

Profil transversal cu parte carosabilă l = 6,3 m. Sistem rutier încadrat cu rigolă carosabila scafa pe partea dreapta și sistem rigola scafa și bordura mică pe partea stângă. Pe partea stângă pe bordură se vor monta stâlpi ornamentali pentru delimitarea zonei cu destinație pistă biciclete.

Pe partea stângă se va realiza pista biciclete pâna la limita de proprietate cu lătime variabilă dar nu mai mare de 2 m. Spre exterior acesta va fi incadrată cu bordură mică.

Pe partea dreaptă accesele/trotuarul se vor reface pe o adâncime de 30-40 cm pentru a se realiza racordul la rigola scafa.

Evacuarea apelor pluviale se face prin rigolele scafa de pe ambele părți și gurile de scurgere la canalizarea existentă. Se va realiza canal tehnic pe partea dreaptă. Pe partea stângă se va realiza canal tehnic și rețea iluminat public.

Strada Viilor de la km 0 + 540 la km 0 + 620

Profil transversal cu parte carosabilă l = 6,0 m. Sistem rutier încadrat cu bordură mare pe partea dreaptă și sistem rigola scafa și bordură mică pe partea stângă. Pe partea stângă pe bordură se vor monta stâlpi ornamentali pentru delimitarea zonei cu destinație pistă biciclete. Pe partea stângă se va realiza pista biciclete cu lățime de 2 m. Spre exterior aceasta va fi încadrată cu bordură mică.

Pe partea dreaptă accesele/trotuarul se vor reface integral. Pe partea stângă se vor realiza accese. Evacuarea apelor pluviale se face prin rigola scafa de pe partea stângă, la bordura mare de pe partea dreaptă și gurile de scurgere la canalizarea existentă. Se va realiza canal tehnic pe partea dreaptă. Pe partea stânga se va realiza canal tehnic și rețea iluminat public.

Strada Viilor de la km 0 + 620 la km 0 + 675

Profil transversal cu parte carosabilă l = 6,0 m. Sistem rutier încadrat cu bordură mare pe ambele părți. Pe partea stângă pe bordură se vor monta stâlpi ornamentali pentru delimitarea zonei cu destinație pistă biciclete. Pe partea stangă se va realiza pista biciclete cu lățime de 2 m. Spre exterior aceasta va fi încadrată cu bordură mică.

Pe partea dreaptă accesele/trotuarul se vor reface integral. Pe partea stângă se vor realiza accese. Evacuarea apelor pluviale se face, la bordura mare pe ambele părți și gurile de scurgere la canalizarea proiectată. Se va realiza canal tehnic pe partea dreaptă. Pe partea stângă se va realiza canalizare pluvială, canal tehnic și rețea iluminat public.

Strada Viilor de la km 0 + 675 la km 1 + 030

Profil transversal cu parte carosabilă l=6,0 m. Sistem rutier cu bordură mare pe ambele părți. Pe partea stângă pe bordură se vor monta stâlpi ornamentali pentru delimitarea zonei cu destinație pistă biciclete. Pe partea stângă se va realiza pista biciclete cu lățime de 2 m. Spre exterior aceasta va fi încadrată cu bordură mică.

Pe partea dreaptă accesele/trotuarul se vor reface pe o adâncime de 30-40 cm pentru a se realiza racordul la bordură. Pe partea stângă se vor realiza accese. Evacuarea apelor pluviale se face, la bordura mare pe ambele părți și gurile de scurgere la canalizarea proiectată. Se va realiza canal tehnic pe partea dreaptă. Pe partea stângă se va realiza canalizare pluvială, canal tehnic și rețea iluminat public.

Strada Viilor de la km 1 + 030 la km 1 + 148

Profil transversal cu parte carosabilă l = 6,0 m. Sistem rutier încadrat cu bordură mare pe partea dreaptă. Pe partea stânga se va realiza parcarea Apulum. Pe partea dreaptă accesele/trotuarul se vor reface pe o adâncime de 30-40 cm pentru a se realiza racordul la rigola bordură. Pe partea stângă se vor realiza accese.

Evacuarea apelor pluviale se face, la bordura mare pe ambele părți și gurile de scurgere la canalizarea proiectată. Se va realiza canal tehnic pe partea dreaptă. Pe partea stângă se va realiza canalizare pluvială, canal tehnic și rețea iluminat public.

Durata totală a contractului de achiziție servicii proiectare și lucrări de execuție este de 12 luni, din care durata de execuție este de 10 luni.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Alți trei români plecați în Grecia, testați pozitiv COVID-19. În ce zone se aflau și ce măsuri au luat autoritățile

Publicat

Ministerul Afacerilor Externe a anunțat, luni, că alți trei români aflați în Grecia au fost testați pozitiv COVID-19. Doi dintre ei se află în Insula Evia și altul în Salonic.

”În continuarea informațiilor cu privire la situația turiștilor români aflați în Republica Elenă, Ministerul Afacerilor Externe precizează că, potrivit datelor comunicate de către autoritățile locale competente Ambasadei României la Atena și Consulatului General al României la Salonic, doi cetățeni români aflați în Insula Evia și un cetățean român aflat în Salonic au fost testați pozitiv pentru infecția cu COVID-19.

Vezi și Teste COVID-19 la cerere, în județul Alba. Cât costă și unde se pot face

Cei doi cetățeni români confirmați pozitiv în insula Evia au fost transferați într-o unitate hotelieră special destinată pentru carantină unde vor rămâne pentru 12 zile.

Ceilalți membri ai grupului cu care cele două persoane confirmate pozitiv au intrat pe teritoriul R. Elene și care au fost testați, la rândul lor, la momentul intrării în Grecia, au fost plasați în izolare, autoritățile locale asigurându-le apa și alimente, precum și produse de strictă necesitate”, anunță MAE, într-un comunicat.

Vezi și Noi reguli pentru turiștii români care merg în vacanță în Grecia. Formularele pentru deplasarea terestră, suspendate până marți

Aceștia urmează să revină în țară marți, cu un autocar pus la dispoziție de agenția turistică prin care a fost achiziționat pachetul turistic, potrivit sursei citate.
MAE precizează că la nivelul Ambasadei României la Atena nu au fost recepționate solicitări de asistență consulară din partea persoanelor în cauză, misiunea diplomatică fiind în contact cu o parte dintre turiști.

Cetățeanul român aflat în Salonic a contactat Consulatul General al României la Salonic, menționând că a fost anunțat de autoritățile elene, la data de 11 iulie, cu privire la rezultatul pozitiv al testării efectuate la intrarea pe teritoriul acestui stat.

Citește și LISTA centrelor de testare COVID-19 din țară. Unde vă puteți testa înainte de a pleca în vacanță în Grecia, din 15 iulie

”Persoana în cauză a sosit în Republica Elenă la data de 8 iulie, aflându-se în prezent într-un apartament închiriat în Salonic, împreună cu un alt cetățean român care până la acest moment nu a fost testat. Consulatul General al României la Salonic întreprinde demersuri pe lângă autoritățile elene pentru aplicarea procedurii prevăzute de legislația elenă în astfel de cazuri, inclusiv o eventuală retestare a persoanei infectate”, mai informează MAE.

Ambasada României la Atena și Consulatul General al României la Salonic au întreprins demersuri de urgență pentru solicitarea de date oficiale din partea autorităților elene centrale cu privire la situația celor trei cetățeni români depistați pozitiv, precum și pentru a se asigura că aceștia primesc îngrijirea și asistența necesare în astfel de situații.

Ministerul Afacerilor Externe reamintește că cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena 00302106774035 și Consulatului General al României de la Salonic 00302310340088, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanență. De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție şi telefonul de urgență al misiunii diplomatice a României în Republica Elenă 00306978996222 și al Consulatului General al României de la Salonic 00306946049076.

sursă: mae.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

FOTO: Se pregătește un nou șantier la Alba Iulia. Lucrări pentru completarea traseului turistic în șanțurile Cetății

Publicat

alba iulia

Primăria Alba Iulia pregătește o nouă investiție pentru amenajarea șanțurilor exterioare ale Cetății Alba Carolina. Este vizată latura de Nord, adică zona adiacentă străzilor Decebal – Gemina – Aurel Vlaicu, până aproape de Hotel Cetate. În locul spațiilor în prezent neamenajate sau parțial ocupate cu grădini private, vor fi alei pietonale și pentru bicicliști, locuri de relaxare și promenadă.

Contractul pentru implementarea proiectului „Reconversia funcțională, șanț exterior – Latura de Nord a Cetății Alba Carolina, spații publice amenajate pentru agrement și petrecerea timpului liber” este programat la semnare pentru data de 15 iulie, iar până în 20 iulie pot fi depuse oferte pentru lucrările de dirigenție șantier. Cel de finanțare a fost semnat la finalul anului trecut.

Proiectul presupune realizarea de noi spații urbane destinate activităților de recreere prin amenajarea unui parc situat în șanțul perimetral al Laturii de Nord a Cetății Alba Carolina pe o suprafată ce însumează peste două hectare, contribuind astfel la creșterea atractivității Cetății, înfrumusețarea și regenerararea mediului urban.

Presupune crearea de zone verzi pe latura nordică perimetrală a Cetății Alba Carolina în suprafață de 26.476 mp, într-o perioadă de 12 luni, crearea de facilități pentru recreere pe terenurile amenajate: trasee de vizitare mobilate, piste biciclete, module de odihnă într-un spațiu deschis în zona perimetrală nordică a Cetății Alba Carolina, pe o suprafață de 29.000 mp.

Valoarea totală a proiectului este de 9.247.426,36 lei, din care 7.647.177,61 lei reprezintă finanțarea nerambursabilă. Durata de implementare a proiectului este de 24 luni. Contractul de finanțare a fost semnat la 16 decembrie 2019.

Proiectul prevede defrișarea vegetației crescute necontrolat, aducerea terenului la nivel, racordarea la sistemul de alimentare cu apa, canalizare, energie electrică și rețele de comunicații, amenajarea de spații verzi cu vegetație decorativă, montarea de foișoare / pergole, grupuri sanitare (cabine automate cu autocurățare), mobilier urban (bănci, coșuri de gunoi, suporți pentru parcare biciclete, cișmele, împrejmuiri, etc.), realizarea sistemului de iluminat si sistemului de irigații, realizarea sistemelor de supraveghere și wi-fi, crearea de spații de joacă pentru copii, amenajarea unei rampe pentru persoanele cu dizabilități (lângă Hotel Cetate), delimitare față de proprietățile private cu un gard viu, cu rol de mascare, panouri informative, inclusiv sistem cu cod QR și sisteme de informare pentru nevăzători.

zona santuri nord

În prezent, această zonă degradată prezintă o serie de disfuncționalități urbanistice, cum ar fi: modificarea nivelului de călcare pe aproape toată zona luată în studiu, prăbușirea zidului fortificației în zona contragărzii bastionului Sf. Carol (aripa nord-estică), vegetație necontrolată, vecinătăți cu anexe gospodărești cu un aspect dezolant, afectarea proprietății municipiului Alba Iulia prin extinderea grădinilor locuințelor de pe strada Aurel Vlaicu spre zidurile Cetății, blocarea șanțurilor prin garduri de plasă de sârmă de resturi de la toaletarea vegetației, canalizări locale sau fose septice necontrolate care necesită o intervenție rapidă în vederea punerii în valoare a patrimonial istoric.

Primăria municipiului Alba Iulia a obținut finanțarea pentru acest proiect prin Programul Operațional Regional 2014-2020. Axa prioritară 4 – Sprijinirea dezvoltării urbane durabile / Prioritatea de investiții 4.2 Realizarea de acțiuni destinate îmbunătățirii mediului urban, revitalizării orașelor, regenerării și decontaminării terenurilor industriale dezafectate (inclusiv a zonelor de reconversie), reducerii poluării aerului și promovării măsurilor de reducere a zgomotului.

Alte detalii despre proiect

Potrivit documentației, aleile pietonale sunt dimensionate pentru a permite promenade persoanelor, simultan, în ambele sensuri, pentru pietoni, persoane cu un cărucior pentru copii și pentru persoane cu handicap locomotor în cărucioare.

Pistele pentru bicicliști permit circulația în ambele sensuri, simultan, având o lățime de 2,1 metri.

Suprafața totală de reconversie este de 29.000 mp, din care 1132, 53 mp alei pietonale, 277,12 mp pistă bicicliști, 450 mp platforme bănci, 4,63 mp zone info, 172,95 zonă zid de sprijin, 150,78 zone scări, 336 mp, module de odihnă.

Traseul de vizitare și promenade este propus să fie amenajat paralel cu zidurile Cetății. Punctele de legătură cu traseul nordin sunt marcate prin forma aleilor, compoziții florale, materiale diferite.

Se propune o zonă de protecție față de zidurile fortificației cu o lățime de 3 metri, în care se interzice amplasarea amenajărilor (pavaje, vegetație joasă etc). Pista de biciclete va fi la 5 metri față de ziduri și aleile de promenadă la circa 11 metri față de ziduri. Modulele de odihnă vor fi amplasate între pista pentru bicicliști/expo-floră și alei, cu o lățime de 6 metri și lungime de 24 de metri. În prezent, șanțul exterior are o lățime de 20 de metri.

Zona va avea ”sistem complex de informare”, inclusiv cu cod QR și ”sistem complex de gestiune” – suprveghere video, servicii de pază  și întreținere.

Punctele de acces vor fi din zona Hotel Cetate (la vest) și zona intersecției străzilor Decebal-Calea Moților (strada Gemina) și vor fi marcate special, cu sistem informativ de intrare pe traseu. Vor fi rampe cu pantă sub 8%. Va fi acces doar pietonal din traseul nordic (şanţul Cetăţii pe latura de nord), printre Ravelinul Sfântul Carol şi contragarda Bastionului Sf. Michael sau printre Ravelinul Sf. Elisabetha şi contragarda Bastionului Sf. Carol, respectiv printre Ravelinul Sf. Eliabetha şi contragarda Bastionului Sf. Elisabetha.

Scările de acces în șanț vor fi fin plăci de piatră naturală bej, aleile din plăci de piatră gri deschis (granit), iar modulele de odihnă vor cuprinde banchete din metal/lemn, pergolă din metal/stică, platformă din patră naturală gri.

Locul de joacă pentru copii va fi amenajat cu gradene din dale înierbate și structură spațiu din lemn tratat.

În suprafața studiată, va fi și persea de vegetație pentru mascarea împrejmuirilor – gard viu din arbuști (ulm ucrainian și tuya), cu înălțime de 2,5 m

Lucrările de execuție se vor desfășura sub supravegherea specialiștilor arheologi. Prima etapă se va concentra asupra cercetării nivelului de calcare inițial și detectării elementelor profilului transversal. Ulterior, dacă este cazul, proiectul de execuție va fi modificat.

Istoric – începuturile de pe vremea romanilor

În perioada romană, șanțul exterior de pe latura de nord al actualei Cetăți Alba Carolina era în zona drumului Via principalis, ce ieșea pe poarta de nord a castrului (porta principalis sinistra). Drumul continua spre nord, ieșind din zona taberei civile (canabae) a castrului roman și ducea spre municipiul antic Ampelum (acum, Zlatna).

Așezarea numită canabae a fost înființată de cetățeni și peregrini (oameni de afaceri, negustori, meșteșugari), cu statut cvasiurban. În timpul lui Septimius Severus a primit statutul de municipium.

Așezarea civilă romană (canabae) se dezvoltă în secolul al II-lea în sectorul estic și sudic, iar după primirea statutului municipal s-a extins spre vest, sud-vest și mai ales spre nord-vest, ajungând la o suprafață de aproximativ 140 de hectare și o populație de până la 15.000 de locuitori. Populația era alcătuită din familiile soldaților, servitorii acestora, meșteșugari, comercianți. Istoricii cred că la Apulum, ”zona industrială” era în sectorul nord-vestic.

Așezarea a fost fondată pe timpul lui Traian și cunoaște o dezvoltare remarcabilă în perioada Marcus Aurelius – Septimius Severus. Administrația era exclusiv în mâna cetățenilor romani.

Limita de nord este amplasată pe străzile actuale Septimius Severus, Marcus Aurelius și Vasile Alecsandri, cea de nord-vest (unde se presupune că era zona atelierelor meșteșugărești), pe linia străzilor Calea Moților, Timotei Cipariu și Avântului, iar spre vest se întindea până la Bd. 1 Decembrie și spre sud-vest până pe strada Lalelelor și Brândușei. La sud, așezarea se întindea până la aliniamentele străzilor Nicolae Labiș și Dealul Furcilor.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VREMEA în Transilvania, la mare și la munte până în 26 iulie. Când mai cresc temperaturile. Prognoza meteo pe două săptămâni

Publicat

Administrația Națională de Meteorologie anunță vremea pentru următoarele două săptămâni, în regiuni din țară. Temperaturile vor crește după 15 iulie, apoi vor scădea din nou. Se încălzește iar după 20 iulie.

În Transilvania, vremea va fi răcoroasă în primele două zile, când, în medie, maximele termice vor fi în jurul a 21 de grade, iar minimele de 7-10 grade. Ulterior, temperatura aerului va fi în creştere, astfel că în data de 16 iulie se va atinge o medie a maximelor de 27-28 de grade, iar în 17 iulie, a minimelor, de 12-13 grade. În următoarele 2 zile se va răci cu până la 2-3 grade, apoi media maximelor va fi din nou în creștere, până la 28 de grade la finalul intervalului de prognoză, iar a minimelor nu va avea variații semnificative și se va situa în jurul a 13 grade.

Probabilitatea pentru averse va fi în creștere după data de 16 iulie.

În Dobrogea și pe litoral, în prima săptămână media temperaturilor maxime va avea variații între 24 și 29 de grade, iar a minimelor între 15 și 19 grade. În cea de a doua săptămână nu vor mai fi modificări semnificative, maximele se vor situa, în medie, între 27 și 29 de grade, iar media minimelor va fi între 18 și 20 de grade.

Condiții pentru averse vor fi la începutul intervalului și trecător după data de 18 iulie.

La munte, în prima săptămână, media maximelor termice se va situa între 12 și 18 grade, iar a minimelor între 4 și 9 grade, iar în cea de a doua săptămână temperaturile maxime vor avea o medie cuprinsă între 16 și 21 de grade, iar minimele între 8 și 11 grade.

Vor fi posibile averse aproape în fiecare zi, dar mai ales la începutul intervalului, precum și între 16 și 21 iulie.

sursă: meteoromania.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate