Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

GHID ”Noua Casă” 2022: cine poate aplica în program, care sunt costurile, ce locuințe pot fi cumpărate. TOATE condițiile

Publicat

Programul “Noua Casă” continuă și în 2022, cu un plafon alocat de 1,5 miliarde lei. Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM) a publicat luni un ghid pentru persoanele care vor să aplice în acest program.

”Noua Casă” este un program guvernamental care are ca obiectiv facilitarea accesului persoanelor fizice la achiziția unei locuinte prin contractarea de credite garantate de stat.

Garanțiile acordate sunt în numele și în cont stat, iar procentul de garantare se aplică în funcție de categoria de locuință.

Ce locuințe pot fi cumpărate prin ”Noua casă”

Beneficiarii pot achiziționa în cadrul programului următoarele tipuri de locuințe:

  • locuințe noi, destinate achiziționării, inclusiv cele construite prin programele derulate de Agenția Națională pentru Locuințe; condiția este ca documentele de recepție la terminarea lucrărilor de construcții noi să fie semnate cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat
  • locuinţe consolidate, destinate achiziționării; condiție: documentele de recepție la terminarea lucrarilor de interventie in vederea consolidarii si/sau reducerii riscului seismic s-au semnat cu cel mult 5 ani inainte de data solicitarii creditului garantat
  • alte categorii de locuințe; condiție: recepționate la terminarea lucrărilor de construcții noi sau de intervenție în vederea consolidării și/sau reducerii riscului seismic, după caz, cu mai mult de 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat.

Cine poate aplica la ”Noua Casă”

  • persoana care nu deține în proprietate exclusivă sau împreună cu soțul/soția nicio locuință, indiferent de modul în care a fost dobândită
  • persoana care deține în proprietate cel mult o locuință, cu o suprafață utilă mai mică de 50 mp, dar care nu a fost achiziționată prin programul Prima Casă.

În acest sens va trebui să dați o declarație pe propria răspundere.

Condiții – fără limită de vârstă

La accesarea programului, persoana are calitatea de împrumutat în raport cu finanțatorul. Va trebui să dispună de avansul minim obligatoriu pentru locuința vizată. Suma va fi blocată într-un depozit colateral, constituit ca garanție pentru acordarea creditului, până la rambursarea integrală a creditului. Depozitul este nepurtător de dobândă. Suma va reprezenta echivalentul a 3 rate de dobândă.

Programul nu are limită de vârstă şi poate fi accesat fie singur, fie împreună cu partenerul de viață. Trebuie îndeplinite criteriile de eligibilitate ale Programului.

Dacă unul dintre soți este sau a fost beneficiar al Programului, cu consultanță din partea băncii, există posibilitatea de a accesa creditul ”Noua Casă” doar pentru soțul care îndeplineşte condiția legată de accesarea unei singure locuințe în cadrul Programului. Acesta va avea calitatea de împrumutat, celălalt având doar calitatea de garant/ coplătitor.

Garantul, persoana fizică, soț/soție al/a beneficiarului, este parte semnatară a contractului de garantare. Are calitatea de co/proprietar al locuinței achiziționate în cadrul Programului, îşi asumă toate obligațiile şi beneficiază de aceleaşi drepturi ca şi beneficiarul.

Beneficiarii Programului vor trebui să îndeplinească în plus şi condițiile de eligibilitate cerute de banca cu care au decis să lucreze.

Noua Casă 2022 – valoarea creditelor

Creditul se acordă în lei, pentru achiziția unei singure locuințe. Valoarea maximă a creditului este de:

  • 66.500 euro pentru locuințe al căror preț este de maxim 70.000 euro; avans solicitat de 5%
  • 119.000 euro pentru locuințe al căror preț este de maxim 140.000 euro; avans de 15%.

Dobânda este variabilă, calculată în funcție de Indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC) la care se adaugă o marjă fixă de maximum 2%.

Creditul se acordă pe cel mult 30 de ani.

Bănci partenere: Banca Românească, Banca Transilvania, BCR, BRD-GSG, CEC Bank, First Bank, Garanti Bank, ING Bank, Intesa Sanpaolo Bank, OTP Bank, Raiffeisen Bank, Unicredit Bank, Vista Bank, Alpha Bank

Noua Casă 2022 – garanții și asigurări

Garanțiile sunt următoarele:

  • ipoteca de rang I în favoarea băncii şi a Statului Român asupra imobilului achiziționat prin credit
  • ipotecă mobiliară asupra soldurilor creditoare ale tuturor conturilor deschise la banca finanțatoare
  • depozit colateral constituit în favoarea băncii şi valabil pe întreaga durată a finanțării: contravaloarea primelor 3 rate de dobândă.

Asigurările necesare sunt Asigurarea obligatorie a locuinţelor (PAD) şi Asigurarea facultativă a imobilului, cesionate în favoarea Statului, reprezentat de Ministerul Finanțelor Publice şi a băncii, pe toată perioada de creditare.

Noua Casă 2022 – locuințele, diferențiate în funcție de preț, avans și procent de garantare

Programul Noua Casă diferențiază locuințele în funcție de preț, avansul minim obligatoriu şi procentul maxim de garantare astfel:

  • cu un preț de maxim 70.000 euro – majoritatea locuințelor achiziționate prin Program, noi, vechi sau consolidate; avansul minim obligatoriu este de 5%; procentul maxim de garantare 50%
  • cu un preț cuprins între 70.001 euro – 140.000 euro – locuințe NOI, inclusiv cele construite prin programele ANL, pentru care documentele de recepție la terminarea lucrărilor de construcții s-au semnat cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat; avansul minim obligatoriu 15%; procentul maxim de garantare 60%.

Programul permite şi achiziționarea unor proprietăți cu valori ce depăşesc 70.000 / 140.000 euro cu condiția achitării diferenței din surse proprii.

Dacă imobilul nu este finalizat sau nu ați ales locuința pe care doriți să o cumpărați, se poate utiliza creditul Noua Casă printr-o promisiune unilateral de creditare, emisă de bancă. Aceasta este completată de o promisiune de garantare emisă de FNGCIMM. Valabilitatea maximă a promisiunilor de creditare/garantare este de 18 luni.

Noua Casă 2022 – costuri de luat în calcul

Pentru un credit Noua Casă trebuie luate în calcul următoarele costuri

  • avansul minim obligatoriu– 5% dacă locuința nu depășește 70.000 euro sau 15% dacă are un preț cuprins între 70.001-140.000 euro, calculat în lei la cursul valutar din ziua analizei.
  • depozitul colateral–contravaloarea a 3 rate de dobândă, constituit pentru garantarea dobânzii.
  • dobânda – IRCC +max. 2% (IRCC=Indice de Referință pentru Creditele Consumatorilor).
  • comisionul anual de garantare către FNGCIMM – 0,3% – stabilit anual de MFP şi calculat la sold: pentru locuințele de până în 70.000 euro, comisionul se aplică la 50% din soldul creditului; pentru cele ce trec de 70.000 euro, comisionul se aplică la 60% din soldul creditului.
  • alte costuri: prima de asigurare a imobilului, taxele notariale pentru cumpărarea locuinței.

Noua Casă 2022 – procedura/ acte necesare

Banca aleasă de beneficiar va analiza documentația de credit şi, după aprobarea finanțării, va transmite către FNGCIMM solicitarea/promisiunea de garantare prin intermediul unei aplicații web, ataşând în aplicație următoarele documente:

  • solicitarea de garantare/ solicitarea de emitere a promisiunii unilaterale de creditare şi promisiunea de garantare dacă este cazul;
  • documentul de identitate al beneficiarului/ beneficiarilor şi al soțului/soției, dacă este/ sunt căsătorit/ căsătoriți, în copie certificată
  • declarația pe propria răspundere a beneficiarului
  • antecontractul de vânzare-cumpărare autentificat sau sub semnătură privată cu dată certă
  • extras de carte funciară privind locuința ce urmează să fie achiziționată din finanțare, eliberat cu cel mult 15 zile înainte de data solicitării de garantare
  • certificatul de eficiență energetică pentru una dintre clasele A, B sau C
  • promisiunea unilaterală de creditare (după caz)
  • acordul emis de MFP pentru înstrăinarea locuinței (în cazul achiziționarii unui imobil care a mai facut obiectul unei finanțări garantate în cadrul Programului, pentru care interdicția de înstrăinare a expirat) pentru ridicarea temporară a interdicției de grevare cu sarcini a locuinței achiziționate de către vânzător.

FNGCIMM analizează dosarul şi, dacă este corect şi complet, transmite băncii aprobarea prin intermediul aceleiaşi aplicații web, iar beneficiarul va semna contractul de credit şi contractual de vânzare-cumpărare.

Noua Casă 2022 – închirierea sau înstrăinarea locuinței cumpărate

Pentru închirierea unui imobil achiziționat prin Programul Noua Casă este necesar acordul băncii finanțatoare. Ulterior se solicită în scris acordul Ministerului Finanțelor Publice – Direcția Generală de Trezorerie şi Datorie Publică, la care se ataşează acordul băncii. Aceste două acorduri sunt solicitate când se înregistrează contractul de închiriere la administrația financiară.

Pentru modificarea compartimentării, deschiderea unui sediu de firmă sau înstrăinarea locuinței achiziționate de peste 5 ani, beneficiarul se adresează direct băncii şi Ministerului Finanțelor Publice -Direcția Generală de Trezorerie şi Datorie Publică.

După rambursarea integrală a creditului garantat, trebuie obținut acordul de radiere a ipotecii. Beneficiarul se adresează băncii.

În caz de divorț, pentru încheierea documentelor de partaj este necesar numai acordul băncii, exprimat în nume şi cont propriu şi în numele şi contul statului, pentru preluarea de către unul dintre soți a finanțării garantate şi a dreptului de proprietate asupra locuinței/locuinței viitoare, ca efect al partajului, în condițiile legii.

Ulterior, Finanțatorul va transmite la FNGCIMM, pentru încheierea actului adițional la contractul de garantare, solicitarea de modificare şi documentele justificative (documentele de partaj, certificat de divorț, act adițional la contractul de credit, CI).

Vânzarea locuinței înaintea expirării perioadei de interdicție, de 5 ani de la data contractării creditului este condiționată de:

a) rambursarea integrală, anticipată sau la termen a creditului, cu acord de radiere emis de FNGCIMM, la solicitarea scrisă a băncii.

b) preluarea creditului de către o persoană eligibilă în cadrul Programului. Ulterior, la solicitarea scrisă a băncii, FNGCIMM va emite un act adițional. In cazul preluării contractului de finanțare, banca îşi dă acordul, atât în nume propriu, cât şi în numele Statului român pentru preluarea finanțării şi a dreptului de proprietate. FNGCIMM nu este mandatat să emită acorduri de înstrăinare.

sursă: GHID FNCCIMM

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax